Religion

Jehovas vitner tapte sak om eksklusjon av medlem – nå går saken til Høyesterett

JEHOVAS VITNER: Høyesterett vil behandle anken til Jehovas vitner som i sommer tapte en sak om eksklusjon av ett av deres medlemmer.

Det bekreftes i en melding fra Høyesteretts ankeutvalg onsdag.

I slutten av september ble det kjent at Jehovas vitner anker lagmannsrettens dom om trossamfunnets eksklusjon av Gry Helen Nygård.

I 2018 ble Nygård ekskludert fra Jehovas vitner, som hun har tilhørt siden hun var 16 år gammel. Fra det øyeblikket utstøtelsen var et faktum, opphørte all kontakt med venner og familie i trossamfunnet.

Domsutvalget til Jehovas vitner, som tar avgjørelser om eksklusjon, hevder hun har begått «Porneia», altså seksuell umoral. Selv hevder Nygård at hun ble utsatt for overgrep, og mener at de har ekskludert henne på uriktig grunnlag.

I etterkant har det vært flere runder i det norske rettssystemet, først i Follo tingrett og deretter i Borgarting lagmannsrett i sommer, hvor hun vant fram.

Nå blir det altså nok en rettsrunde – i Høyesterett.

‘Ikke en menneskerett’

Mathias Sterling Danielsen er Nygårds advokat og kan fortelle at han akkurat har snakket med sin klient om ankeutvalgets avgjørelse.

– Hun skulle selvfølgelig ønske at Høyesterett satte strek nå, slik at hun kunne blitt ferdig med saken. Samtidig har hun forståelse for at Høyesterett vil se på de prinsipielle sidene ved den, sier Danielsen.

Advokaten mener at de prinsipielle sidene i saken ikke vil få betydning for mange dersom Jehovas vitner vinner fram i Høyesterett.

– Det er stort sett ikke andre enn Nygård som vil bli berørt, mener han.

Han viser til at det omtrent ikke finnes rettspraksis i Norge i tilsvarende saker, hvilket han mener indikerer hvor sjeldent det er behov for avklaringer på dette området.

– Den eneste saken vi har klart å grave opp er fra 60-tallet, og den er så gammel at det ikke finnes kopi av den, sier han.

– Hvilke prinsipielle sider ser dere ved denne saken?

– De prinsipielle sidene handler om hvor langt en offentlig domstol kan gå inn på det religiøse området, sier han.

Danielsen forteller at domstolene har begrenset adgang til å sette til side utpreget religiøse avgjørelser. Unntaket er ved saksbehandlingsfeil og saker av stor velferdsmessig betydning for klienten, ifølge ham.

‘Basert på Bibelen’

At Jehovas vitner anker saken til Høyesterett, har de til Vårt Land begrunnet ved å henvise blant annet til en uttalelse fra Dag Øistein Ensjø, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Oslo. I sommer sa han blant annet til Vårt Land:

«Det er ikke en menneskerettighet å få være medlem i et trossamfunn som nekter deg å være medlem. (...) Jehovas vitner vil åpenbart få medhold i menneskerettighetsdomstolen. Man kan ikke tvinge et religiøst fellesskap å ta opp igjen medlemmer de har ekskludert».

Jehovas vitner mener at eksklusjonsordningen deres er basert på Bibelen, og har i Vårt Land vist til at flere høyesterettsdomstoler har bekreftet retten deres til å opprettholde ordningen.

– Ekskluderte personer som tar avstand fra urett oppførsel, og som viser at de har et oppriktig ønske om å leve etter Bibelens normer, er alltid velkommen til å bli Jehovas vitner igjen, sa Jørgen Pedersen, informasjonsansvarlig i Jehovas vitner i september.

Jehovas vitner Ski menighet ble av lagmannsretten i sommer dømt til å betale 500.000 kroner i saksomkostninger til lagmannsretten, samt 380.000 kroner i saksomkostninger til tingretten. I tillegg ble trossamfunnet dømt til å betale Nygård en erstatning på 100.000 kroner.

– Prinsipielt viktig

Jehovas vitner bekrefter overfor Vårt Land at de også har mottatt beskjeden fra Høyesterett om at de vil behandle anken.

«Denne saken er svært viktig med henblikk på å forsvare retten til at alle norske borgere og trossamfunn kan praktisere sin tro uten innblanding fra staten. Det kan ikke være noen ingen tvil om at Borgarting lagmannsretts avgjørelse om å ugyldiggjøre den religiøse avgjørelsen til de eldste i Ski menighet, griper inn i menighetens rett til samvittighet- og religionsfrihet, ytringsfrihet, organisasjonsfrihet og er et brudd på den europeiske menneskerettighetskonvensjonen», skriver de i en e-post til Vårt Land.

De skriver at de mener det er bra at avgjørelsen fra Borgarting lagmannsrett ikke kan stå uprøvd.

«Denne konvensjonen garanterer også for individets rett til selv å velge hvem man ønsker å omgås, uansett om det er på et religiøst grunnlag eller et annet helt personlig grunnlag. På bakgrunn av dette mener vi helt klart at denne dissensavgjørelsen ikke kan stå uprøvd», skriver de.

Jehovas vitners understreker videre at deres syn på ekskludering er basert på bibelen og har blitt anerkjent av flere høyesterettsdomstoler i andre deler av verden.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion