Religion

Bispeboligen i Stavanger blir til samtalesenter

DIAKONI: Det har lenge vært usikkert hva bispeboligen i Stavanger skal brukes til. Nå selges bygget til et nytt samtalesenter, inspirert av Modum bad.

Den ærverdige bispeboligen på Eiganes fra 1860 har huset mang en biskop. Nå skal bygget brukes til et nytt samtalesenter for psykisk helsehjelp og livsmestring.

– Dette er svært gode nyheter for Stavangerregionen som blir tilført ressurser for psykisk helsehjelp, sier styreleder Stig Ellingsen i Stiftelsen Domkirkens Sykehjem.

Samtalesenteret skal få navnet «Bispehagen». Ellingsen forteller at hensikten til Bispehagen er å skape et diakonalt samtale- og behandlingssenter, mye inspirert av Modum bad.

– Bispehagen vil ha et forebyggende formål, forteller Ellingsen.

Her vil mennesker med eksistensielle utfordringer være velkomne, så vel som mennesker med angst- og depresjonsutfordringer, identitetskomplikasjoner og utmattelse. Bispehagen vil ikke være aldersbestemt, og planen er å danne et ressursgruppe med bred psykiatrisk kompetanse.

Boligen i Høyesterett

Bygget selges av Opplysningsvesenets fond for 18.890.000 kroner. Med på kjøpet følger et legat som forplikter de nye eiere til å bruke bygget til samfunnsnyttige formål innenfor diakonale rammer.

Bygget huset sin siste biskop i 2015, da Erling Pettersen flyttet ut i forbindelse med at boplikten ble opphevet. Siden den gang har det vært usikkerhet om byggets framtid. I 2018 havnet en konflikt om bygget i Høyesterett, da legatet ønsket å ta eiendommen tilbake fra Opplysningsvesenets fond. Dette skjedde ikke.

Når jeg forteller folk hva vi holder på med, så sier de at dette er veldig, veldig viktig

—  Stig Ellingsen, styreleder

Samtidig som Stiftelsen Domkirkens Sykehjem kjøper bygget, selger de naboeiendommen som i en årrekke har vært sykehjem. Sykehjemmet ble solgt for 58 millioner til Diakonhjemmet og eiendomsselskapet til Det norske Misjonsselskap.

Bispeboligen i Stavanger

I gang senest om ett år

– Har dere indikasjoner på at Bispehagen er et etterlengtet tilbud?

– Ja, når jeg forteller folk hva vi holder på med, så sier de at dette er veldig, veldig viktig, svarer Ellingsen, som selv er prest og familieterapeut.

Ellingsen forteller at tilbudet vil ligge mellom fastlegetjenesten, som ofte har det travelt og spesialhelsetjenesten, som ofte ikke har kapasitet.

– Når vil snora for Bispehagen klippes?

– Den klipper vi veldig fort. Så håper jeg at vi kan være i gang seinest om ett år. Det er mye arbeid som må gjøres, blant annet rekruttere de beste fagfolka, sier Ellingsen.


Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion