Religion

Tre av pavens livvakter sier opp etter vaksinekrav

DEN KATOLSKE KIRKE: Tre soldater i sveitsergarden har valgt å si opp fordi de ikke ønsker å innfri vaksinekravet fra mannen de skal beskytte. I eden sverger de å tjene paven og om nødvendig ofre sine liv.

Paven

Den 1. oktober ble det innført krav om å vise fram et vaksinepass for å kunne komme inn i Vatikanet. Dette kravet gjelder for de rundt 130 medlemmene av dagens garde (maksimalt antall vakter i garden er 135).

Pave Frans har bedt Sveitsergarden om å ta vaksinen «for å beskytte deres helse, og helsen til de andre de kommer i kontakt med, i deres tjeneste», sier talspersonen for Sveitsergarden, løytnant URS Breitenmoser, til AP News.

– Tre medlemmer av garden har valgt å ikke følge den anmodningen, og har frivillig forlatt militærkorpset, legger Breitenmoser til.

Alle tre har returnert til Sveits. Ytterligere tre medlemmer er suspendert, i påvente av vaksinasjon. De har ikke ønsket å vaksinere seg, men går nå med på vaksinekravet.

Tidligere feltprest: – Går ikke på eden løs

«Jeg sverger trofast, lojalt og ærekjært å tjene Paven, Pave Frans I, og hans legitime etterfølgere, ja utelukkende å vie meg med alle krefter for dem, om nødvendig også å ofre livet mitt til deres forsvar».

Slik innledes eden vaktene tar før de trer inn i den pavelige sveitsergarde. Gardens medlemmer vokter Vatikanpalasset i Vatikanstaten, og tjener som pavens livvakter.

De skal i prinsippet, slik deres ed tar høyde for, være beredt på å ta en kule for paven. Men tre av dem vil altså ikke ta en sprøyte for ham.

– Denne saken vil nok ikke ha noe med deres ed å gjøre, sier Torbjørn Olsen, tidligere katolsk prest og forhenværende feltprest.

Da han studerte i Roma på 1990-tallet, ba han om å få besøke Sveitsergarden. Det resulterte i en lengre artikkel om pavens livvakter i Norsk Militært Tidsskrift.

– Eden om at man med liv og innsats skal forsvare paven er nok formulert slik med tanke på et angrep på paven. Hvis disse tre livvaktene nå har kommet i konflikt med vaksinekrav, vil det handle mer om en vanlig disiplinærsak, sier Olsen, og legger til:

– Umiddelbart tenker jeg det er rart hvis dette løftes til nivået av et edsbrudd, men det kan være brudd på et tjenestekrav. Dette er en spesiell tjeneste, og da må man følge reglene som gjelder. De kan ha kommet under et kraftig press om å ta vaksinen, og da valgt og slutte, uten at jeg vet noe annet.

---

Sveitsergarden

  • Sveitsergarden har beskyttet paven og Vatikanet siden 1506.
  • Bare en liten del er synlig for offentligheten. Det gjelder først og fremst de som holder vakt ved de fire offisielle inngangene til Vatikanbyen.
  • Vaktene må være menn, sveitsiske, katolske, ugifte og mellom 19 og 30 år. De må også ha trening fra det sveitsiske militæret og være minst 174 cm høy.
  • Garden ledes av kommandant Christoph Graf.

---

I kontakt med kirkens øverste vokter

Pave Frans ble operert 4. juli, og som ung mann fjernet han deler av den ene lungen. Bekymringen har vært stor internt i Vatikanet for at koronaviruset skal ramme kirkens 84 år gamle overhode.

Til nå har Sveitsergarden hatt mindre strenge koronarestriksjoner enn mange andre ansatte i Vatikanet, til tross for at deres arbeid oftere gjør at de kommer i nærkontakt med paven.

Livvaktene holder vakt blant annet når paven har gudstjenester, audienser, og når han opptrer offentlig i Vatikanstaten.

En varsellampe begynte å blinke høsten 2020, da elleve livvakter testet positivt for korona. De ble da satt i isolasjon, til vanlig bor de sammen med de andre livvaktene.

Krav har gitt vaksinering på 95 prosent

Paven skapte debatt i februar da han truet med å sparke ansatte i Vatikanstaten hvis de nekter å la seg vaksinere mot koronaviruset. I midten av september sa paven at de fleste i Vatikanet har blitt vaksinert mot covid-19, men at det er en liten gruppe motstandere som man forsøker å «hjelpe».

Til tross for de seks medlemmene av sveitsergarden som til nå har nektet å la seg vaksinere, kan pavens beskjed sies å ha gitt resultater: De seks utgjør rundt 4 prosent av medlemmene, mens 96 prosent har blitt fullvaksinerte.

Sjefen: – Alt han ble spurt om

6. mai i år ble 34 livvakter sverget inn i garden. Disse livvaktene har sverget å vokte Vatikanet i 26 måneder. Etter dette kan de utvide sin tjeneste, hvis de ønsker det.

Under seremonien var det ikke til å misforstå hva deres sjef, oberst Christoph Graf, forventet av sine livvakter: Han sa at de måtte «holde tradisjonens flamme i live», og kombinere dette med «overbevisningen om at vi er på det rette stedet og en optimisme om at vi kan nå et mål sammen».

Til slutt dro han fram Sankt Josef som et eksempel til etterfølgelse: «en mann som, til tross for enhver frykt og enhver tvil, modig og i total tillit til Gud, utførte alt han ble spurt om å gjøre». Det skriver Vatican News.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion