Religion

Beskriver isfront mellom Den norske kirke og Det mosaiske trossamfund

RELIGIONSDIALOG: Siden 2016 har dialogen mellom Mellomkirkelig råd og Det mosaiske trossamfunn vært lagt på is. – Det er lettere for imamer og rabbinere i Midtøsten å snakke sammen, enn for oss, forteller rabbiner Joav Melchior.

– Deler av ledelsen i Den norske kirke (DNK) har vist lite forståelse for de vanskelige opplevelsene som jøder har hatt gjennom årene, som fører til at Israel ikke stoler på andre enn seg selv, sier Joav Melchior, rabbiner ved Det Mosaiske Trossamfund (DMT).

Det Mosaiske Trossamfund og Den norske kirke ved Mellomkirkelig råd, opprettet en formell dialoggruppe i 1997. Dialogen stanset i 2016, etter flere hendelser knyttet til blant annet Kirkeuken for fred, Kairosdokumentet og boikottbevegelsen.

«Det ble for vanskelig for DMT å ha et fast samarbeid med DNK når de har kommet med uttalelser som vi opplever som demoniserende og hatskapende», skrev Joav Melchior i Vårt Land i slutten av mai.

Ensidig retorikk

Melchior sier at dialogen med DNK for det meste har vært god – frem til de siste få årene.

– Vi har følt at vi har møtt veggen og snakket forbi hverandre. Vi er meget kritiske til noen av utsagnene kirken sier.

Melchior forteller at det i 2013 ble arrangert en felles reise til Israel sammen med dialoggruppen Abrahams Barn, der DNK og DMT var representert.

– Reisen hadde gode intensjoner, men tydeliggjorde at vi sto langt fra hverandre. Det er i utgangspunktet greit å være uenig, og vi har forsøkt å bearbeide opplevelsene fra turen i etterkant. Men tonen mellom oss tilspisset seg i etterkant av denne turen.

---

Dette har skjedd:

  • De siste ukene har det vært en skarp debatt mellom Det Mosaiske Trossamfund og Den norske kirke i Vårt Lands spalter.
  • Konflikten startet etter at Biskop Solveig Fiske sammenlignet nazistenes okkupasjon av Norge med Israels okkupasjon av palestinske territorier. Hun har senere beklaget sammenligningen.
  • I slutten av mai skrev Berit Hagen Agøy, internasjonal direktør i Mellomkirkelig råd, et debattinnlegg i Dagen. Der hun kritiserer «den israelske okkupasjonspolitikken og voldsbruken overfor befolkningen i Gaza.»
  • Dette, i tillegg til flere utsagn fra DNK over flere år, har fått Joav Melchior, rabbiner i Det Mosaiske Trossamfund til å reagere. Forrige uke gikk han kraftig ut i Vårt Land mot DNK og Agøy, som han mener demoniserer Israel.

---

Skjebnesvanger tur

Melchior mener at det er greit at DNK velger å ta side med palestinerne, som de mener er den svake part i konflikten.

– Det blir imidlertid feil å vise utad at de ønsker forsoning, men liten forståelse eller dialog med den israelske opplevelsen. Da fremmer man ikke den kulturen som kan skape fred.

Han sier at debatten knyttet til konflikten i Midtøsten har hatt en effekt på det jødiske miljøet i Norge.

– De siste ukene har det vært en hatbølge på sosiale medier og andre steder, sier han.

Tippet helt over

– Hva skal til for at samarbeidet skal fungere igjen?

– Det vanskeligste for oss har vært å oppleve uttalelsen fra biskop Solveig Fiske, som dessverre kom med den uakseptabel sammenligningen mellom nazistenes okkupasjon av Norge og situasjonen i Midtøsten.

Solveig Fiske har i etterkant beklaget uttalelsen og sagt at sammenlikningen var uheldig.

Han sier det er trist at det er lettere for imamer og rabbinere i Midtøsten å snakke sammen om situasjonen, enn det er for DNK og DMT i Norge.

– Kanskje er det sunt at vi nå har fått luftet ut våre følelser og frustrasjoner i denne saken. Det vil forhåpentligvis gjøre det lettere å igjen finne en god dialogisk tone. Vi må også lytte på responsen vi får fra disse utspillene og ta vår del av ansvaret i dette.

Snakket forbi hverandre

Berit Hagen Agøy, internasjonal direktør i Mellomkirkelig råd, sier at hun forstår at det DNK har sagt og skrevet er blitt oppfattet på andre måter enn det var ment.

– Det er sterkt når Melchior beskriver ting vi har uttrykt som demonisk. Begge parter har snakket forbi hverandre.

Hun legger til at alle har et ansvar for hvordan partene ordlegger seg, og for å bestrebe å forstå hva den andre faktisk mener.

– Jeg håper at vi kan forsette samtalen både om språkbruk og om saker vi tenker ulikt om, på en dialogisk og respektfull måte.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion