Religion

Nye kirker får positive følger for lokalsamfunnet – her er byggingen godt i gang

NY KIRKE: Det er ikke bare menigheten som kan nyte godt av et nytt kirkebygg. En undersøkelse viser at ny kirke gir positive ringvirkninger for hele lokalsamfunnet. I Vennesla er byggingen av ny kirke i full gang.

– Forrige vinter var kald og gjorde at støpearbeidet ble forsinket, men entreprenøren jobber på spreng og sier de skal bli ferdig med den nye kirken til jul, sier Gudmund Sagen.

Han er leder i byggekomiteen for ny kirke i Vennesla. Han står og ser på den nye bygget som uke etter uke reiser seg og begynner å ligne en kirke. Planene om å bygge ny kirke har versert i mange år, da dagens kirke fra 1830 har rundt 225 sitteplasser. Det var først i 2011 at det ble fart i planene.

– Den gamle kirken vi har er for liten i både dåpsgudstjenester og særlig i begravelser, opplyser kirkeverge Svenn Jørgen Sørensen.

Etter ti års arbeid gleder jeg meg så til å se den nye kirken fungere og kunne tilby folk dette

—  Gudmund Sagen, byggekomiteleder Vennesla
Kirken reiser seg: Byggekomiteleder Gudmund Sagen(t.v) og kirkeverge Svenn Jørgen Sørensen i Vennesla, gleder seg over at den nye kirken i bygda er i ferd med å bli til. Etter over ti års planlegging, skal den tas i bruk i løpet av våren 2022.

– Ny kirke er god investering

Siden år 2000 er det bygd rundt 50 nye kirker i Norge. KA gjorde en undersøkelse i 2019 fra de 15 menighetene som har fått ny kirke i perioden 2011 til 2017.

Den viser at det skjer en rekke positive ringvirkninger for lokalsamfunnet. I tillegg til styrking av menighetslivet, har kirken fått mer kontakt med kulturliv, skoler, barnehager og blitt mer synlig i lokalsamfunnet.

– Disse funnene bekrefter et mønster vi har sett lenge: Å bygge ny kirke er en god investering, både for soknet og for kommunen, sier direktør for kirkebygg og eiendomsforvaltning i KA, Randi Moskvil Letmolie i en kommentar til undersøkelsen.

---

Kirker under bygging

  • Siden år 2000 er det bygd rundt 50 nye kirker i Norge
  • Tau kirke ble innviet i helgen
  • Vennesla kirke er den eneste som for tiden er under bygging, åpnes våren 2022
  • Undersøkelse fra KA viser at ny kirke styrker menighetslivet og skaper positive ringvirkninger i hele lokalsamfunnet

---

Vi har særlig sett en kjempestor ringvirkning med ny kirke og det har vært kafeen vår

—  Roy Øverland, daglig leder i Flekkerøy menighet

Åpnet kafé i kirken

Høsten 2019 ble nye Flekkerøy kirke utenfor Kristiansand tatt i bruk.

– Kirken har vært sentral, har hatt høy aktivitet og vært et kultursenter for folk her på øya i årevis. Da vi hadde åpningsgudstjeneste i 2019 var det 1300 mennesker til stede, forteller Roy Øverland, daglig leder i menigheten.

Så kom pandemien og like etterpå var det lockdown i hele samfunnet.

– Vi har likevel vært en av de kirkene som har hatt mulighet til å holde mye åpent i denne tiden. Vi har særlig sett en kjempestor ringvirkning med ny kirke og det har vært kafeen vår. Ved hjelp av frivillige ressurser har vi hatt kafeen åpen tre timer hver dag fra mandag til fredag. Vi har sett at det har vært et utrolig inkluderende sted hvor alle mulige folk kommer, forteller Øverland.

Kafe pust: Kafedrift i den nye kirken på Flekkerøy har vært en suksess for lokalsamfunnet, mener daglig leder Roy Øverland. Her sammen med kafeleder Kathrina Reiersølsmoen. (Foto; privat)

Han sier en annen ringvirkning av nytt bygg er at kontorene nå vender ut mot kirkebakken.

– På den måten ser vi hvem som kommer innom, og da sier jeg til mine ansatte at de står fritt til å ta en seg tur ut av kontoret og treffe folk. Slik tror jeg vi skaper varme og gode relasjoner, legger han til.

I kirkekjelleren leier kommunen lokaler til seniortrim, og ellers er det blant annet babysang og ungdomsarbeid i kafeen.

– På grunn av en spesiell tid med korona, er det vanskelig å anslå alle ringvirkninger men jeg tror mange føler de har vært innom kirken og vi ser stadig nye fjes, konkluderer Øverland.

Ulike behov for kirke

Fagdirektør Ingrid Staurheim ved KA har skrevet doktorgradsavhandling om kirkebygg og identitet. Hun påpeker at det finnes en gruppe mennesker som har behov for å bruke kirkebygget aktivt mens det også eksisterer en annen gruppe som ikke er like mye til stede i kirken, men som kirkebygget likevel betyr mye for.

– Jeg tror der man tilfører noe nytt til gammelt kirkebygg og der man bruker både gammelt og nytt bygg sammen, får man med hele spennet av brukere. Dette kan i enda større grad gi god oppblomstring lokalt, mener Staurheim.

Ordfører: Gleder meg vilt

Tilbake til Vennesla, der kranselaget for det nye bygget ble feiret for kun noen uker siden, er det store forventninger til kirken.

– Jeg gleder meg vilt til denne kirken står ferdig, sier ordfører i Vennesla, Nils Olav Larsen (KrF).

Den nye kirketårnet reiser seg også ved siden av det moderne kirkebygget i Vennesla.

Han har et enstemmig kommunestyret bak seg med bevilgninger på 60 millioner til ny kirke.

– Nå har vi tilrettelagt for neste generasjon og vi får en folkekirke for alle. Vi er jo i en særstilling i Vennesla når det gjelder kristen kulturarv og vi har mange frikirker og bedehus. Jeg håper de kan trekke sammen og at den nye kirken fortsatt kan være et samlingspunkt, sier Larsen.

Den nye kirken er lagt til tomten ved siden av eksisterende kirke og kirkegård og ligger vegg i vegg med flere skoler. Det nye bygget blir på 2200 kvadratmeter, har en ramme på 76 millioner kroner og vil til sammen kunne romme 600 personer.

– Etter ti års arbeid gleder jeg meg så til å se den nye kirken fungere og kunne tilby folk dette. Det blir en helt annen verden, smiler Gudmund Sagen.

Les mer om mer disse temaene:

Anne Lise Valdez

Anne Lise Haugland Valdez

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion