Religion

Joel Halldorf er ny rådgiver i tankesmien Skaperkraft

TEOLOG: Den svenske teologen og samfunnsdebattanten Joel Halldorf har begynt i en rådgiverstilling i tankesmien Skaperkraft. – Deres syn på mange spørsmål stemmer overens med mine perspektiv, sier Halldorf.

– Vi er kjempeglade! Joel Halldorf er en utrolig spennende og viktig stemme i Norden.

Det sier Filip Rygg, daglig leder i tankesmien Skaperkraft.

– Vi har hatt samarbeid med ham over lang tid. Blant annet har han bidratt i bøkene våre, og vi har oversatt hans artikler. Så dette er en videreføring av det samarbeidet, utdyper Rygg.

Joel Halldorf er for mange kjent som en fremtredende samfunnsdebattant i Sverige, blant annet med egen spalte i den svenske tabloidavisen Expressen. Han har også vært spaltist i Vårt Land. Han er sønn av pinsepastor og grunnlegger av den økumeniske kommuniteten i Bjärka-Säby, Peter Halldorf.

Han har blant annet markert seg med uttalelser om at religion ikke burde være en privatsak, og at kirkene aktivt burde delta i samfunnsdebatten. Gjennom den nye jobben i Skaperkraft, kommer han også til å inntre aktivt i det offentlige ordskiftet i Norge.

Nysgjerrig på kulturforskjeller mellom nabolandene

– Deres syn på mange spørsmål stemmer overens med mine perspektiv.

Det svarer Joel Halldorf til Vårt Land når han får spørsmål om hvorfor han har takket ja til stillingen. Han beskriver seg selv som en «økumenisk kristen», og utdyper at han er pinsevenn fra fødselen av, feirer gudstjeneste i økumeniske sammenhenger, og teologisk har mange inntrykk fra amerikansk og katolsk teologi.

– Vet du allerede nå hva du kommer til å skrive om?

– Jeg gjetter på at jeg kommer til å fortsette innenfor de områdene jeg skriver. Det gjelder hvilken plass kristendommens har i et pluralistisk samfunn som i ganske stor er grad er sekularisert.

Han trekker også fram Olavsjubileet i 2030 som en hendelse han ser fram til å diskutere, og tror det i den anledning vil bli stilt mange spørsmål om hva som skal være kristendommens plass i samfunnet.

Er det noen kulturelle forskjeller mellom Norge og Sverige som gjør debattene ulike?

– Det er jeg nysgjerrig på å se mer av. Jeg tror Sverige har en sterkere konsesuskultur, noe som gjør at det er tydeligere skiller i debatten i Norge enn i Sverige. Det skal bli interessant å lære mer om det.

Skal ikke skrive om homofili

I sommer tok Joel Halldorf til orde for at det ikke er «tilstrekkelig å akseptere eller tolerere homofile», og at de må inkluderes som fullverdige medlemmer av kirkesamfunnene.

Hvordan kirken skal forholde seg til homofili, vil imidlertid ikke være hans fremste diskusjonstema i den nye Skaperkraft-jobben.

– I Skaperkraft lar de det være opp til kirkene selv å ta den debatten, sier han og legger til:

– Jeg forstår at det er et veldig brennende tema i Norge, men jeg kjenner ikke det kirkelige landskapet der godt nok til å uttale meg.

Ønsker «de skarpeste hodene»

Halldorfs nye norske sjef, legger ikke skjul på at han er fornøyd med ansettelsen.

Filip Rygg, leder i Skaperkraft

Filip Rygg beskriver Halldorf som «lynende intelligent» og som en person som kan bringe inn perspektiver som offentligheten og samfunnsdebatten i Norge mangler. Rygg refererer blant annet til Halldorfs nylige ytringer om at selv om kristendemokratiske partier i Europa taper terreng, er kristen etikk mer relevant enn noensinne.

– Vi ønsker oss et stjernelag med de skarpeste hodene som deler visjonen vår om å spre kristne ideer og tanker. Her går han inn sammen med flere flinke rådgivere.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion