Religion

Krystallsalget tar av i nyåndelig bølge: – Kjente du det ikke? 2020 var et år med ny energi

SPIRITUALITET: Salamatu «Sally» Kamara (25) er kristen og har siden ung alder vært interessert i det spirituelle. – Kjente du det ikke? 2020 var et år med ny energi, en ny epoke hvor folk ble mer interessert i seg selv. Om noen var religiøse, ble de enda mer religiøse. Og om noen var spirituelle, ble de enda mer spirituelle, sier Kamara.

Steiner er følelser, vibrasjoner og personlighet, påvirkning på energier og på deg – men det kan også bare være en gjenstand, sier Chandra Linn Rosland.

Hun jobber på kunst- og håndverksbutikken Shangri-La på Jernbanetorget i Oslo. Der har det gått i ett den siste tiden. Hun går innover til bakrommet, et litt roligere rom fylt av paller med åpnede og uåpnede kasser.

Vi rekker ikke å pakke ut engang. Det er så mye å gjøre. Det var bra du kom tidlig, sier hun og ler.

Rosland forteller om en åndelig bevegelse som brer om seg i Skandinavia. Egne steinbutikker popper opp i Sverige og Danmark, krystaller selger som aldri før, og på sosiale medier florer det av unge jenter som poserer med steiner og skriver strofer om energiarbeid og livsønsker.

Budskapet er det universelle mennesket som lever i ett med naturen og berget, og i balanse med seg selv.

Nyreligiøsitet, krystaller og manifestering .

Finner stener som man finner religion

Det er tydelig det er populært, men er det kun på grunn av sosiale medier?

Å nei, det har mye med tiden vi lever i. Jeg tror teknologien går for fort for menneskene. Vi rekker ikke å henge med evolusjonsmessig, så vi trenger noe å trøste oss med. Da bruker man steiner og krystaller som hjelpemidler i hverdagen for å leve et godt liv. Mange finner steiner som gamle tradisjoner hentet opp igjen, sier Rosland.

Salamatu «Sally» Kamara (25) er kristen og har siden ung alder vært interessert i det spirituelle. Selv om hun ikke er en av de som har hoppet på bølgen med krystaller, reagerer hun raskt når hun får spørsmålet om hva hun tenker fenomenet forteller:

Kjente du det ikke? 2020 var et år med ny energi, en ny epoke hvor folk ble mer interessert i seg selv. Om noen var religiøse, ble de enda mer religiøse. Og om noen var spirituelle, ble de enda mer spirituelle, sier Kamara.

Som å drikke vann fra springen

Hun forteller ivrig om sin fascinasjon for steiner, krystaller og energiarbeid. Hjemme har hun syv steiner, hver med sin betydning. Hun kaller det for både en interesse og en livsstil.

Man får det man trenger fra jorda. Krystaller og steiner er lagd av energi, akkurat som vi er lagd av alt i naturen. Vi er ett, og påvirkes av alt rundt oss.

Nyreligiøsitet, krystaller og manifestering .

Steinen har hun i hånda mens hun mediterer eller med seg i bukselomma når hun går. I tillegg er det viktig å pleie steinen, forteller hun.

Man skal vaske og rense den, også fra andre energier. Du skal «charge it with your energy». Det er en prosess å skaffe seg en krystall, og ikke bare ha den fordi den er fin, sier Kamara.

Nyreligiøsitet, krystaller og manifestering .

I harmoni med naturen, menneskene og verden

Selv om steinen symboliserer en slags harmoni, gir butikken på Jernbanetorget litt andre vibber. Shangri-La er full av sanselige gjenstander: Statuer i mørke treverk, røkelse opp etter veggene og smykker hengende i taket. For selv om det er høyt nok, dukker man ørlite grann med hodet og fikserer øynene bortover svimlende bredder av talløse farger og former. Noen få meter inn møter vi butikkens «go-to»: steinene.

Tenker du steinene har en slags filosofi, eller et budskap?

De bygger på gamle religioner, livssyn og filosofier, spesielt fra Midtøsten, så det handler om å finne den gylne middelvei: Et slags nirvana hvor man forenes med resten av universet. Alt er bygget opp av atomer, det er de samme grunnsteinene. Man kan leve i harmoni med naturen, menneskene og verden. Du hører til og er en del av alt. Det viser steinen deg, svarer Chandra Linn Rosland.

Nyreligiøsitet, krystaller og manifestering .

Og hva med det gode liv, sier de noe om det?

Når man er i balanse, vil man være fornøyd. Om man stritter imot og kjemper mot naturen og prøver å kontrollere omgivelsene, da tror jeg ikke man kan oppnå den balansen.

Religionsviter: En ny oppsving

Anne Kalvig er religionsviter og professor ved Universitetet i Stavanger. Hun er godt kjent med den nyreligiøse bølgen som brer om seg i de yngre miljøene. Hun peker på at krystall- og steininteressen går i bølger, og som hadde sin storhetstid på 1990- og 2000-tallet. De siste årene har den igjen fått en oppsving.

Fokus har pleid å være på krystaller og steiner som terapeutiske, brukt til healing, innsikt og det å sette seg i kontakt med en høyere bevissthet, kosmos og jorda selv. At krystaller og steiner har en energi som reflekterer eller resonnerer med energi inni oss eller omkring oss, er en vanlig tanke innen nyåndeligheten, sier hun.

?

– Hva slags uttrykk tenker du dette er?

Nyåndelighet kan jo sees på som både en «protest» mot institusjonaliserte religioner og materialisme, og som grunnleggende betinget av moderniteten og sekulære strømninger i seg selv. Krystall- og steininteresse kan tyde på ønske om og vilje til å nærme seg verdens «mysterier» på mer direkte vis. På det å utfordre skillet mellom det åndelige og det materielle. Så er det innad på feltet selvsagt ulike interesser, bruksmåter og behov.

Ønsker og energier i luften

Sammen med krystaller og steiner, er det også blitt svært populært med såkalte «manifesteringer» og «affirmations» blant unge på sosiale medier. Jenny Amanda Sunde er 20 år og forteller at både hun og vennene hennes er svært opptatt av krystaller, energiarbeid og manifesteringer.

– «Affirmations» sies høyt og er til for å overbevise universet og deg selv om noe. Man viser ofte takknemlighet over det man har eller er. Da utstråler man energi til verden for at energien så returneres, forklarer Sunde og fortsetter:

– Mens manifestering handler om å få noe til å skje, at ønsket blir virkelig. Da går man ut i verden og ønsker seg noe, ofte gjennom meditering eller visualisering - bevisst eller ubevisst.

Begge deler er for tiden godt synlige på Instagram og den kinesiske videoappen TikTok. Et Google-søk på «manifestering» har økt med 669 prosent fra mars til midten av juli 2021.

Nyreligiøsitet, krystaller og manifestering .

– Bruker det til å sovne

Religionsviter Anne Kalvig forteller at tradisjonen og teknikkene med manifestering og «affirmations» ofte kalles «magiske praksiser».

Ofte er det ikke meningsfullt å skille mellom magi, religion eller spiritualitet. Det er jo velkjent at unge mennesker så vel som andre aldersgrupper i vår tid, ser seg om etter ulike praksiser som gir dem en viss kontroll over selv, som de finner tiltalende på ett eller annet vis. Det som er av nyere dato, er nok at trender, utvikling og utveksling skjer i et mye større tempo enn før, grunnet sosiale medier og kommunikasjonsteknologi som er allestedsnærværende, forteller Kalvig.

20 år gamle Jenny Sunde sier det finnes mange metoder for manifestering.

Jeg bruker det mye til søvn fordi jeg sliter med å sovne. Andre ganger takker jeg universet for en nydelig dag. Jeg bruker det oftest til hverdagslige ting, men man kan også manifestere om mye større ting.

Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion