Religion

– Skadelig konverteringsterapi vil fortsette

KONVERTERINGSTERAPI: Forslaget til ny lov er nærmest en blankofullmakt for skadelig konverteringsterapi, mener Tor Håkon Eiken i Skeivt Kristent Nettverk.

– Loven blir bortimot bortkastet slik den er foreslått. Skadelig forbønn og sjelesorg vil fortsette, sier Tor Håkon Eiken, kontaktperson i Skeivt Kristent Nettverk (SKN).

I forslaget til regulering av konverteringsterapi har Kulturdepartementet definert konverteringsterapi slik: «Behandlingslignende handlinger som har som formål å få en annen til å endre eller fornekte [ev. undertrykke] sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet».

Forslaget blir nærmest blir en blankofullmakt til de som driver med «skadelig konverteringsterapi», mener Eiken.

---

SKNs forslag til definisjon

  • Skeivt Kristent Nettverks forslag til definisjon av konverteringsterapi:
  • «Med konverteringsterapi menes i denne loven enhver handling som har som formål å endre en annen persons legning eller kjønnsidentitet utført av en religiøs leder, lisensiert behandler, lærer, veiledere for organiserte gruppesamtaler eller andre personer i posisjoner som gir en opplevelse av autoritet overfor den som blir utsatt for forsøkene.»

---

Angriper forbønn og sjelesorg

I høringssvaret sitt til den nye loven skriver SKN at de vet at «praksis og holdninger fortsetter, blant annet under navn som ‘sjelesorg’ og ‘forbønn’.»

– Forklar hvorfor sjelesorg og forbønn kan være en fortsettelse av konverteringsterapi?

– Mange har en opplevelse av å være ekkel, og at Gud har satt dem på en urimelig prøve. Ingen har valgt sin legning eller kjønnsidentitet, svarer Eiken.

Han mener at maktbalansen er svært ujevn når en ungdom kommer en maktperson som skal drive forbønn eller sjelesorg.

– Hvordan skal du dra opp grensen mellom det lovlige og det ulovlige?

– En klar grense er vanskelig å sette opp. Men det kan ikke være lovlig å påføre barn og unge en bevissthet om å være ekkel.

Glad for KrF-exit

KrF satt i regjering da det opprinnelige forslaget ble formulert. Det var Venstres Abid Raja som var ansvarlig statsråd.

– Jeg kan ikke si at KrF førte til at det ble et så dårlig forslag, men det er klart at det kan ha vært det. Derfor er jeg veldig glad for at Krf ikke lenger får påvirke, sier Eiken.

Det er Anette Trettebergstuen fra Arbeiderpartiet som er kulturminister i den nye regjeringen. I NRKs Debatten forrige uke sa hun at forslaget som nå foreligger «ikke går langt nok».

Reagerer på «undertrykkelse»

En kvartett av konservative, lutherske, organisasjoner skrev nylig i sitt høringssvar at det er en forskjell på å «undertrykke» og «utslette» ens seksualitet. De mener at å undertrykke sin seksualitet er en alminnelig del av konservativ, kristelig seksualmoral.

Til Vårt Land sa Espen Ottosen i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) at han mener at undertrykkelse av seksuell orientering ikke bør bli ulovlig.

– Jeg reagerer på at undertrykkelse av seksualitet skal gjelde en minoritet. Det er selvsagt opp til enhver å velge et sølibatært liv, men i sammenhenger der sølibat ikke anbefales, er det langt fra greit at noen få blir presset til det, sier Eiken.

Han understreker samtidig at «Ottosen og co» er skvære folk som står for meningene sine offentlig. Han sier det er langt verre med organisasjoner som eksternt prøver å ha et ungt og hipt image, men som internt har det han mener er et «kjipt syn» på likekjønnet samliv.

Espen Ottosen

Tror SKN misforstår

Espen Ottosen tror Eiken og SKN misforstår.

– Jeg tror Skeivt Kristent Nettverk misforstår hva jeg – og svært mange andre kristne – mener om «undertrykkelse» av seksualitet. Vi mener at ingen mennesker, uavhengig av seksuell orientering, kan leve ut alle sider ved sin seksualitet. Slik sett tror jeg alle kristne, også de som er gift, kan måtte håndtere seksuelle savn, skriver Ottosen i en e-post til Vårt Land som svar på Eikens uttalelser.

Ottosen understreker også at han er fullt klar over at SKN er uenige med ham om at eneste ramme for seksuelt samliv er ekteskapet mellom mann og kvinne.

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Religion