Religion

Lia Gård mistet 4.000 gjestedøgn: – Støtten fra givere har vært fantastisk

KOPPANG: For to år siden var ledelsen ved Lia gård redde for hva som kunne skje med virksomheten om smitteverntiltakene vedvarte. Støtte fra private givere ble løsningen.

Da koronapandemien var et faktum på våren i 2020, slo retreatsenteret Lia gård alarm om de alvorlige inntektstapene de ville få av en vedvarende nedstengning. Norges største retreatsenter har omtrent 9.000 gjestedøgn per år og står sentralt i pilegrimsarbeidet i Østerdalen.

– Det er en dramatisk og utfordrende situasjon, bare påskeuken ga oss et inntektstap på 150.000 kroner, fortalte daglig leder ved Lia Gård, Ingar Bø, til Vårt Land i april 2020.

Nå er tonen en annen.

– Støtten folk ga har vært fantastisk, sier Bø og sikter til at givere støttet opp rundt retreatsenteret da inntektene brått stoppet opp. Likevel innrømmer Bø at perioden har bydd på mye «pes» og ekstraarbeid.

Mange av de planlagte retreatene måtte avlyses, men det har vært mulig å gjennomføre noen. Ingar Bø trekker frem et øyeblikk fra en familieretreat sommeren 2020, en retreat de vurderte å avlyse, men som viste seg å bli ett av Bøs høydepunkt fra hele pandemiperioden.

---

Lia Gård retreatsenter

  • Norges største retreatsenter med over 100 sengeplasser.
  • Ligger ved tettstedet Koppang i Innlandet fylke.
  • Arrangerer blant annet familieretreater, temaretreater og stille retreater.

---

– Den siste kvelden hadde vi en lytterunde, slik vi pleier. Flere familier fortalte hvor mye det hadde betydd å få komme på retreaten. Da var jeg glad for at vi valgte å gjennomføre, forteller Bø.

Han understreker imidlertid at det har vært mye mer arbeidskrevende å arrangere retreat med smittevernsrestriksjoner, til tross for at gjesteantallet har vært langt lavere. I 2019 hadde Lia Gård 10.000 gjestedøgn, mens de i 2021 hadde 6.000.

– Generelt har vi jobbet mye med at folk skal føle seg trygge her. Min mor har blant annet utnevnt seg selv til «smittevernsløvinne».

Ingar Bø Lia Gård

Stiftelse, ikke enkeltpersonsforetak

En annen endring retreatsenteret har vært gjennom den siste tiden har vært på det organisatoriske planet. Fra årsskiftet av er ikke Lia Gård lenger drevet som et enkeltpersonsforetak, men som en stiftelse.

Bø forteller at dette har vært en positiv utvikling for retreatsenteret, til tross for at det har innebåret noen tilleggskostnader. Nå er det nemlig et styre som leder senteret, i motsetning til før. Da var det kun Ingar Bø, hans foreldre Sigmund og Ingeborg, og Ingars kone Mareike, som satt med alt ansvaret.

Det er imidlertid ingen ansvarsoverdragelse, for både Ingar og Mareike Bø er styremedlemmer i den nyopprettede stiftelsen. Bø forteller at stiftelsen også skal romme det nye pilegrimssenteret som er under utbygging i nærheten.

Ingen nedleggelse

Da Ingar Bø snakket med Vårt Land for knappe to år siden fryktet han hva som kunne skje med driften av Lia Gård dersom nedstengningen vedvarte. De søkte om offentlige midler for å kompensere for manglende inntekter under nedstengningene, og Bø opplyser at de har mottatt noe.

Lia gård.

– Det har vært en økonomisk belastning å etablere stiftelsen, så årsresultatet bærer preg av det. Vi skulle gjerne hatt et normalår.

Det er imidlertid støtte fra givere som har holdt retreatsenteret gående, forteller han. Det er denne inntekten som også har sikret at den nyopprettede stiftelsen har hatt en startkapital.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion