Religion

Skal stemme over «radikalt dokument»: Bør kvinner få en plass i toppstyret til Misjonssambandet?

STRUKTUR: I helgen skal Misjonssambandets overordnede læreorgan behandle det som er blitt omtalt som «det mest radikale dokumentet misjonsorganisasjonen har lagt fram».

– Det er flere sider ved dokumentet som jeg tror vil utløse stor debatt, sier Livar Veggeland, regionleder i Norsk Luthersk Misjonssambands (NLM) region sør.

Han er en av 73 representanter som i helgen skal delta på rådsmøtet til misjonsorganisasjonen NLM. Rådsmøtet er NLMs øverste læremessige organ, og består blant annet av 56 valgte delegater og observatører som representerer ulike misjonsfelt og hovedkontoret.

I løpet av tre dager skal det diskuteres og tas stilling til en utredning om menighetstenkning og organisasjonsstruktur i NLM. Utredningen er bestilt av organisasjonens hovedstyre, og ble offentliggjort i fjor. Hovedstyret har bedt rådsmøtet om råd til videre saksbehandling.

– Svekkelse av tjenestedelingsprinsippet

En av sakene som Veggeland tror vil kunne utløse debatt, er et forslag om å avvikle dagens rådsmøte og hovedstyre til fordel for et sentralstyre der også kvinner skal være representert.

Dagens hovedstyre består av kun menn, da organisasjonen ut fra Bibelen mener at bare menn kan ha «et særlig åndelig tilsynsynsansvar». Men hovedstyret tar også avgjørelser i saker som ikke er av åndelig karakter, og den biten er nødvendigvis ikke bibelsk fundert, er det tidligere blitt innvendt.

I utredningen foreslås det derfor å skille ut det åndelige tilsynsansvaret fra sentralstyret til et nasjonalt tilsynsråd og en tilsynssynode.

– Selv vil jeg tenke at et sentralstyre som inkluderer begge kjønn innebærer en betydelig svekkelse av tjenestedelingsprinsippet. Et åndelig hyrde- og læreansvar er vanskelig å skille fra for eksempel strategiske beslutninger. I mange tilfeller vil det overlappe hverandre, mener Veggeland.

– Fornuftig retning

Også Per Byrknes, regionleder i NLMs region vest, tror det foreslåtte sentralstyret vil kunne skape debatt. Selv stiller han seg positiv til forslaget.

– I utgangspunktet tenker jeg det er fornuftig å gå i retningen som foreslås her. NLM har mange kvinner med mye kompetanse som jeg gjerne skulle sett at de hadde fått brukt i mer sentrale ledd i organisasjonen. I dag har man ikke noen bibelsk begrunnelse for at kvinner ikke kan ta avgjørelser i administrative spørsmål, sier han.

Livar Veggeland tror også et annet moment i dokumentet vil kunne skape høy temperatur på rådsmøtet. Den foreslåtte strukturen vil kunne forsterke det enkelte mener er en «kirkeliggjøring» av lekmannsorganisasjonen NLM, slik Lars Gaute Jøssang, tidligere formann i NLMs hovedstyre, uttalte til Vårt Land i fjor.

– Tidligere var statskirken en struktur NLM var hjemme i og drev arbeidet sitt innenfor. Nå er denne koblingen svekket. Det betyr at vi må drive butikken selv i alle ledd, inkludert dåp, nattverd, bryllup og begravelse. Historisk sett er denne omstillingen enorm, sa Jøssang da utredningen ble offentliggjort i fjor høst.

Han omtalte den gang utredningen som «det mest radikale dokumentet NLM har lagt fram».

Siste ord er ikke sagt

Veggeland mener det er nødvendig at NLM tenker nytt om strukturen, slik det i utredningen blir gjort, og påpeker at flere forsamlinger i NLM har gått i retning av menigheter.

– Mange som har tilknytning til NLM i dag går i menigheter og ser på dem som sitt åndelige hjem, og da er det bra at man trekker opp linjer for en helt ny struktur som samsvarer med virkeligheten, sier han.

Kåre Johan Lid, daglig leder i NLM Norge, har ledet arbeidsgruppen som står bak dokumentet som skal behandles av rådsmøtet i helgen. Han tror ikke rådsmøtet nødvendigvis vil anbefale dokumentet i sin nåværende form.

– Dette er heller ikke et dokument som er konkluderende. Det er en del av en prosess der hovedstyret ber rådsmøtet om råd, sier han.

Uansett hva rådsmøtet lander på, er derfor ikke siste ord sagt i saken, påpeker han.

– Flere av forslagene i utredningen vil åpenbart kreve grunnregelendringer som uansett må til generalforsamlingen.

---

Norsk Luthersk Misjonssamband

  • Norsk Luthersk Misjonssamband ble dannet i 1891.
  • Er en av Europas største misjonsorganisasjoner med ca. 150 aktive misjonærer i utenlandstjeneste.
  • Har omkring 2.500 ­foreninger og lag fordelt på syv regioner over hele landet.
  • Driver også skolevirksomhet på grunn- og høgskole­nivå, bibelskoler, folkehøgskoler, barnehager, forlag og en rekke gjenbruksbutikker.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion