Religion

Meldte seg ut av KrF: – Vil være prest for alle

PARTIPOLITIKK I KIRKEN: Flere mener partipolitikk og prekestol vanskelig lar seg kombinere. I praksis er det likevel stor forskjell på hvordan kirkeledere forholder seg til politikk i offentligheten.

– Jeg trakk meg fra politikken for å signalisere at jeg vil være prest for alle, sier Knut Gjengedal, prostiprest i Nordfjord.

Gjengedal har tidligere hatt flere verv i Kristelig Folkeparti (KrF). Etter en rekke år som prest, valgte han i fjor å melde seg ut av partiet og trekke seg fra politiske verv for å virke mer samlende.

Før helgen kunne Vårt Land melde at Øystein Gjerme, pastor og leder i Pinsebevegelsen, i en tale i menigheten sin gjorde det tydelig at han skal «stemme gult» ved stortingsvalget i høst. I ettertid har flere reagert på det de mener er en ugrei rolleblanding. Gjerme selv presiserte overfor Vårt Land at han sa det han sa i en humoristisk avstikker, og ikke nevnte KrF direkte.

Gjengedal er blant dem som likevel reagerte.

– En prest må ikke utbasunere partipolitikk fra talerstolen. Jeg synes det er opplagt, men skjønner at man blir veldig ivrig når det er valgkamp, sier han.

Vanskelig grenseområde

Gjengedal mener at politisk aktive prester kan signalisere avstand til politiske meningsmotstandere.

Han mener likevel det er dumt hvis ingen prester er representert i demokratiet. Selv om Gjengedal har kuttet de formelle båndene til politikken, mener han ikke nødvendigvis dette er veien å gå for alle.

– Det er et grenseområde der som er litt vanskelig. Jeg tror alle vi prester og pastorer ønsker å være prest og pastor for alle, sier han.

– Jeg har en dobbeltrolle

I likhet med Gjengedal, er Jon Olav Ryen sokneprest i et lite lokalsamfunn. Han er enig i at prekestol ikke er en partipolitisk frisone for kirkeledere, men i motsetning til Gjengedal er han en aktiv lokalpolitiker for Senterpartiet.

Jon Olav Ryen, sokneprest i Follo og lokallagsleder for Senterpartiet

– Jeg er klar over at jeg har en dobbeltrolle. Den står jeg godt i, og jeg holder meg unna partipolitikk i kirka, sier Ryen.

Tidligere tenkte han annerledes om dette. I starten av prestegjerningen var han fast bestemt på ikke å være aktiv i politikken.

– Situasjonen er den for meg at jeg har vært prest i menigheten i 25 år, og har hatt mange roller i lokalsamfunnet. Folk kjenner meg godt. Da er utfordringen mindre, understreker han.

Naturlig å snakke om etikk – ikke partipolitikk

Martin Enstad er leder i Presteforeningen. Han forteller at prester har stor frihet til å delta i offentligheten.

– Det helt greit å ha politiske verv som prest. Men man må være tydelig på når man har hvilke roller. Mange synes det blir komplisert, og velger å ikke være aktive. Andre finner gode måter å kombinere disse rollene.

Martin Enstad i Presteforeininga meiner det må bli tydelegare at presteyrket gir rom for fagleg utvikling.

Enstad sier det bør være naturlig for prester å snakke om etikk fra prekestolen, også når det har berøringsflate med politiske spørsmål.

– Men det er helt unaturlig å snakke om partipolitikk, sier Enstad.

Det helt greit å ha politiske verv som prest.

—  Martin Enstad

I prestenes profesjonsetikk er det oppfordret å arbeide «rituelt og politisk med store fellesmenneskelige utfordringer som miljøspørsmål, fattigdom og rettferdighet og det livssynsåpne samfunn».

Må tåle meningsbrytning

Selv om sokneprest Ryen mener at kirka ikke skal komme med politiske løsninger, sier han at prester ikke skal ha berøringsangst for dagsaktuelle spørsmål – selv om folk er uenige.

– Hvis målet er å ikke være splittende, er det forskjell på å markere etisk og partipolitisk standpunkt?

– Jeg vil si det er en viss forskjell på å ta partipolitisk standpunkt og standpunkt i samfunnsdebatten. Men jeg ser innvendingen, særlig på et lite sted som i Folldal.

Også Gjengedal i Nordfjord snakker varmt om å ta opp verdispørsmål på prekestolen.

– Vi må kunne tåle meningsbryting, også i en menighet. Der praktiserer vi prester og pastorer veldig forskjellig. Vi må tørre å stå for noe, men det går en grense for hva som er mitt mandat som prest, sier Gjengedal.

Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion