Religion

Britisk TV-kanal med juletabbe: Erklærte paven død

LEI GLIPP: Det britiske nyhetsankeret Kylie Pentelow kom 1. juledag i skade for å erklære pave Frans for død.

Uhellet skjedde da nyhetsankeret til den britiske kanalen ITV fortalte om innholdet i pavens årlige tale på 1. juledag.

Det melder en rekke britiske medier, deriblant The Daily Mail.

Slik lød uhellet: «Hans død ble kunngjort...»

«Pavens juletale fokuserte på hans bønner om at pandemien må komme til en ende. Han sa at vaksiner bør gjøres tilgjengelig for dem som trenger dem mest...», sa Kylie Pentelow i ITVs nyhetssending sent lørdag ettermiddag.

Så glapp den ulykkelige feilen ut:

«Hans død ble kunngjort... ah, unnskyld meg...»

– Hvem av oss har vel ikke erklært paven død 1. juledag?

I blant kan ordene stokke seg feil for alle og enhver, men når det skjer på direktesendt TV er det sjelden mulig å redde seg inn igjen.

Det fikk Kylie Pentelow og ITV erfare:

«Hvem av oss har vel ikke ved et uhell erklært paven for død foran hele nasjonen på 1. juledag», spør BBC-journalist Alistair Coleman ironisk på Twitter.

Han er bare én av mange som har delt klippet i sosiale medier det siste døgnet.

En fattig trøst: NTB erklærte kongen for død i 2017

VG omtalte saken først her hjemme i Norge og påpeker at Kylie Pentelow ikke er alene om å erklære kjente personer for døde. For eksempel erklærte det norske nyhetsbyrået NTB ved en feil kong Harald for død i 2017.

Pave Frans er altså ikke død, men fortsatt i live. Den katolske kirkes 85 år gamle overhode gjennomgikk riktignok en større tarmoperasjon i sommer, men den var vellykket.

Den tradisjonsrike talen paven holder hver 1. juledag, bærer det latinske navnet «Urbi et Orbi». Det betyr «for byen og for verden».

Pave Frans holdt talen fra balkongen i Peterskirken på Petersplassen.

Pope Francis speaks to journalists on board the flight from Rome to Bucharest, Romania, Friday, May 31, 2019. Francis is heading to Romania for a three-day, cross-country pilgrimage that in many ways is completing the 1999 trip by St. John Paul II that marked the first-ever papal visit to a majority Orthodox country. (Ettore Ferrari/Pool Photo via AP)

Dette sa Pave Frans i talen

I talen beklaget pave Frans det han kalte enorme tragedier i Jemen og Syria, som er blitt forbigått av verdenssamfunnet i stillhet:

– La oss se til Irak, der man fortsatt sliter med å komme seg på fote etter en langvarig konflikt. La oss lytte til barnas gråt i Jemen, der en enorm tragedie, oversett av alle, har pågått i stillhet i årevis og forårsaker død hver eneste dag, sa paven ifølge NTB.

– La oss sende tankene til befolkningen i Syria, som i over ti år har levd med en krig som har ført til mange ofre og et utallig antall fordrevne personer, fortsatte han.

Pave Frans brukte også talen på å advare mot eskalering i konflikten i Ukraina, og han tok seg tid til å snakke om koronapandemien.

– I denne tiden med pandemi er vår evne til å ha sosiale forhold blitt satt på prøve. Det er økende tendens til at man trekker seg tilbake. Og på internasjonalt nivå er det risiko for å unngå dialog. Likevel er det kun denne veien som kan føre til en løsning på konflikter og til varige fordeler for alle, sa pave Frans.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion