Religion

Menneskerettsekspert kritisk til å bruke statsstøtte som straff – Frp mener løsningen er enkel: Fjern støtten til trossamfunn

STATSTILSKUDD: Menneskerettighetsekspert er kritisk til å bruke statsttøtte som sanksjonsmiddel overfor trossamfunn. Stortingspolitiker Silje Hjemdal (Frp) mener dette enkelt kan løses ved å fjerne hele finansieringsordningen.

– Vår løsning er rett og slett å fjerne statstilskuddet. Tros- og livssynssamfunn bør finansiere seg selv, sier Silje Hjemdal, Fremskrittspartiets representant i Stortingets familie- og kulturkomité.

Nylig uttalte menneskerettighetsekspert Tore Lindholm til Vårt Land at han er kritisk til å bruke statsstøtte som sanksjonsmiddel for å presse fram endringer i trossamfunn.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av at den nye regjeringen har varslet at de vil gå gjennom hvilke krav som skal bli stilt til tros- og livssynssamfunn for å få statsstøtte.

Ett av dem er: De administrative organenes som forvalter de offentlige tilskuddene på vegne av trossamfunnene skal være demokratisk valgte og ha minst 40 prosent representasjon av hvert kjønn.

– Ved å stille krav om likestilling blander staten seg inn trossamfunns indre anliggender, og det bør staten ikke gjøre. For da overskrides grensen for legitime statsinngrep i trossamfunns virksomhet», sa Lindholm til Vårt Land onsdag.

Lindholm mener at dersom dagens finansieringsordning for trossamfunn skal opprettholdes, må den være prinsipiell og ikke-diskriminerende, med basis i menneskerettighetene.

– Hva er det neste?

Silje Hjemdal mener debattene om hvem som er «verdig» eller «ikke verdig» statstilskudd er unødvendige og kan løses lett:

– I stedet for å stille stadig flere krav til trossamfunn som søker statstilskudd, bør vi fjerne hele finansieringsordningen. Da slipper vi alle diskusjonene om betingelsene om støtte, sier hun.

Også hun mener at det er uheldig dersom staten blander seg inn i trossamfunns indre anliggender, og begrunner det med at man kan komme på kant med menneskerettighetene.

– Nå ønsker man å stille krav om kjønnsbalanse i administrative styrer. Hva er det neste kravet man vil stille? spør hun.

– Ikke sammenliknbart

Menneskerettsekspert Lindholm var også kritisk til et punkt Fremskrittspartiet fikk gjennom i fjor, hvor de stiller betingelser til tros- og livssynssamfunn:

Tros- eller livssynssamfunn som tar imot bidrag fra stater som ikke respekterer retten til tros- og livssynsfrihet, kan nektes tilskudd, heter det i forskriftsforslaget som i juli ble sendt ut på høring.

– Dette forslaget mener jeg ikke kan sammenliknes med regjeringens krav til trossamfunn om kjønnskvotering i styrer, sier Frps Silje Hjemdal.

– Hvorfor ikke?

Det er ingen menneskerett å få statsstøtte. Vi ønsker som sagt å avskaffe hele ordningen. Inntil Frp får gjennomslag skal vi være vaktbikkjer for at ikke skattebetalernes penger sløses vekk på slike trossamfunn. Det er rett og slett ikke slik at norske skattekroner skal gå til tros- og livssynssamfunn som finansieres av stater som undertrykker trosfriheten, sier hun.

Vil fremme forslaget igjen

Forslaget om å fjerne statsstøtte til tros- og livssynssamfunn ble sist fremmet av Frp da Stortinget i april 2020 vedtok den nye loven om tros- og livssynssamfunn. Det skal kun bevilges penger til vedlikehold av kirkebygg, foreslo de.

Det fikk de ingen politisk støtte for. Hjemdal har imidlertid ikke tenkt å gi det opp.

– Dette forslaget kommer jeg til å fremme igjen, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion