Religion

Pinsemenighet varsler mulig konkurs

FILADELFIA: Investeringen i Q42 kan føre til konkurs for Filadelfia Kristiansand. – De siste dagene har det vist seg å være mer komplisert og tidkrevende å få alle deler av løsningen på plass, melder menigheten.

Filadelfia Kristiansand har i lang tid slitt med å få til en bærekraftig forretningsdrift og dermed betjening av gjelden i det nye konferansesenteret Q42.

Forhandlingene med kreditorer i høst førte ikke frem, og inn mot årsskiftet har pinsemenigheten «jobbet intenst» for å finne en løsning. Ifølge menigheten var det positive signaler fra alle parter rundt en ny skisse i romjulen. Denne skissen innebærer både frisk kapital fra nye partnere og en delvis gjeldssanering.

– De siste dagene har det vist seg å være mer komplisert og tidkrevende å få alle deler av løsningen på plass, og det forhandles nå rundt nye tilpasninger i håp om å komme i mål. Som tidligere informert, kan oppbud være konsekvensen dersom forhandlingen ikke fører frem. Vi har likevel et fortsatt håp om å komme i mål med en avtale, melder Filadelfia Kristiansand på nettsiden sin fredag ettermiddag.

Det var Fædrelandsvennen som omtalte saken først.

Beklager situasjonen

Ved nyttår utløp spesialavtalen som Filadelfia Kristiansand AS har hatt med kreditoren Eiendomskreditt. Gjennom avtalen har selskapet kunnet fryse renter og avdrag.

– Til tross for iherdig innsats fra konsernets side, så har en ikke lykkes med å etablere trygg økonomisk løsning for driften av kongressenteret, sa administrerende direktør Eirik Maurstad i Eiendomskreditt til Vårt Land 15. desember i fjor.

Hvilke konsekvenser et eventuelt oppbud måtte få for konsernet for øvrig og selve foreningen Filadelfia, avhenger av en eventuell videre prosess med bobestyrer og kreditorer, opplyser menigheten i meldingen på nettsiden sin fredag 7. januar. Dette vil menigheten uansett måtte komme tilbake til om det skulle bli det endelige resultatet, sier de.

– Vi beklager på det sterkeste den situasjonen som er oppstått. Dette er en krevende situasjon for alle involverte, og vi vet at mange kjenner på en stor usikkerhet. Vi er takknemlig for alle som har bidratt så langt, og håper for alle parter sin del at vi klarer å lande en løsning, heter det i meldingen.

Menigheten skriver at de vil komme med en ny oppdatering så snart de har noe mer konkret, mest sannsynlig noen dager ut i uke 2.

Ingen ny frysavtale

Over tid har Eiendomskreditt pekt på hva som må være forutsetningene for et eventuelt videre engasjement: «En trygg og varig økonomisk løsning», har Vårt Land tidligere skrevet.

Eiendomskreditt har meldt at det ikke vil bli inngått ny frysavtale, og kreditoren forutsetter at lånet blir betjent på normal måte fra 1. januar 2022.

---

Økonomien i Filadelfia Kristiansand

  • Selskapet Filadelfia Kristiansand AS er eid av menigheten, og aksjeselskapet eier igjen en rekke datterselskaper, blant annet Kristiansand Kongressenter AS, som driver med utleie av konferanselokaler i bygget Q42.
  • Siden oppstarten i 2016 har det vært kjent at selskapet har vært i en krevende økonomisk situasjon.
  • Fram til 31. desember i fjor har konsernet hatt en spesialavtale med sine finanskreditorer. Ut året slipper de å betale sine finanskreditorer Eiendomskreditt AS, Spareskillingsbanken og Q42 Næring AS.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion