Religion

Slik blir stevnesommeren i Kristen-Norge

STEVNER: Pinsebevegelsen, Sarons dal, Oase, Korsvei og Skjærgårds. Noen har valgt å avlyse, mens andre satser på tilnærmet normal gjennomføring.

Etter fjorårets sommer med avlysninger og digitale alternativer til sommerstevnene, har det også vært knyttet usikkerhet til denne sommeren og muligheten for arrangementer. Nå er planene for de fleste klare.

Oase er blant arrangementene som etter planen skal gjennomføres tilnærmet som normalt, med plass til 400 barn, 400 ungdommer og nærmere 1000 voksne. Eivind Arnevåg, daglig leder i Oase forteller at de går inn i sommeren med store forventninger.

– Først av alt opplever vi en stor glede over å få samles, for det er noe som har vært savnet.

Arnevåg trekker spesielt fram at det har vært spesielt viktig å kunne tilby et arrangement for tenåringene.

– Mange glade foreldre har tatt kontakt på vegne av ungdommene sine og er glade for at vi skal arrangere.

Eivind Arnevåg

Dro på turné

I fjor arrangerte Oase turné, hvor det ble arrangert tverrkirkelige møter på 17 forskjellige steder i landet, med hjelp fra et omreisende Oase-team.

– Vi opplevde det som fint å kunne reise rundt til folk. Folk ga god respons og var glade for at vi kom. Det er noe vi ønsker å fortsette med – å tilby «Oase der du bor».

På spørsmål om arrangementet vil være forsvarlig å gjennomføre, svarer Arnevåg at de har en god dialog med Fredrikstad kommune, og stort fokus på beredskap og smittevern.

– Det skal være et trygt og forsvarlig stevne.

– Vi ønsker alle velkommen til Fredrikstad, til et stevne som er litt mindre, men som likner mye på det vi er vant til.

– Vi skjønte at det ikke nyttet å arrangere på den måten vi ønsket, og gjenåpningnen gikk for seint.

—  Linn Byberg

Avlyste i mai

I slutten av mai måtte stevnesjefene på Pinsebevegelsens sommerstevne, Linn og Geir Byberg, meddele at arrangementet var avlyst. Stevnesjef Linn Byberg, som også jobber på Hedmarktoppen folkehøgskole hvor stevnet arrangeres, forteller at det har vært med tungt hjerte.

– Vi skjønte at det ikke nyttet å arrangere på den måten vi ønsket, og gjenåpningen gikk for seint.

I forrige uke ble trinn 3 av regjeringens gjenåpningsplan innført, hvor det blant annet åpnes opp for arrangementer med flere deltakere. Byberg forteller at det ikke hadde endret på utfallet om dette hadde skjedd før avgjørelsen om avlysning fant sted.

– Vi gleder oss over at ting åpner opp, men det hadde uansett ikke hadde vært nok for det stevnet vi ønsker oss, i tillegg til at vi trengte forutsigbarhet, sier hun.

Hun legger til at de regner med det også vil ta tid før folk blir trygge på store arrangementer igjen.

Linn Byberg
Geir Byberg

---

Noen arrangerer – andre avlyser

Listen viser planene til et utvalg av sommerens kristne arrangementer:

  • Avlyste arrangementer: Misjonssambandets generalforsamling, Skjærgårds Music & Mission Festival, Sommerstevnet Hedmarktoppen og Visjon – Frikirkens sommerfestival.
  • Arrangementer som gjennomføres helt eller delvis digitalt: UL og Korsvei.
  • Arrangementer som planlegger fysisk gjennomføring: Oase, Ufestivalen, Areopagosfestival, sommerstevnet i Sarons dal, Bibelcamp på BiG, Liv og Vekst og KRIK Arena.

Kilde: dagen.no

---

Ikke digitalt

I motsetning til Korsvei og andre arrangementer, har det blitt tatt et bevisst valg om å ikke tilby et digitalt alternativ til Sommerstevnet.

– Vi hadde det digitalt i fjor, og da var det gøy, men nå er de fleste av oss veldig mette på skjerm. Nå handler det om å være sammen med sine og samle krefter til neste år, sier Linn Byberg.

Hun oppfordrer likevel til å søke Gud gjennom sommeren.

– Å kjenne Guds nærvær er ikke begrenset til stevnehallen, for det kan vi også gjøre hjemme, i campingvogna eller andre steder.

Byberg og de andre ansvarlige ser fram mot Sommerstevnet i 2022, hvor mye av årets planlegging kan komme til nytte.

– Fordelen er at vi nå har et ferdig planlagt stevne med et konsept vi tror skal passe til neste år også.

Lokale grender og digitale møter

I stedet for avlysning, har Korsvei valgt å satse på delvis digitalt og delvis fysisk sommerstevne. Det tradisjonsrike arrangementet, som holdes annethvert år i Seljord, skal i år fordeles utover flere grender, samtidig som det strømmes.

Daglig leder i Korsvei, Hilda Kristine Hanssen, forteller at dette har vært planen allerede siden i fjor høst.

– Vi går inn i sommeren med håp om at det skal la seg gjøre, så vi håper at smittetrykket fortsetter å holde seg lavt.

Ettersom Korsvei er et skandinavisk stevne, med deltakere fra både Sverige og Danmark, virket det tidlig usannsynlig å arrangere på normal måte, med deltakere fra alle de tre landene.

Hilda Kristine Hanssen

Derfor skal det arrangeres Korsvei i lokale grender i både Seljord, Trondheim, Bergen og Fredrikstad, i tillegg til i Danmark og Sverige.

– Vi håper at folk fortsatt skal kjenne at de er på Korsvei, så vi beholder mye som er gjenkjennelig.

Hanssen forteller at dagsrytmen kommer til å være omtrent som den pleier. Dagene starter med en felles keltisk morgenbønn og mange av de samme sangene skal synges. I tillegg kan grendene velge om de vil gjennomføre ting selv, eller strømme møter og opplegg fra Seljord. Dette vil det også bli mulig å gjøre privat.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion