Religion

Hevder årsmøtet til Åpen Kirkegruppe ble avholdt «i all hemmelighet», men møter motbør

VALG: Seks styrekandidater stilte til valg da Åpen Kirkegruppe avholdt årsmøte i helgen, men bare tre av dem fikk komme, hevder styrekandidat Thomas Mellberg Solvang. – Årsmøtet var aldeles ikke hemmelig, sier tidligere styreleder.

– De valgte å avholde årsmøtet i kveld i all hemmelighet, sier Thomas Mellberg Solvang, styrelederkandidat i Åpen Kirkegruppe (ÅK) for skeive.

Etter flere år med rekrutteringsutfordringer til ÅK-styret, sa i år seks kandidater seg villige til å stille seg til disposisjon for organisasjonen. Thomas Mellberg Solvang og Robert Mellberg Solvang, som er gift med hverandre, var blant dem. De stilte til valg som henholdsvis styreleder og styremedlem da årsmøtet fant sted på søndag.

Men ifølge Thomas fikk bare tre av kandidatene være til stede. Han og ektefellen var ikke blant dem, forteller han.

– Hverken jeg, Robert eller den tredje kandidaten fikk komme, ei heller andre medlemmer som hadde meldt sin interesse. De andre tre styremedlemmene ble «enstemmig valgt», sier Thomas.

På nettsiden til ÅK går det fram at årsmøtet enstemmig valgte et nytt styre, med Christian Nordbye som leder. Jonas Yassin Iversen og Victoria Campbell ble valgt som styremedlemmer. Årsmøtet ble avholdt på søndag i et lokale midt i Oslo sentrum.

Videre går det fram at Åsmund Aksnes takket for seg etter fem år som leder, mens Trond Laksaa gav seg etter åtte år som styremedlem.

Søndag kveld, 27. juni ble det avholdt årsmøte i Åpen kirkegruppe. Åsmund Aksnes (bildet) takket for seg etter fem år som leder.

– Falske beskyldninger

Både Solvang og Aksnes avviser at det har skjedd brudd på vedtektene for årsmøtet.

– Møtet var aldeles ikke hemmelig. Det var lovlig innkalt via både vår nettside og vår Facebook-side. Påmeldingsfrist var søndag 20. juni. Den ble ikke overholdt av de personene du nevner, sier Aksnes.

---

Åpen Kirkegruppe

  • Åpen Kirkegruppe er et kristent økumenisk fellesskap for skeive.
  • De teller i dag om lag 100 betalende medlemmer.
  • Ble stiftet i 1976 etter at Det Norske Forbundet av 1948, LLHs forløper, diskuterte hvorvidt man skulle oppfordre medlemmene til å melde seg ut av Den norske kirke.
  • FRI har ca 3300 medlemmer fordelt på 11 fylkeslag.

---

Av hensyn til smittevern måtte de ha bindende påmelding en uke før. Av den grunn kunne de ikke godkjenne påmeldinger noen få timer i forveien, forklarer han.

Tidligere styremedlem Trond Laksaa støtter ham i denne vurderingen.

– Hadde de meldt seg på fristen, ville de selvfølgelig fått delta, sier Laksaa.

Startet utbryterorganisasjon

Ekteparet Mellberg Solvang har tidligere gått hardt ut mot den tidligere ÅK-ledelsen. Interne stridigheter har ført til splittelse i styret til ÅK, skrev Vårt Land i april i fjor. Påtroppende leder i ÅK, Robert Mellberg Solvang, brøt da med organisasjonen og startet et nytt kristent nettverk, Åpen Kirke. Thomas Mellberg Solvang, som på dette tidspunktet var styremedlem i ÅK, valgte å gjøre det samme.

Men i april i år kom partene til enighet, etter et år uten kontakt, hevder Thomas Mellberg Solvang.

– Det er bare gode toner mellom oss og ledelsen i Åpen Kirkegruppe (ÅK), uttalte Solvang til Vårt Land på lørdag.

Dagene før årsmøtet har imidlertid ikke lyktes med å få kontakt med den daværende ÅK-ledelsen, forteller han nå. At han som styrelederkandidat ikke fikk komme på årsmøtet, mener han er kritikkverdig.

– Vi kommer til å kreve ekstraordinært årsmøte, sier Solvang.

– Ifølge tidligere styreleder og styremedlem fikk dere ikke delta på årsmøtet fordi dere ikke meldte dere på innen fristen. Er ikke det en legitim grunn?

– De siste månedene har jeg hatt løpende kontakt med Trond Laksaa. At han ikke har nevnt påmeldingsfristen, synes jeg er rart. Vedtektene sier også at alle medlemmer skal motta invitasjon på e-post eller post. Jeg har ikke mottatt noen av delene.

Søndag kveld, 27. juni ble det avholdt årsmøte i Åpen kirkegruppe. Åsmund Aksnes (bildet) takket for seg etter fem år som leder.

– Sendte ut skriftlig invitasjon

Tidligere styremedlem Trond Laksaa bekrefter at han på telefon ikke har nevnt påmeldingsfristen til Solvang.

– Det har jeg ikke gjort til noen medlemmer. Men i tillegg til annonsering på Facebook og nett, har vi sendt ut en skriftlig invitasjon til alle betalende medlemmer, sier Laksaa.

Solvang er på sin side uenig i at dette har stått annonsert på nett.

Laksaa sier at ekteparet gjerne må melde til styret at de krever ekstraordinært årsmøte. Det krever imidlertid underskrifter fra en fjerdedel av ÅKs 100 betalende medlemmer.

– Selv tror jeg ikke dette forslaget har rot i virkeligheten. Jeg er glad for å ha fått godt styre som skal drive ÅK videre, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion