Religion

Full byggestans for VID i Stavanger

NYBYGG: Kommunen har nå sendt ut varsel om full byggestans for det nye undervisningsbygget til høyskolen VID på Misjonsmarka i Stavanger. Bygget står klart til studiestart 2022, men må gjennom en ny planprosess i kommunen.

Det drøyt 5.000 kvadratmeter store bygget skulle klargjøres for studiestart til høsten. Torsdag før helgen trakk Bent Høie, som nylig tiltrådt statsforvalter i Rogaland, tilbake tillatelsene til å oppføre bygget. Det melder NRK Rogaland.

Han har med andre ord omgjort kommunens vedtak, og avslår søknaden om dispensasjoner og byggetillatelse for det nye skolebygget. Nå må hele prosjektet gjennom en ny planprosess i kommunen, ifølge Stavanger Aftenblad.

?

Manglet nødvendige tillatelser

Igangsettelsestillatelse ble gitt i mars. Da understreket imidlertid kommunen at prosjektet var klaget inn fra i alt seks naboer, og at enhver bygging derfor foreløpig måtte skje på byggherrens eget ansvar, mens Statsforvalteren behandlet klagene.

Klagerne påpekte at bygget er 14,3 meter høyt, minst fem meter over tillatt høyde fastsatt i plan- og bygningsloven, at høyden tilsvarer fire etasjer i høyde, ikke tre etasjer som det er søkt om, skriver Stavanger Aftenblad.

De mener også at det strider mot begrunnelsen for nybygget, et samlokalisert VID, der også avdelinger nå plassert i Sandnes skal flytte inn, at tredje etasje skal bli kontorer for blant annet Det Norske Misjonsselskap.

Klagerne har nå fått medhold hos Statsforvalteren. Avgjørelsen betyr at bygget er oppført uten de nødvendige tillatelser.

Statsforvalteren understreker at «søknader skal behandles som om tiltaket ikke er gjennomført. Statsforvalteren kan derfor ikke vektlegge hvorvidt byggearbeider er igangsatt mens saken har vært til behandling hos oss».

Byggherren: – Ble orientert før helgen

Byggherren i saken er NMS Eiendommer AS.

Fredag var det møte mellom Stavanger kommune og NMS Eiendommer om hvordan saken skal løses.

– Vi ser at Statsforvalteren i Rogaland dessverre har opphevet Stavanger Kommunes godkjenning av vårt byggeprosjekt på Campus Kampen sentralt i Stavanger, hvor VID vitenskapelige høyskole skal flytte inn som vår største leietaker fra juni 2022. Vi står midt i utviklingen og byggingen av en ny kunnskapscampus med særpreg, unik historie og identitet. Vi ble før helgen orientert om dette vedtaket og ser nå på løsninger sammen med kommunen, sier Trond Vigesdal eiendomsutvikler i NMS Eiendommer, til Vårt Land.

---

VID Vitenskapelige høgskole

  • I 2016 fusjonerte Misjonshøgskolen, Diakonhjemmet Høgskole, Haraldsplass Diakonale Høgskole og Høgskolen Betanien og skapte sammen VID vitenskapelige høgskole. I 2018 ble også Høyskolen Diakonova, Senter for interkulturell kommunikasjon og Kirkelig utdanningssenter nord en del av VID.
  • VID vitenskapelige høgskole er en privat, vitenskapelig høgskole med verdibasert og kirkelig forankring, med læresteder i Oslo, Bergen, Stavanger, Sandnes og Tromsø.
  • VID driver utdanning og forskning innenfor helse- og sosialfag, pedagogikk, ledelse, diakoni og teologi, og tilbyr rundt 50 ulike studieprogram.
  • Siden etableringen i 2016 har antall studenter økt fra 3300 til 5300, mens antall doktorgradsstudenter har økt fra 59 til 91. Antall ansatte er rundt 520.

---

NMS Eiendommer AS eies av Det Norske Misjonsselskap (NMS), som er medeier i VID Vitenskapelige høyskole.

Fredag ettermiddag bestemte kommunen seg for å sende ut varsle om full byggestans. Det betyr at arbeidet ikke kan starte opp igjen før det foreligger et nytt og gyldig vedtak.


Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion