Religion

Medlemmer etter pastor-exit i Filadelfia Kristiansand: – Sårt og vondt

PINSEBEVEGELSEN: Da to av pastorene i en av Norges største pinsemenigheter informerte om at de trakk seg fra eldsterådet, pekte de på utfordringer i lederskapet. – Det er kinkig og vondt, sier Filadelfia-medlem.

På et menighetsmøte i pinsekirken Filadelfia Kristiansand mandag kveld kom det frem at de to pastorene Jan Kjosavik og Thor-Harald Evenstad trer ut av eldsterådet, som er menighetens øverste ledelse.

Evenstad har også sagt opp sin stilling som en del av hovedpastorteamet, med virkning fra 1. januar 2022. Kjosavik ønsker fortsatt å stå i pastorrollen i menigheten.

Frank-Werner Unsgaard har vært medlem og engasjert seg frivillig i Filadelfia Kristiansand i mange år, og tok ordet på menighetsmøtet på mandag. Han vet at mange synes det er vondt at de to pastorene velger å gå ut av eldsterådet, og Evenstad også fra rollen som pastor.

– Jeg har bare godt å si om dem begge. Jan Kjosavik er veldig medmenneskelig – en person som ser folk. Han har hatt et spesielt engasjement overfor innvandrere, og hatt omsorg for mange av de nye i menigheten. Han er jordnær.

– Også Tor-Harald Evenstad er en veldig inkluderende person, med stor omsorg, og som har fulgt mange hele deres oppvekst.

Utfordringer i lederskapet

På møtet fikk menigheten høre begges argumenter for at de nå trekker seg.

– Jeg opplever at de var relativt samkjørte i begrunnelsen, og fikk støtte i salen for det de sa.

– Hva pekte de på?

– Det gikk i hovedtrekk ut på utfordringer i lederskapet.

Hverken Jan Kjosavik eller Thor-Harald Evenstad ønsket å gå inn på hvorfor de trakk seg fra eldsterådet da Vårt Land var i kontakt med dem tirsdag.

---

Filadelfia Kristiansand

  • Norges nest største pinsemenighet, ifølge Wikipedia, med 1780 tilskuddstellende medlemmer i 2020.
  • Pinsekirke og generasjonsmenighet som holder gudstjenester i bygget Q42 i Kvadraturen i Kristiansand.
  • Selskapet Filadelfia Kristiansand AS er eid av menigheten, og aksjeselskapet eier igjen en rekke datterselskaper, blant annet Kristiansand Kongressenter AS, som driver med utleie av konferanselokaler i bygget Q42.

---

Reagerer på ansettelser

Unsgaard sier han kjente til at Kjosavik ønsket å trekke seg, men at Evenstads avgang kom overraskende på ham.

– Jeg har forståelse for valget, men det er klart at det aldri er greit når folk plutselig slutter. Det som er kinkig, og litt vondt, er kritikken som kommer mot lederskapet, sier Filadelfia-medlemmet.

Uvanlig mange tok til orde på møtet på mandag, forteller han.

– En del ser behov for endringer, men jeg tror vi kan komme styrket ut av dette – og at menigheten kan etablere styringsrutiner som gagner alle, sier Unsgaard.

– En del, også jeg, har reagert spesielt på måten man har ansatt folk i menigheten. Det har ikke vært åpne utlysninger, og heller aldri annonsert i lokalet eller i sosiale medier. Jeg forstår det også slik at flere reagerer på at enkelte beslutninger er ferdig tygd og vedtatt før de blir lagt fram for menigheten.

– Ingen splittelse

– Hvilke reaksjoner skapte det på møtet at pastorene trakk seg fra eldsterådet?

– Det utløste en del kommentarer, men jeg tenker det er positivt at folk turte å snakke. Vi har hatt enstemmige vedtak opp igjennom, hvor en eller to sier noen få setninger. Nå var det over 20 som tok til orde, og det kunne sikkert vært 20 til.

Fellesmøtet 2019. Q42 Filadelfia kirken sine lokaler. Ungdom.

– Alle sa at dette er en flott menighet å være i, og alle som var til stede vil menigheten vel. Men dette er sårt og vondt.

Noen ganger får vanskelige saker to fronter, ser Unsgaard. Det har ikke denne.

– Det er ingen splittelse eller polarisering i menigheten nå, bare sunn meningsytring som jeg tror kan være til det gode. Nå har man mulighet til å endre noe til det bedre, på ulike vis.

«Business» og menighet

Espen Vige har gått i Filadelfia Kristiansand i ca. 18 år, og var også blant dem som var til stede og tok ordet på mandag.

– Filadelfia er en fin menighet med mange fantastiske mennesker, forteller han.

– Det er alltid en trist sak når noen velger å tre ut, og dette er to godt likte pastorer – dyktige mennesker og flotte ledere, sier Vige.

Vige sier han går i Filadelfia Kristiansand for å høre Guds ord og møte venner og familie. Han har ingen planer om å gi seg i menigheten, men det er en endring han ønsker:

– Jeg har ingenting imot «business», jeg elsker business. Men personlig håper jeg andre enn menigheten kan komme på banen for og drive hotell og kongressenter.

Ønsker ikke debatt i media

Wiggo Skagestad er en av hovedpastorene i Filadelfia Kristiansand. Han ønsker ikke å bli forelagt det Unsgaard og Vige har sagt om saken.

– Vi skal ha en gjennomgang av dette, og da har det ikke noe for seg å høre kritikken i forkant. Vi kan ikke ha denne debatten i media, sier Skagestad.

Han forteller at ledelsen har bedt om ekstern hjelp til en kartlegging, og mener derfor at det ikke sømmer seg å uttale seg offentlig om saken i forkant av denne.


Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion