Religion

Kirkerådslederen: – Vi må ta tak i spørsmålet om hvordan man lever med uenighet i kirken

TRAKK SEG: Tross flere samtaler med kirkerådslederen valgte Therese Egebakken likevel å tre ut av to sentrale organer i Den norske kirke (DNK). – Når det blir sagt at kirken tenker lite på konservative, mener jeg det er feil, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

Fredag fortalte Therese Egebakken resten av Kirkerådet at hun trekker seg fra sin rolle i Den norske kirke (DNK)s arbeidsgiverutvalg (AGU) og arbeidsutvalg (AU).

Hun oppgir at grunnen er en opplevelse av manglende påvirkningskraft, en rekke vedtak hun er uenig i retningen i og en følelse av manglende hensyn til konservative syn.

– Begrunnelsen leser jeg selvsagt nøye, og går skikkelig inn i, forteller kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum til Vårt Land mandag formiddag.

Egebakken har sittet i disse utvalgene i ett år. I løpet av året har de to snakket mye sammen, forteller Raaum.

– Jeg har vært opptatt av at det er krevende å være i mindretall, noe jeg vet godt av egen erfaring. Det er frustrerende å ikke få gjennomslag.

– Det har vært et ønske om å involvere henne, og å respektere ulike teologiske og kirkepolitiske syn – og at disse skal komme til uttrykk, sier hun.

Demokratisk uttrykk

Therese Egebakken ble valgt inn i disse to utvalgene med et bredt og sammensatt flertall. Derfor skulle kirkerådslederen ønske at Egebakken, med det konservative ståstedet hun representerer, ble værende i rollen.

– Mitt ansvar som kirkerådsleder er å passe på at de som sitter i disse foraene kommer til orde og får lagt frem sitt syn. Når det blir sagt at kirken tenker lite på dem som opplever seg som teologisk konservative, mener jeg det er feil.

– Jeg tenker mye på det, og legger til rette for det. Det opplever jeg at hele kirkens ledelse er opptatt av.

Bilder KM 2021- fredag    Kristin Gunleiksrud Raaum

Kirkevalget har resultert i en kirkepolitisk sammensetning med en overvekt av representanter fra Åpen folkekirke.

– Vi jobber med å ikke usynliggjøre uenigheten som finnes. Det som har gjort dette litt krevende, er at mye av dette ikke handler om ulike syn, men om hvordan kirken skal være som arbeidsgiver og hvordan vi skal ivareta våre ansatte, forteller Raaum.

Raaum har også tatt til orde for at man fremover bør se på hvordan Kirkemøtet og Kirkerådet er sammensatt for å kunne god representasjon for uenighetene som finnes.

– Nå må samtalen tas

Den norske kirke har to teologisk begrunnede syn på vigsel av par av samme kjønn, som ble vedtatt på Kirkemøtet i 2016.

– Den er etter min mening gjengitt i en formulering som gir grunnleggende respekt for den uenigheten. Men når det kommer til å være arbeidsgiver, er det ikke to syn på hvordan tilsatte med LHBT-identitet skal ivaretas på en god måte. Det ligger flere undersøkelser til grunn som vi som arbeidsgiver må ta på alvor.

– Noen av grepene har Egebakken vært uenig i, og fått gitt tydelig beskjed om.

Flere arbeidsmiljørapporter fra DNK har avdekket hvordan skeive ansatte og kvinnelige prester opplever det på jobb. Kirkerådet har i kjølvannet av disse gjort en rekke grep. Blant dem er å forlenge mandatet til Den norske kirkes LHBT-utvalg og å kurse ansatte i LHBT-spørsmål. Dette er tiltak Egebakken stiller spørsmål ved i Facebook-innlegget sitt.

Kirkerådsmedlem og bispedømmerådsmedlem Therese Egebakken.

– Hva kan kirken gjøre for at konservative skal oppleve seg lyttet til?

– Jeg opplever at dette er noe vi diskuterer hele tiden, og spesielt siden ekteskapsvedtaket i 2016. Men det er forskjell på å få rom til å gi uttrykk for sitt syn og å få flertall i voteringer. Jeg mener Egebakken hele tiden har hatt mulighet til å gi uttrykk for sitt syn. Jeg har aldri forsøkt å hindre det – tvert imot.

Raaum forteller at hun flere ganger har sagt at Den norske kirke må ta tak i spørsmålet om hvordan man lever med uenighet i kirken.

– Det har vært krevende i denne pandemitiden – men det må vi komme i gang med.

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion