Religion

– Mange influensere er kristne, men deler det ikke med følgerne sine

SOSIALE MEDIER: I podkasten til Laget NKSS åpner influenser Linnea Løtvedt (20) opp om hvordan hun ble kristen, hvilke reaksjoner hun møter og fordommer hun tidligere har vært redd for.

– Jeg vil vise at når jeg kan stå i min tro, da kan du også stå i din tro.

Det sier Linnea Løtvedt om sin kristne tro i podkasten Skolelaget fra Laget NKSS (Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag). Hun har 35 000 følgere på Instagram, 129 000 på Snapchat og over 260 000 på TikTok som ser henne hver eneste dag. På de ulike plattformene deler Linnea om psykisk helse, selvbilde og hennes kristne tro.

Fordommer

I podkasten blir Løtvedt intervjuet av Sara Louise Emmerhoff og Kristine Helgheim fra Laget. Her forteller hun om forholdet sitt til tro.

Jeg vokste opp som tradisjonskristen, men det var ikke før jeg ble sammen med kjæresten min at jeg ble mer åpen for å tro, sier hun i podkasten.

Hun forteller om kjæresten, Benjamin og hans lillebror Samuel, hvordan de snakket sammen, diskuterte og delte hva de tenkte om «Gud og Jesus og sånn».

– Samuel skulle be for meg, og det var da jeg kjente en trygghet i den bønnen, som gjorde at jeg ble mer åpen for å ta i mot Jesus. Fordi jeg var sammen med Benjamin brukte jeg mer tid i et kristent miljø, hvor jeg møtte masse flotte mennesker og et trygt miljø.

Åja, du er imot abort, eller du er imot homofili. Det er som regel det første de sier.

—  Linnea Løtvedt, influenser

I podkasten får Løtvedt spørsmål om hva folks første reaksjon er idet de får vite at hun er kristen. Hun mener folk har ekstreme fordommer mot kristendom og religion generelt.

– Åja, du er imot abort, eller du er imot homofili. Det er som regel det første de sier. De som er mest positive er jo de som har en tro selv, og dermed kjenner seg igjen. Det er også de jeg helst vil dele det med, jeg bryr meg ikke om de som ikke liker at jeg deler om tro.

Oslo 20211022. 
Linnea Løtvet under Vixen awards 2021 på den Gamle Logen Oslo.
Foto: Naina Helén Jåma / NTB

Mer enn å danse foran 260 000 følgere

Løtvedt er aktuell fra Vixen Awards, en prisutdeling som hedrer de mest suksessfulle influenserprofilene i Norge. Her var Løtvedt nominert til to kategorier: «Årets influenser: underholdning» og «folkets favoritt».

– Vixen var så skummelt, det er det verste jeg har gjort. Så da sto jeg på den røde løperen og ba «vær så snill Gud, pass på at jeg ikke tryner». Jeg har med meg Gud gjennom alle valg jeg tar, også hvilke samarbeid jeg har, og at det står innenfor mine verdier.

Løtvedts profil i sosiale medier viser et engasjement for «vanlige» mennesker, ‘vanlige’ kropper. I influenser-Norge forsøker Løtvedt å gjøre tro vanlig.

– Det er mange influensere som er kristne, men som ikke er åpne om det utad, nettopp fordi de er redd for å få fordommer mot seg.

Jeg trodde jo på Gud og Jesus plutselig, uten at jeg kunne noe for det

—  Linnea Løtvedt, influenser

Løtvedt beskriver videre at det ofte er en liten gruppe mennesker som danner offentlighetens bilde av hvordan kristne ser ut. Oftest er det de som roper høyest som blir hørt, selv om de representerer et lite bruddstykke av hva det vil si å være kristen, mener hun. Det gjorde det skummelt å være åpen om det først, nettopp fordi Linnea ikke var den type kristen folk forventet at hun skulle være. Selv når Linnea drar ut på byen og drikker alkohol, tar hun med seg kristendommen.

– Jeg måtte godta at jeg kan være kristen uten å måtte følge de og de reglene, gjøre sånn og sånn. Det var jo det som var vanskelig for meg, jeg ville jo ikke snu livet mitt på hodet for å bli kristen. Jeg trodde jo på Gud og Jesus plutselig, uten at jeg kunne noe for det. Okei - jeg tror, men jeg vil ikke tro. Det ble en konflikt i meg.

Linnea beskriver et ønske om å være avslappet når hun snakker om tro, nettopp fordi hun lever et helt vanlig liv.

– Mennesker kommer til å dømme meg utifra det, men det må jeg bare ikke bry meg om. Folk kan dømme meg, men det gjør jo ikke Jesus.

Etterlyser et kristent management

Karl-Johan Kjøde er generalsekretær i Laget NKSS, og roser Løtvedt for åpenheten rundt troen sin.

– Løtvedt forteller om tro veldig godt. Hun beskriver hvordan hun opplever Gud i livet sitt på en naturlig måte.

Karl-Johan Kjøde, generalsekretær i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget).

Videre beskriver Kjøde influensernes påvirkning på ungdom som «toneangivende» og sier de er «generasjonsrepresentanter».

– På sosiale medier er ungdommer nesten utelukkende tilskuere, og bruker mye tid på å se noen andre sitt liv. Influenserne skaper beundring og lengsel etter et liv ungdommene kanskje ikke har. Disse ungdommene møter vi rundt om på skoler, leirer og lagsmøter forteller at de ønsker å bli kjendiser. Selvsagt blir ungdommene formet av influensere, selv om det varierer hvor bevisst eller ubevisst dette er fra ungdommens side.

– Hvorfor vil noen influensere med kristen tro vegre seg fra å dele det med følgerne sine?

– Dette har jeg tenkt mye på, nettopp fordi influensere er viktige for ungdommene vi møter. Det finnes influensere med kristen bakgrunn som legger det fra seg i det de blir kjent. Jeg mistenker at noe av årsaken kan være at det finnes management der ute som ber influenserne om å legge det fra seg. Om de tar med seg sin kristne bakgrunn, risikerer de å umiddelbart måtte stå til ansvar for en del ting.

Videre lufter Kjøde en idé om et kristent management. Ikke for å lære hvordan influensere kan unngå de vanskelige spørsmålene, men for å skjerme og ta vare på personene ved å veilede og trene dem opp.

Ungdom er lei av å bli møtt med overfladisk snakk

—  Karl-Johan Kjøde, generalsektretær i Laget NKSS

– Jeg opplever at det er et større avvik mellom hvordan folk med en tro blir fremstilt offentlig rom og hvordan det egentlig er i enkeltsamtaler. Jeg tror det er en lengsel etter eksistensielle samtaler, at også ungdom er lei av å bli møtt med overfladisk snakk.



Sigrid Elise Perstølen

Sigrid Elise Perstølen

Mer fra: Religion