Religion

Imam suspendert etter antisemittiske uttalelser

ANTISEMITTISME: Det muslimske nettverket Minhaj-ul-Quran har suspendert imam Noor Ahmed Noor etter at det ble kjent at han har skrevet flere antisemittiske innlegg på Facebook.

«Det er nødvendig å drepe jøder», skrev imam Noor Ahmad på Facebook i 2019.

Tidligere i år skrev han et nytt innlegg på urdu som kan oversettes til: «[...] Hitler etterlot noen jøder slik at verden kunne se at hvis de overlevde, ville menneskeheten være i fare».

Nå har det muslimske nettverket Minhaj-ul-Quran suspendert Noor fra sin stilling som imam i Drammen. Det kommer fram i en ny pressemelding på deres hjemmeside. I innlegget tar de avstand fra Noors uttalelser.

«Dette er antisemittiske innlegg som trossamfunnet fordømmer og har nulltoleranse for, og står i strid med vårt arbeid gjennom flere tiår. I lys av dette besluttet styret i Minhaj-ul-Quran Buskerud igår, fredag den 6. august 2021, å suspendere Noor fra sin stilling som imam i Drammen.».

Noor har selv beklaget innleggene, som nå er slettet fra profilen hans.

Muslimsk nettverk

Suspenderingen kommer en måned etter at Noor ble politianmeldt for hatefulle ytringer og oppfordring til straffbare handlinger. Det var Drammens Tidende (DT) som først omtalte politianmeldelsen.

---

Minhaj-ul-Quran Norge

  • Minhaj-ul-Quran Norge er et trossamfunn og en del av det globale nettverket Minhaj-ul-Quran International (MQI).
  • MQI Norge har fire avdelinger i forholdsvis Oslo, Stavanger, Drammen og Skedsmo. Hovedkvarteret ligger på Galgeberg i Oslo.

Kilde: Minhaj-ul-Quran Norge

---

Forstander Zubair Qayum i Minhaj-ul-Quran Buskerud sier til Vårt Land at imam Noor ble suspendert kort tid etter at de ble gjort kjent med innleggene hans. Dette fordi de har nulltoleranse overfor antisemittisme, sier han. Videre viser forstanderen til pressemeldingen, hvor trossamfunnet kommer med en støtteerklæring til norske jøder.

– Vi vil vise solidaritet og støtte til våre jødiske søsken i Norge som har blitt såret av disse innleggene. Minhaj-ul-Quran setter verdier som trosfrihet, harmoni og interreligiøs dialog høyt, og vil gjøre sin del for at ingen skal måtte oppleve slik form for hets i fremtiden, skriver de.

Har beklaget

Noor har beklaget innleggene og sagt at de ikke representerer det han står for. Innleggene, som nå er slettet fra profilen hans, var kopiert fra andre, og deretter delt av ham selv, skriver han i en sms til Drammens Tidende.

– Mine innlegg ble publisert i frustrasjon over angrep i Gaza som ble begått mot uskyldige barn og kvinner. Kritikken og frustrasjonen min burde ha vært rettet mot regimet, ikke mot menneskegrupper.

Vårt Land har tatt kontakt med Noor for en kommentar til suspensjonen, men har foreløpig ikke fått svar.

Noor er involvert i religionsdialog, blant annet gjennom Kirkelig Dialogsenter Drammen. Der er Ivar Flaten dialogprest, og har samarbeidet med Noor i en årrekke. I forrige uke, etter å ha fått med seg beklagelsen, ba han Noor og Minhaj-ul-Quran ta et enda tydeligere avstand fra jødehat.

– Jeg savner en tydeligere respons fra Noor og Minhaj-ul-Quran i Drammen. Han har sagt i Drammens Tidende at han ikke mener det han skrev. De må likevel si mer enn det for å bidra til å forstå dette og ta avstand fra det, sa Flaten til Vårt Land.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion