Religion

Afghanistans siste kjente jøde har forlatt landet

FLUKT: Det siste kjente medlemmet av det jødiske samfunnet i Afghanistan har reist. Zebulon Simentov har flyktet fra sitt hjemland.

Grunnen til Simentov sin flukt skal ifølge nyhetsbyrået AP ikke være at Taliban har tatt over makten i landet. 62-åringen har derimot blitt advart om at han risikerer å bli kidnappet eller drept av terrorgruppen IS.

Simentov har i mange år vært det eneste medlemmet av synagogen i Kabul og har tatt seg av den alene.

Han forlot landet sist fredag, sammen med rundt 30 kvinner og barn. De kjørte i fem dager for å komme i sikkerhet, og måtte passere mange Taliban-sjekkpunkter underveis.

Tidligere har Simentov vært bestemt på å bli værende i sitt hjemland, og senest 21. august insisterte han på bli, tross flere forsøk på å redde ham ut.

Kona og døtrene flyttet til Israel i 1998, men selv ble han værende.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg blir her. Det er Guds vilje, sa han til CNN for ti år siden.

In this photo taken Saturday, Aug. 29, 2009, Zebulon Simentov, left, the last known Jew living in Afghanistan and the caretaker and sole member of Afghanistan's only working synagogue, sits at as his dining room table during Shabbat in his Kabul home, as Shirgul Amiri, a local Muslim friend, prays. Simentov who prayed in Hebrew, endured decades of war as the country's centuries-old Jewish community rapidly dwindled has left the country. The Taliban takeover in August, 2021, seems to have been the last straw. (AP Photo/David Goldman)

Rike fiksere

Moti Kahana organiserte flukten. Han er en israelsk-amerikansk forretningsmann som driver et privat sikkerhetsselskap, og vil ikke si hvilket land som tok imot dem. Kahana har tidligere evakuert de siste jødiske familiene ut fra Aleppo i Syria.

Til nyhetsbyrået AP sier han at Simentovs naboer hadde bedt ham dra, fordi de hørte om truslene mot ham.

Evakueringen ble finansiert av Moshe Margaretten, en ultraortodoks amerikaner.

«Moshe Margaretten, ta meg med til New York med Guds hjelp» leser Simentov fra et kort på engelsk, i en video som ble vist på israelsk fjernsyn.

Som den siste gjenværende jøden i Afghanistan har Simentov fått mye medieoppmerksomhet de siste 20 årene. Journalister besøkte ham jevnlig og noen taxi-sjåfører visste hvor han bodde i Kabul, en by hvor mange gater ikke har navn.

Moshe Margaretten sa til flere medier at Simentov ikke ville dra, fordi han var var redd for å komme til Israel. Og han ville ha penger.

Simentov har i over 20 år nektet kona skilsmisse. Dette er ulovlig og han risikerte et møte med rettsvesenet dersom han kom til Israel. Ifølge flere medier har mange forsøkt å løse saken, uten hell.

Den private redningsaksjonen var i gang i slutten av august, men ettersom Simentov først nektet, hjalp de andre i stedet. Blant annet spillere på fotball-landslaget for kvinner, og advokaten Shafiqa Saeise og hennes familie.

Var 40.000 jøder

Simentovs flukt markerer slutten på en flere hundre år gammel jødisk tradisjon i Afghanistan. Det er tidligere funnet gamle hebraiske manuskript i grotter nord i landet, som tyder på at det har vært jødisk tilstedeværelse i landet i minst 1000 år.

På midten av det 19. århundre skal det jødiske miljøet ha talt 40.000 mennesker. Det begynte å gå nedover fra 1870. De fleste forlot Afghanistan i 1948, og så etter Sovjets invasjon i 1979.

Zebulon Simentovs naboer har lovet å ta vare på den slitne synagogen.


Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien er vaktsjef i Vårt Land.

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion