Religion

Da Tutu talte til norske TV-tittere om martyrdagen - dagen han selv døde på

TUTU: I julen 1984 sendte NRK et intervju der Desmond Tutu ble spurt om betydningen av Stefanusdagen, eller martyrdagen. «Døden», svarte fredsprisvinneren, uten å vite at han selv skulle dø på den dagen.

Jeg fikk nesten gåsehud da jeg så igjen intervjuet på ettermiddagen andre juledag, sier Egil Stray Nordberg til Vårt Land.

Andre juledag, som deler dato med Stefanusdagen, ble i år preget av nyheten om dødsfallet til Sør-Afrikas erkebiskop Desmond Tutu (90). For den pensjonerte soknepresten Egil Stray Nordberg skulle nyheten by på et merkelig sammentreff. Da han møtte Tutu til et intervju i 1984, så var det nemlig for å spørre Tutu om hvilken betydning Stefanusdagen har i kristendommen.

Det tok flere timer fra Nordberg hørte om dødsfallet til han innså sammentreffet. Da satte han umiddelbart i gang med å lete opp intervjuet.

– Å se det igjen nå ga meg en helt merkelig følelse. Jeg vil ikke si ‘underjordisk’, men det var så rart å se det med tanke på alt han stod for, sier Egil Stray Nordberg til Vårt Land.

Det menneskerettsforkjemperen Tutu stod for, var bakgrunnen til hvorfor Nordberg ønsket å intervjue akkurat Tutu om akkurat Stefanusdagen, dagen som er til minne om Stefanus - den første kristne martyren.

---

Desmond Tutu

  • Født 7. oktober 1931, Klerksdorp, Sør-Afrika
  • Død 26. desember 2021, Cape Town, Sør-Afrika
  • Desmond Tutu var en kjent kirkeleder og menneskerettsforkjemper i Sør-Afrika. Han var blant annet biskop og erkebiskop.
  • I 1984 ble han landets andre vinner av Nobels fredspris etter Albert Luthuli i 1960. Begge fikk prisen for sin ikkevoldelige kamp mot apartheid i landet.

---

Møttes i aulakjelleren

Da Nordberg møtte Tutu var det på vegne av NRK, hvor Nordberg jobbet. Intervjuet skulle være med i programmet Stefanus’ dag, som skulle bli sendt på statskanalen 26. desember.

Selve intervjuet fant sted 11. desember, da Tutu var i Oslo for å motta Nobels fredspris. Han hadde blitt tildelt prisen for sin kamp mot apartheid i Sør-Afrika.

De to møttes i kjelleren av Universitetets aula. Møtet varte kun noen få minutter, men ga varig inntrykk på Nordberg.

– Jeg følte jeg var privilegert og heldig. Den lille tiden jeg fikk med ham var nok til å bekrefte forhåndsinntrykket mitt: Han hadde et veldig nærvær. Etter det møtet så følte jeg på hva han mente og sa senere i livet, sier Nordberg, som sier han har sitert Tutu i sine egne prekener.

Da de to møttes handlet det imidlertid om hva Tutu selv ville ha holdt en preken om.

Egil Stray Nordberg

Hva sa Tutu om martyrdagen?

I programmet som ble vist for snart 40 år siden, ble intervjuet med fredsprisvinneren spart til sist. Nordbergs første spørsmål: «Hva ville prekenen din inneholdt på en dag som denne?».

«Min beskjed ville vært: For en kristen, vil det å være et vitne, nesten alltid involvere lidelse og det kan også involvere død. Og det er ofte testen av autentisiteten til det vitnet», svarte Tutu.

Deretter ble kirkelederen spurt om hvordan kirken burde feire Stefanusdagen med henvisning til kristne som blir forfulgt.

«Jeg mener at det faktum at denne dagen kommer såpass nærme jul, forteller oss at vår gud er en gud som bryr seg om de som lider. De som kom først til stallen, de ordinære hyrdene, de ensomme. Og derfor betyr det at kirken må være en kirke som bryr seg om de undertrykte, de stemmeløse, og de som tråkkes ned. Og kirken må være beredt på å lide», svarte han.

Desmond Tutu

– Det er ikke langt fra korset til stallen

– Er det en viss poesi i at Tutu selv døde på denne dagen?

– Det er på en måte både vemodig og vakkert. Det er kanskje feil og si ‘vakkert’ om død, men når han nå nærmet seg sin siste dag, var det noe vakkert med at det ble akkurat denne dagen. Dette fordi Tutu hadde en klippefast tro på et liv etter døden, sier Nordberg.

Død ble det siste Tutu snakket om for nordmennene som så på NRK akkurat denne dagen for 37 år siden.

«Det er en viktig dag særlig fordi folk har en tendens til å bli veldig sentimentale om jul, og de tenker på babyer og alle er klissete. Og det er viktig at denne dagen kommer så nærme slik at guds kjærlighet blir bundet opp til lidelse og død», sa Tutu, før han la til:

«Korset er ikke langt vekk fra stallen i Betlehem».

Hele intervjuet kan ses her.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion