Religion

Helga Byfuglien får Økumenikkprisen 2021: – Overraskende og overveldende

ØKUMENIKK: Tidligere «sjefs-biskop» i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, får Økumenikkprisen for sitt langvarige engasjement for å styrke «enhet mellom kirker». – En samlende leder i det økumeniske fellesskapet, sier styreleder i Norges Kristne Råd.

– Dette er både overraskende og overveldende. Det er en stor ære å ta imot denne anerkjennelsen fra Norges Kristne Råd, sier tidligere preses i Den norske kirke (DNK), Helga Haugland Byfuglien.

I en pressemelding fra Norges Kristne Råd (NKR) som gikk ut fredag ble det kjent at Byfuglien får Økumenikkprisen for 2021 for sitt langvarige engasjement for kirkelig samarbeid og økumeniske fellesskap.

Byfuglien, som tidligere har vært både menighetsprest og generalsekretær i KFUK-KFUM, var biskop i Borg bispedømme fra 2005 til 2011. Hun ble valgt til preses i Den norske kirke i 2010, og ble med endringen i 2011 den første faste lederen av Bispemøtet.

Biskop emeritus Byfuglien overlot det viktige bispesetet til Olav Fykse Tveit i mai i fjor.

– Et forbilde for mange

I sin uttalelse skriver Norges Kristne Råd blant annet at Byfuglien har vært en pionér som kvinnelig biskop og preses, og at hun «er et forbilde, ikke bare for kvinnelige prester og kirkeledere, men også for mange menn, i og utenfor kirkene».

Videre trekker NKR frem Byfugliens rolle i håndteringen av spørsmålet om likekjønnet ekteskap, og presiserer at hennes «milde, kloke og lyttende holdning er mye av grunnen til at kirkene i Norges Kristne Råd har møtt endringene i Den norske kirkes syn på likekjønnet ekteskap på en respektfull og dialogisk måte».

Ikke første pris

Det er heller ikke første gang Byfuglien blir anerkjent og takket for sitt langvarige engasjement for kirken. For under ett år siden var det også Byfuglien som mottok Vårt Lands egen Petter Dass-pris.

Petter Dass-prisen tildeles «en person som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte», og har blitt delt ut av avisen hvert år siden 1995.

I sin begrunnelse vektla juryen at Byfuglien gjennom et langt liv som både prest, biskop og preses «har gjort en stor innsats for å åpne kirka for nye mennesker, forkynne evangeliet og samtidig bidra til en kontinuitet»

Bispemøtet i Den norske kirke

---

Hva er Økumenikkprisen?

  • Økumenikkprisen har blitt utdelt 17 ganger siden 1997.
  • Prisen gis til «personer, kirkesamfunn, organisasjoner eller institusjoner som en anerkjennelse for handlinger og holdninger som styrker enhet mellom kirker, lokalt, regionalt og/eller nasjonalt».
  • Tidligere mottakere av prisen er blant andre stiftelsen Skjærgårdsgospel, Trondheim Kristne Råd, Edin Løvås, Det Norske Bibelselskap, Ansgar Teologiske Høyskole og Det Teologiske Menighetsfakultet.

Kilde: Norges Kristne Råd

---

– En teologisk forankret leder

– Haugland Byfuglien har vært en samlende leder i det økumeniske fellesskapet, en brobygger og kirkeleder som vi har satt stor pris på, sier Berit Hagen Agøy om prisvinneren.

Agøy er styreleder i Norges Kristne Råd og generalsekretær i Mellomkirkelig råd i Den norske kirke. I sin posisjon i kirken har hun derfor blitt godt kjent med biskop emeritus Byfugliens økumeniske arbeid.

Styrelederen forteller at Byfuglien er en «teologisk forankret leder» som er både kunnskapsrik og grundig, og trekker spesielt frem den tidligere biskopens evne til å være i dialog samtidig som hun er tydelig på eget ståsted.

Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Den norske kirke.

Les mer om mer disse temaene:

Jørgen Osberg

Jørgen Andresen Osberg

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion