Religion

Id-markering for hele familien: – Jeg fikk nesten ikke sove i natt

ID: Det var mange som møtte opp da det ble arrangert ute-feiring av den muslimske høytiden store-id på Haugerud i Oslo tirsdag.

Det ble både sukkerspinn, hoppeslott og god stemning da Hagerud Idrettsforening, Haugerud frvillighfetsentral og Islamic Cultural Center Norway (ICC) Alna slo seg sammen for å lage id-feiring for barna.

Eid-feiring for barn på Haugerud ungdomsskole

– Lagspill er et godt bilde på hvordan mennesker bør jobbe sammen, sier styreleder for Haugerud IF, Dag Endal, om samarbeidet.

I dag er første dag av den fire dager lange feiringa av den muslimske høytiden id al-adha, også kjent som store-id. Dette markerer slutten på den årlige pilegrimsreisen til Mekka. Store-id er også en offerfest for å minnes at profeten Abraham, ifølge Koranen, var villig til å ofre sin sønn Ismael for Gud sin skyld. Historien ender med at han i stedet slakter et lam.

---

Store-id

  • Årlig muslimsk høytid.
  • Varer i fire dager.
  • Mange slakter dyr fordi Abraham ofret et lam i stedet for sin sønn.
  • Én tredel av kjøttet gis ofte til fattige.
  • Markerer også slutten på pilegrimsreisen til Mekka.
  • Mange muslimer feirer høytiden med mat og gaver.

---

Gleda seg

Den store ute-festen har inntatt kunstgressbanen ved Haugerud ungdomsskole. Festkledde mennesker i sprakende farger og barnelatter fyller plassen. Nå er det nemlig klart for id-feiring for hele familien. I bakgrunnen kan man høre pumpa som holder et fargerikt hoppeslott og en stor oppblåsbar sklie oppe.

– Jeg har gledet meg så mye at jeg nesten ikke fikk sove i natt, sier Dania Sara Jamil på seks år.

Eid-feiring for barn på Haugerud ungdomsskole

Dania Sara Jamil har pynta seg for anledninga. Hun er ikledd en blå og oransje kjole med broderte blomster i sømmene. Moren hennes har også flettet håret hennes og satt inn glitrende hårspenner i samme farger som kjolen. Hendene hennes er pyntet med henna-mønster, som moren også har fiksa.

Eid-feiring for barn på Haugerud ungdomsskole

Det pene antrekket skal ikke hindre henne i å ha det gøy. Hun har alle planer om slå seg løs i hoppeslottet, men gleder seg kanskje aller mest til den oppblåsbare sklia. Dette er første gang hun feirer id på denne måten.

– Det er veldig kult, sier hun og smiler.

Seksåringen har ikke tid til å snakke lenge. Hun løper raskt av gårde for å få med seg alt som er å se og gjøre.

Eid-feiring for barn på Haugerud ungdomsskole

Feiringen han ikke fikk selv

Prosjektansvarlig for arrangementet er Arshad Jamil fra ICC. Da han vokste opp som ung muslim i Norge på 90-tallet var det lite som skjedde i forbindelse med id-markeringa.

– Etter jeg hadde vært på id-bønn var det ikke så mye som skjedde. Familien pleide bare å stoppe for å kjøpe is på vei hjem, sier Jamil.

Eid-feiring for barn på Haugerud ungdomsskole

Da han selv fikk barn ga det han motivasjon til å lage større id-feiringer for barn og unge. Det har han gjort siden 2006.

– Generelt skjer det lite i forbindelse med id-feiringa i Norge. Jeg hadde derfor lyst til å starte noe så barna mine kunne være med å feire skikkelig, sier Jamil og legger til:

– Id er jo for barna og det er hyggelig for dem å kunne være med på en feiring for hele storfamilien.

Eid-fering for barn på Haugerud ungdomsskole

Og en feiring for storfamilien har han og samarbeidspartnerne fått til. Med barna først og voksene etter er det lange køer til både attraksjonene, slush-maskinen og sukkerspinnet.

I år står Jamil sin eldste sønn som frivillig i slush-boden.

– Det er viktig at barn og unge lærer seg å organisere seg og bidra i lokalsamfunnet, sier Jamil om sønnens arbeid.

Lagspill

Dag Endal fra Haugerud IF tror det er positivt for samholdet i klubben at idrettsforeninga er med på å arrangere markeringa.

Eid-feiring for barn på Haugerud ungdomsskole

– Mange av våre deltagere feirer id, og å bringe folk med ulike bakgrunner sammen er en viktig del av idretten, sier Endal.

Han forklarer at man i fotballen er nødt til å forstå lagspillerne sine. Om du for eksempel sender en pasning må du vite hvordan lagspilleren din tenker.

– Sånn er det i det sosiale livet også. Vi må spille hverandre gode og forstå hverandre, sier han.

Eid-feiring for barn på Haugerud ungdomsskole








Les mer om mer disse temaene:

Ida Helene Benonisen

Ida Helene Benonisen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion