Religion

Julemysterium fortsetter: Anonym giver med milliongaver til kristne formål i Kristiansand

FRIVILLIGE GAVER: På lørdag fikk Vågsbygd menighet og Blåkors Kristiansand en anonym milliongave sammen med et håndskrevet brev. Begge fikk et tilsvarende brev med pengegave i fjor.

Vågsbygd menighet i Kristiansand har for andre året på rad fått en betydelig anonym pengegave. 1 million kroner er øremerket barn og unge i Vågsbygd.

Rundt samme tid i fjor fikk Vågsbygd menighet, Blåkors og Frelsesarmeen i Kristiansand betydelige summer hver. Gavene var presisert å skulle brukes på barn og unge i byen..

– Mange i nærmiljøet har nok en mistanke om hvem giveren er, sier sokneprest Nils Terje Andersen i Vågsbygd menighet, som mener det er uvesentlig om giveren er anonym eller ikke.

Giveren har fortalt menigheten om gaven i et håndskrevet brev. Avsenderen signerer brevet med «Hilsen fan av Jesus – THE WAYMAKER».

Ikke hverdagskost

– Gavene vi nå har fått er med på å bygge en kultur hvor folk bidrar, sier Andresen.

Han sier at menigheten har bestemt seg for at de ikke skal regne med slike store gaver, men håper at fellesskapet ser betydningen av deres giverglede, uansett størrelse og omfang. Andersen mener verdien av tiltakene de kan gjennomføre for barn og unge, er større enn kroner og øre.

– Når vi setter i gang tiltak, gir det en ringvirkning, sier han.

Nils Terje Andersen. Sokneprest i Vågsbygd menighet.

Ett av de tiltakene som blir satt i gang er Vågsbygd Lounge, et sted for tenåringer og ungdom. Planleggingen av Loungen startet etter gaven de mottok for omtrent ett år siden. Menigheten har, etter dialog med skoler i nærområdet, sett at det har vært behov for et sted for ungdom å henge på kveldstid.

– Penger går fort, og Loungen vil kreve personal, oppussing og innkjøp. Vi merket derfor at drømmene våre kanskje var litt større enn hva vi hadde råd til, sier Andersen.

Bærekraftig tilbud

Gaven på 1 million kroner har blitt gitt på et tidspunkt der menigheten vurderer hva de har råd til fremover. Det gjør gaven ekstra spesiell, forteller Andersen.

– Skal vi starte opp noe som Vågsbygd Lounge er det viktig for oss at det er et tilbud over lengre tid. Vi kan ikke starte og risikere å måtte stenge etter ett år.

I brevet som fulgte med pengegaven understreker giveren at gratis tilbud til unge er spesielt viktig. Det samme mener Andersen.

«Blodfans»

Den andre mottakeren av pengegave var Blåkors Kristiandsand. Til Fædrelandsvennen sier daglig leder i Blåkors Kristiansand, Arvid Solheim, at han ikke klarte å holde tårene tilbake.

– Det er overveldende. For andre gang mottar vi en slik gave, som er ett av de største engangsgavene Blå Kors har mottatt, sier Solheim til avisen.

Ifølge Fædrelandsvennen mottok Blå Kors 2 millioner kroner, og et personlig brev, i likhet med Vågsbygd.

Solheim sier det er en enorm godhet i byen, og opplever at aktører tar eierskap og blir mer delaktige i det som skjer i byen.

I brevet til Blå Kors, med farlig lignende håndskrift som brevet til Vågsbygd menighet, skriver avsender at de er «blodfans av Blå Kors».

Sigrid Elise Perstølen

Sigrid Elise Perstølen

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion