Religion

Palestinakomiteen arrangerer konferanse om antisemittisme – uten norske jøder

ISRAEL-PALESTINA: Joav Melchior i Det Mosaiske Trossamfund kritiserer Palestinakomiteen for at ingen fra det norsk-jødiske miljøet skal delta på deres konferanse om antisemittisme. – De var invitert. Da kan ikke vi få skylda for at de ikke klarer å stille, svarer komiteen.

– Jeg tror det er viktig at vi har slike arrangementer, men da er det også viktig med stemmer som tidligere har løftet fram problemene med antisemittisme, sier Joav Melchior, rabbiner i Det Mosaiske Trossamfund (DMT).

– Når disse aktørene mangler, tror vi ikke at resultatet blir en god og seriøs samtale. Den nye antisemittismen er et vanskelig tema hvor det er lett å tråkke feil.

Det sier Melchior om den nasjonale konferansen «Antisemittisme, rasisme og solidaritet», som går av stabelen i Ålesund denne helga. Norsk Folkehjelp i Ålesund og omegn, Borgund og Spjelkavik kyrkjeakademi, Human-Etisk Forbund i Møre og Romsdal og Palestinakomiteen på Sunnmøre er arrangører.

Blant bidragsytere er navn som filosof Lars Gule, generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy og den israelske journalisten Amira Hass.

Men ingen representanter for det norsk-jødiske miljøet. Det synes Joav Melchior er problematisk.

Hadde et møte om arrangementet

Melchior opplyser at DMT og Palestinakomiteen har hatt et møte angående arrangementet. Dette opplevde rabbineren som åpent og konstruktivt. Han mener imidlertid at involveringen av DMT kom for sent.

Vi er ikke troverdige hvis vi sier at jøder og palestinere kan leve sammen og samtidig driver med antisemittisme.

—  Kjell Stephansen

Vi skulle ønske at det var et samarbeid på en helt annen måte. På den måten kunne vi ha involvert flere aktører. Da kunne vi hatt en god analyse og et godt seminar om hvordan vi skal bekjempe den nye antisemittismen, sier Melchior og legger til:

– Budskapet mitt er at det nå er på tide å løfte problemstillingene rundt antisemittisme, på tvers av meningsgrunnlag.

Dette mener han ikke blir gjort når ingen norske jøder er representert på konferansen.

– Vi har prøvd å invitere dem

Kjell Stephansen, som inntil nylig har vært leder for Palestinakomiteen på Sunnmøre, og som er med som arrangør av konferansen, avviser delvis kritikken fra Melchior.

Han forklarer at konferansen egentlig skulle ha funnet sted for et år siden, og at forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, da takket ja til å delta. Da han senere trakk seg, anbefalte han en annen jødisk person uten tilknytning til DMT, noe Palestinakomiteen ikke anså som like interessant.

---

Antisemittisme, rasisme og solidaritet

  • Nasjonal konferanse i regi av Palestinakomiteen på Sunnmøre. Medarrangører er Norsk Folkehjelp, Borgund og Spjelkavik kyrkjeakademi og Human-Etisk Forbund.
  • Arrangeres 23–24. oktober i Ålesund.
  • Spørsmål som «Hvordan er det å være jødisk i Norge i dag?» og «Er solidaritetsarbeidet for Palestina preget av antisemittisme?» skal diskuteres på konferansen.

---

– Det er ikke riktig å si at vi ikke har prøvd å invitere dem. I tillegg kommer Nina Grünfeld, som jeg vil påstå har en viss kunnskap om hvordan det er å være jødisk i Norge.

Nina Grünfeld er en norsk filmregissør med jødisk far. Stephansen trekker også fram at det kommer til å være jødiske representanter fra andre land, i tillegg til forskere fra Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret).

– Det er viktig for oss å få fram at vi ønsker å finne ut om solidaritetsarbeid fra Palestinakomiteen kan kalles antisemittisme, sier Stephansen, og fortsetter:

– Vi er ikke troverdige hvis vi sier at jøder og palestinere kan leve sammen og samtidig driver med antisemittisme, sier Stephansen.

Kunne hatt et samarbeid fra begynnelsen av

På konferansens program står blant annet innlegg om «Jødiske identiteter» og «Antisemittisme som politisk våpen – hvordan ser dette ut fra palestinsk side?».

– Hvordan stiller du deg til Melchiors ønske om at det kunne ha vært et tydeligere samarbeid fra begynnelsen av?

Det er jeg enig i. Hvis vi hadde vært koplet sammen tidligere, kunne det ha gitt et bedre resultat, sier Stephansen.

Hvilket signal tror dere det sender, når dere arrangerer en konferanse om antisemittisme uten en norsk-jødisk representant?

Det er klart det er ikke så bra, men de var faktisk invitert. Da kan ikke vi få skylda for at de ikke klarer å stille.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion