Religion

Historiker mener holocaust i Norge startet tidligere enn Donau-transporten

HOLOCAUST: Folkemordet på jøder i Norge startet ikke med Donau-transporten i 1942, men med inndragning av jøders eiendeler, mener historiker Synne Corell.

26. november 1942 ble 532 jøder transportert til Auschwitz med skipet Donau. Forfatteren av en ny bok mener folkemordet på norske jøder startet også før dette. Foto: Georg W. Fossum / NTB

I sin bok «Likvidasjonen», som gis ut tirsdag, viser Corell ifølge Klassekampen hvordan det norske byråkratiet deltok i plyndringen av jøder under okkupasjonen.

I november 1942 ble 532 jøder transportert til Auschwitz med skipet Donau. Corell mener folkemordet startet også før alle jødiske menn ble arrestert én måned før Donaus avreise. Hun tar i boka til orde for at statens inndragning av jødenes eiendeler må ses på som en helt integrert del av folkemordet.

– Den fysiske og den økonomiske likvidasjonen henger sammen. Kildene jeg har funnet fram til, etablerer dette i enda større grad, sier Corell.

I boka viser historikeren til at fylkesmennene høsten 1941 ble bedt om å kartlegge jøders jordeiendom.

– Hele statsapparatet er involvert i denne kartleggingen. I Stavanger ser det ut som de har prøvd å trenere prosessen. Det er det eneste tegnet til at noen har holdt litt igjen, sier historikeren og forfatteren.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion