Religion

Tre Jehovas vitner dømt til fengsel

RUSSLAND: Fire år etter den formelle oppløsningen av trossamfunnet, får tre Jehovas vitner flerårige fengselsstraffer. – Ikke for sent å stoppe arrestasjonene, sier menneskerettighetsorganisasjon.

Tre menn som tilhører Jehovas vitner i Russland ble torsdag funnet skyldig og dømt til fengsel for tilhørighet til trossamfunnet.

Det melder Religion News Service.

De dømte er Aleksandr Parkov (53), Vilen Avanesov (68) og hans sønn, Arsen Avanesov (37). De har alle fått straffeutmålinger på mellom seks og seks og et halvt år.

Samtlige av de dømte har allerede tilbragt mer enn to år i varetekt. De ble arrestert i mai 2019 og beskyldt for å opprettholde aktiviteten til Jehovas Vitner – to år etter trossamfunnet ble forbudt og oppløst i Russland. .

Det skjedde gjennom en høyesterettskjennelse i 2017, som stemplet Jehovas vitner som en ekstremistorganisasjon. Vitnenes oversettelse av Bibelen, Ny verden, betraktes som ekstrem litteratur og er dermed forbudt.

Det er aldri for sent for russiske myndigheter å stoppe disse arrestasjonene

—  Rachel Denber, Human Rights Watch

---

Jehovas vitner i Russland

  • Det er ca. 175.000 personer i Russland som tilhører Jehovas vitner.
  • Organisasjonen ble i 2017 forbudt av russisk høyesterett ved å bli kategorisert som en ekstremistorganisasjon. Den ble i rettsavgjørelsen «oppløst».
  • Rettsavgjørelsen åpnet også for at Jehovas Vitner kan fratas barna sine og at disse kan plasseres i «antiradikaliseringsprogrammer» eller «avprogrammering».
  • Siden 2017 har 14 mennesker som tilhører trossamfunnet blitt dømt til seks eller flere år i fengsel i Russland.

---

Reagerer på arrestasjonene

– Disse mennene burde aldri noensinne være nødt til å tilbringe et minutt i fengsel, likevel har de vært buret inne i to år, sier Rachel Denber, visedirektør i Human Rights Watch’ avdeling for Europa og Sentral-Asia.

– Det er aldri for sent for russiske myndigheter å stoppe disse arrestasjonene, slippe fri Vitner som sitter inne, og vrake dommene som allerede har blitt vedtatt, sier direktøren til Religion News Service.

Også i Norge har folk reagert russiske myndigheters behandling av Jehovas vitner.

– Folk fengsles bare fordi de er Jehovas vitner, og det er restriksjoner på at de kan eie eiendom. De er rett og slett offer for forfølgelse på religiøst grunnlag.

Det uttalte Gunnar Ekeløve-Slydal, som var assisterende generalsekretær i Helsingforskomitéen da det i fjor ble kjent at flere Jehovas vitner fra Russland hadde fått innvilget asylsøknaden sin i Norge.

Straffene til de dømte i Jehovas vitner-sakene anses å være spesielt strenge siden man i Russland blir straffet med tre år for voldtekt og fem år for kidnapping.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion