Religion

Hillsong angrer på BBC-dokumentar om skandaler og kjendiskultur

DOKUMENTAR: I 2017 takket den internasjonale megakirken ja til å bli fulgt av den britiske kringkasterens kamerafolk. Siden ble kirken rammet av utroskaps- og økonomiskandaler, og konfrontert med overgrepsanklager fra fortiden. Nå føler de seg ført bak lyset av filmskaperne.

– Mye av videomaterialet er tatt fullstendig ut av sammenheng, og satt sammen for å skape en fortelling som helt enkelt ikke reflekterer virkeligheten, sier kirkeledelsen i en uttalelse sendt fra hovedkvarterene i Australia.

Den svenske avisen Dagen omtalte uttalelsen først.

Dokumentaren, som har fått tittelen Hillsong Church: God Goes Viral, hadde premiere på BBC Four den 21. juli. Dokumentaren tar seeren med inn i 37 ulike Hillsong-kirker verden over.

Utroskap og «moralske feil»

BBC lar seerne følge kirkens fremvekst og kultur, og gjør et dypdykk ned i de seneste årenes skandaler. I fjor sparket kirken den profilerte New York-pastoren Carl Lentz, som blant annet har døpt popstjernen Justin Bieber og basketballspilleren Kevin Durant.

Årsaken til avskjedigelsen var «problemer med lederskap» og «moralske feil». Lentz selv skrev etterpå på Instagram at han hadde vært utro mot kona Laura Lentz.

---

Hillsong-kirken

  • Kirke som ble startet i 1983 av Bobbie og Brian Houston i Sydney, Australia. Har over 150.000 medlemmer i hele verden.
  • Carl Lentz etablerte Hillsong New York i 2010 sammen med Joel Houston.
  • Er en pinsekarismatisk kirke med et moderne uttrykk, og retter seg spesielt mot unge.

---

I tillegg ble Lentz anklaget for å la lengselen etter et liv i rampelyset gå på bekostning av menigheten, skrev New York Times. Senere anklaget Lentz’ tidligere hushjelp pastoren for seksuelle krenkelser.

Hillsong

Overgrepsanklager og luksusliv med kirkedonasjoner

Også faren til Hillsong-grunnlegger Brian Houston havner i hardt vær i dokumentaren. Etter Frank Houstons død i 2004, ble australieren anklaget for seksuelt misbruk av minst ett barn. Hillsong-ledelsen bekreftet ett overgrep i 2014, men påpeker at hendelsen skal ha skjedd flere år før Frank Houston ble tilknyttet sønnens menighet.

Videre tar BBC-dokumentaren for seg stengingen av Hillsong-kirken i Dallas. Ifølge en tidligere kirkeansatt var økonomien til Texas-filialen «helt texas», skriver avisen Dagen.

Dallas-kirken så seg nødt til å låse dørene da en kirkeansatt fortalte at pastorer hadde finansiert sitt eget luksusliv med kirkedonasjoner.

– Da jeg skulle matche kvitteringene med regnskapet, innså jeg at pastorene hadde anvendt bankkortene til å finansiere livsstilen sin, sier den tidligere medarbeideren i dokumentaren.

I regnskapet fant hun blant annet restaurantregninger på 600 amerikanske dollar, skriver Christian Headlines.

Hillsong-ledelsen i Australia tar kraftig til motmæle mot anklagene om finansielt mislighold.

– Ingen HIllsong-ansatte har ubegrenset tilgang til kirkeøkonomien, skriver kirken i en egen uttalelse.

– Forvridd med vilje

I kritikken av dokumentaren skriver Hillsong-ledelsen at filmteamet, ledet av den London-baserte produsenten Nick Aldridge, fortalte Hillsong Storbritannia at de ville lage en rettferdig fremstilling og en oppløftende historie. I dag føler de seg lurt.

– En rekke elementer er enten grovt overdrevne eller forvridd med viten og vilje. Mesteparten av videomaterialet som viste kirkens positive sider, ble henvist til gulvet i klipperommet, og fjernet fra den endelige utgaven av dokumentaren, skriver kirkeledelsen.

Nå angrer Hillsong på at de lot filmfolkene følge dem så tett som de gjorde. De forteller at de ikke ble opplyst om at også kritikere av kirkesamfunnet skulle medvirke i dokumentaren.

I uttalelsen fra Australia slår de dessuten tilbake mot en rekke påstander i dokumentaren. Foruten økonomisk mislighold og Lentz-skandalen, omhandler disse rasismeanklager og praksis overfor frivillige.

Messe i Hillsong-kirken i New York i 2017
Maria Olerud

Maria Birkeland Olerud

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion