Religion

Norges Kristne Råd sender ikke høringssvar om konverteringsterapi

NORGES KRISTNE RÅD: Norges Kristne Råd kommer ikke til å sende inn høringssvar til forslaget om et forbud mot konverteringsterapi. Flere av medlemskirkene sier de ikke vil være med på et felles høringssvar, ifølge Norge IDAG.

De siste dagene har det kommet flere titalls høringssvar til regjeringen om lovforslaget om et totalforbud mot konverteringsterapi. Ingen av dem tilhører Norges Kristne Råd (NKR).

Grunnen: Flere av medlemskirkene vil ikke være med på et felles høringssvar. Det bekrefter NKRs generalsekretær Erhard Hermansen til Norge IDAG.

– Ettersom flere gav tilbakemelding på at de ikke ble med på et felles høringssvar, har arbeidsutvalget i ettermiddag konkludert med at NKR ikke sender noe høringssvar, sier han.

---

Lovforslaget

  • Lovforslaget, som ble offentliggjort av departementet i sommer, inneholder blant annet et forbud mot all form for konverteringsterapi rettet mot barn under 16 år.
  • Det blir også foreslått at konverteringsterapi skal defineres som «behandlingslignende handlinger som har til formål å få en annen til å endre eller fornekte sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet».

---

Full forvirring

Beslutningen om å ikke sende inn høringssvar kommer i kjølvannet av et høringsmøte med Kulturdepartementet i september, hvor det oppstod forvirring rundt NKRs standpunkt.

Under høringsmøtet sa spesialrådgiver i NKR, Dag Nygård, at paraplyorganisasjonen som representerer 26 medlemskirker, støtter forslaget om lovregulering av konverteringsterapi, og at man i tillegg ønsker å utvide forbudet opp til 18 år, heller enn til 16 år, slik forslaget er nå. Dette vakte oppsikt; NKR hadde nemlig ikke vedtatt noe syn på lovforslaget.

Blant annet avviste Pinsebevegelsens daglige leder Ingunn Ulfsten at de hadde sluttet seg til standpunktet som Nygård kom med. Ulfsten er styremedlem i NKR og sitter i arbeidsutvalget som har jobbet med utarbeidingen av NKRs høringsuttalelse i saken.

– Jeg har tatt opp med Norges Kristne Råd at det ikke burde holdes konkluderende innlegg tidlig i en høringsprosess, sa Ingunn E. Ulfsten, daglig leder i Pinsebevegelsen til Vårt Land.

Hun påpekte også at Pinsebevegelsen ikke er for regjeringens lovforslag.

Generalsekretær beklaget

Hermansen beklaget Nygårds uttalelse dagen etter.

– Vi ser at prosessen frem mot endelig høringssvar ikke er kommunisert godt nok og det beklager vi. Vi beklager også at det ble en skjev vektlegging i høringen på tirsdag. Dette var bare noen foreløpige og kortfattede innspill og er ikke Norges Kristne Råd sitt høringssvar, sa Hermansen.

Før et endelig høringssvar kunne sendes inn, forklarte Hermansen, ville et utkast bli behandlet av arbeidsutvalget, for deretter å bli godkjent av styret.

Etter forvirringen om NKRs standpunkt, ble et nytt utkast til høringssvar behandlet av arbeidsutvalget i NKR. Svaret ble sendt til medlemskirkene med frist om å svare på mandag, ifølge Norge IDAG. Forslaget ble skrevet av spesialrådgiver Nygård. Dette har ikke alle ønsket å stille seg bak.

– Flere av våre medlemskirker har allerede sendt inn høringssvar og flere kommer til å gjøre det, sier Hermansen til Norge IDAG.

Over 100 svar

Forslaget til regjeringen ute på offentlig høring med svarfrist 15. oktober, men i forkant av de skriftlige svarene ønsket kulturminister Abid Raja (V) også en muntlig runde, og det var altså her Nygård uttalte seg på vegne av NKR.

Mandag ettermiddag var over 100 svar sendt inn. De kan du lese her.

Blant svarene finner vi NKR-medlemmene Den norske kirke, Metodistkirken i Norge og Den Nordisk-katolske kirke.


---

Norges Kristne Råd

  • Norges Kristne Råd er en tverrkirkelig paraplyorganisasjon, og består av 26 medlemskirker.
  • Rådets målsetting er å fremme økumenisk samarbeid lokalt og nasjonalt, være et forum for opinionsdannelse overfor myndigheter og offentlighet og å sikre trossamfunnenes rettigheter og arbeidsmuligheter i samfunnet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion