Religion

Folkehøyskoleelever skal hedre Desmond Tutu på NRK: – Vil skape glede

TAKKEGUDSTJENESTE: De har har pugget tekst og hatt timelange øvinger de siste dagene. Nå skal musikkelevene fra Rønningen folkehøgskole synge til ære for erkebiskop Tutu: – Et innslag i hans ånd.

Det er som om tonene klinger ut i hver eneste krok i den foreløpig ganske tomme Oslo domkirke søndag ettermiddag.

Foran alteret gynger fire svartkledde sangere livlig til rytmen fra en bongotromme, ranglingen fra et instrument laget av sørafrikanske sommerfuglpupper og drivet fra en bassgitar.

Det er elever fra Rønningen folkehøgskole som øver på innslaget de snart skal hedre Desmond Tutu med på NRK-gudstjenesten som snart skal ut til hele det norske folk.

– I afrikansk kultur bruker man musikk for å skape glede og å ha det gøy. Det håper vi å gjenskape, sier vokalist Malin Gilje Langvatn.

Gudstjenesten kan du se direkte nederst i saken eller ved å følge denne lenken.

Brått oppdrag

For en drøy uke siden fikk rektor Ottar Nesje en telefon: Vil dere bidra med et sørafrikansk, ungdommelig, innslag på minnegudstjenesten? Rønningen folkehøgskole har i mange år hatt et nært forhold til Sør-Afrika gjennom prosjekter studieturer. Rektor takket ja.

Da elevene kom tilbake fra juleferie på onsdag, fikk de oppdraget rett i fanget.

Oslo, Norge. Elever ved Rønningen folkehøgskole skal hedre Desmond Tutu på minnekonserten i domkirken

– Det har vært noen lange strekk med øving, sier Malin.

– Ja, på torsdag og sprang vi rundt litt «uten hode», sier Stephan Daniel Iversen, til latter fra resten av gjengen.

Tre timer før gudstjenesten er de fem elevene trygge på resultatet og hvordan salmen, Thuma mina, høres ut. På grunn av antallsbegrensninger ble de de heldige utvalgte.

Trygghet som fellesskap

Under forberedelsene var elevene opptatt av å forstå også den afrikanske teksten de synger.

– Teksten er «send meg, Herre», og handler om ønsket om å hjelpe mennesker og nå ut til folk. Det passer bra med Tutu og hvordan han var, sier Stephan.

– Hvordan føles det å skulle fremføre dette på TV?

Oslo, Norge. Elever ved Rønningen folkehøgskole skal hedre Desmond Tutu på minnekonserten i domkirken

– Jeg gleder meg veldig, det er en sykt gøy låt å synge. Vi må prøve å nyte opplevelsen skikkelig, sier Malin.

Resten av gruppa nikker, og Stephan nevner ordet ubuntu. «Jeg er fordi du er» er et verdisyn de har snakket mye om på skolen, det å formes i et fellesskap.

– Det høres skikkelig klisjé ut, men når vi er der oppe, føler jeg vi lever i ubuntu. Jeg er ikke nervøs for å feile som enkeltperson. Vi er et fellesskap som lager musikk sammen. Det er beroligende, sier han.

Ungdom i Tutus ånd

Bassist Martin Koldem retter to tomler opp når han blir spurt hvordan han synes innslaget låter nå.

– Besetningen har vært spennende å jobbe med, fire vokalister og jeg som spiller bass. Først tenkte jeg: Oj, hvordan skal jeg utføre dette? Det har vært gøy å utfordre seg på – og blitt kjempebra til slutt.

Oslo, Norge. Elever ved Rønningen folkehøgskole skal hedre Desmond Tutu på minnekonserten i domkirken

At skolen stiller med gudstjenestens ungdommelige innslag er akkurat slik det skal være, mener Rønningen-rektoren, som spiller bongotromme til.

– Et sånt innslag er i Tutus ånd. Både han og Mandela var tydelige på at hvis man skal skape forandring, må man forankre det hos ungdom.

---

Desmond Tutu

  • Sørafrikansk erkebiskop og aktivist i kampen mot apartheid.
  • Døde 2. juledag, 90 år gammel.
  • Vant Nobels fredspris i 1984.

---

– Hadde vært fint med folkefest

At bare 50 personer får ta plass i Oslo domkirke for å takke Desmond Tutu søndag ettermiddag, oppleves litt ambivalent for preses i Den norske kirke (DNK).

– I Tutus ånd ville vi gjerne ha åpnet dørene for alle som vil delta. Tutu var interessert i absolutt alle mennesker – barn, urfolk, presidenter og sårbare grupper, forteller Olav Fykse Tveit, som er liturg under gudstjenesten.

– Også her i Norge har mange latt seg inspirere av ham. Derfor hadde det vært fint å ha en slags folkefest. Nå er det dette som går an, så da er det fint at NRK er med og sender, sier preses.

Engasjement fra kristentroen

– Jeg tror ikke det er noen i vår tid av kirkeledere som har hatt så stor betydning for så mange, sier Fykse Tveit om erkebiskopen som fikk leve i 90 år.

– Han ble en mange så opp til, både som en sterk åndelig leder, men også en sterk forkjemper for menneskeverd og menneskerettigheter.

Bispemøtet 2021

Erkebiskopens ikke-voldelige kampvilje mot apartheid fikk resultater. For innsatsen ble Tutu hedret med Nobels fredspris i 1984. Dette engasjementet var et direkte uttrykk for Tutus kristentro, mener preses.

– Han trodde på en Gud som ikke gjorde forskjell på folk. Det var en grunntone i alt han foretok seg, og snakket om.

---

Takkegudstjenesten

  • Sendes på NRK søndag 9. januar klokka 17.30.
  • Preses Olav Fykse Tveit er liturg og Trond Bakkevig holder preken.
  • Det blir minneord fra statsminister Jonas Gahr Støre, Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen, leder Kristine Sandmæl i Mellomkirkelig råd og generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Dagfinn Høybråten.

---

Å hjelpe er en glede

– Hva bør vi la oss inspirere av?

– Å, det er mye, sier preses, og fortsetter:

– Tutu var viss på at livet er en gave og en glede – og at det skal det være for alle. Livet, skapt av Gud, skal kunne leves i frihet og med verdighet og rettigheter.

– Det er en oppgave for oss å sørge for. Tutu løftet frem at denne oppgaven også er en glede, det å jobbe for noe viktig for andre, sier Fykse Tveit.

Jordnær tro

Tutus konkrete og jordnære trospraksis har også inspirert preses.

– Det har jeg tenkt mye på i det siste; hvordan han hentet kraft i gudstjenestelivet, i nattverden og i bønnen. Det var et trosliv som var knyttet til noe fast, som jeg tror er noe å ta med seg i vår tid.

– Derfor er det riktig å minnes ham med nettopp en gudstjeneste, og med undertittelen «takk». Dette er ikke nok en begravelse, men en takk for hans livsverk og til inspirasjon for oss, sier Fykse Tveit.

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion