Religion

Prest sydde igjen munnen i miljøprotest

LONDON: Den engelske presten Tim Hewes sydde igjen leppene i protest mot en mediemogul han mener «tier om klima-vitenskap».

På mandag troppet 71-årige Tim Hewes opp utenfor kontorene til mediekonsernet News UK i London med leppene sydd sammen.

– Jeg syr igjen leppene mine for å demonstrere mot den forferdelige og voldsomme ødeleggelsen som Murdoch sine handlinger har forårsaket verden, og for å symbolsk gjøre denne sannheten synlig, sier presten i en video han spilte inn før aksjonen.

Hewes er prest i Church of England og tidligere tannlege.

Rettet mot Murdoch

Målet for aksjonen var å rette søkelys mot mediemogulen Rupert Murdoch, og hvordan han angivelig har brukt sin makt til dempe det offentlige alvoret i klimautfordringene. Murdoch eier hundrevis av medier, blant annet amerikanske Fox News og britiske The Sun.

– Å sy igjen leppene er en desperat handling som blir gjort av mennesker for å uttrykke en ubønnhørlig frustrasjon om at stemmene som roper ut om urettferdighet, ikke blir hørt, sier han og fortsetter:

– Jeg håper på en anerkjennelse og en ærlig diskusjon om den katastrofale innflytelsen som Rupert Murdoch og News Corp har hatt i håndteringen av klimakrisen.

---

Extinction Rebellion

  • Extinction Rebellion, også kjent som XR, er en miljøorganisasjon som ble etablert i 2018.
  • Den har siden spredt seg til mange land, inkludert Norge. De aksjonerer ved bruk av ulovlig, ikke-voldelig sivil ulydighet.
  • Undergruppen Christian Climate Action ble etablert samme år. Foreløpig er gruppen kun markant i England.

---

«Veiledet av den Hellige ånd»

Tim Hewes er en del av et nettverk som bærer navnet Christian Climate Action. Dette er en undergruppe i den internasjonale organisasjonen Extinction Rebellion, som bruker ikke-voldelig sivil ulydighet som virkemiddel for å rette fokus mot klimakrisen.

Hewes er ikke ukjent for å gå drastisk til verks for å få oppmerksomhet om klima. Tidligere i år måtte han to uker i fengsel for å ha limt seg selv fast i inventaret i en rettssal i London. Han er også domfelt for å ha blokkert en motorvei.

I Norge fikk Extinction Rebellion mye oppmerksomhet da en gruppe aktivister lenket seg fast og sperret en vei i Oslo sentrum i september i fjor.

Får ofte kritikk

News Corp er selskapet og medie-imperiet til Murdoch. Selskapet får ofte kritikk for dets miljøprofil, blant annet i dekningen av de voldsomme skogbrannene i Australia i fjor.

I november 2020 sa Murdoch til aksjonærene i News Corp at selskapet anerkjenner klimautfordringene.

– Vi benekter ikke klimaendringer, sa han.

Murdoch har ikke kommentert aksjonen til Tim Hewes.

Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion