Religion

TV-intervju: Fire kroner ble starten på «et mirakel»

PLUSSPRAT: I en fersk episode av PlussPrat forteller Guri Riksaasen historien om hvordan noen kronestykker ble startet på et helt spesielt vennskap.

Guri Riksaasen «visste» at hun burde føle noe for tiggere, men klarte ikke bry seg.

– Jeg følte meg støtt av elendigheten de åpenlyst viser. Jeg orket ikke forholde meg til det.

Fire kroner i en plastkopp på gatehjørne hun hadde passert litt for mange ganger, snudde opp ned på det hele og ble starten på et unik vennskap mellom henne og den rumenske tigger Elena Gheroghe.

Ble til bok

I den femte episoden av PlussPrat, der TV-pastor Egil Svartdahl samtaler med mennesker om tro, forteller Riksaasen om en skjebnesvanger episode på Legevakten i Oslo. Selv om hun «ikke er en som tenker at Jesus ordner opp og at Gud er en superkraft som fikser alt», kaller hun hendelsen et mirakel.

– Før jeg møtte Elena hadde jeg kristendommen som et verdisett eller en akademisk øvelse. Man må ikke ha en sterk personlig opplevelse for å kalle seg kristen, men uten at jeg egentlig søkte det, fikk jeg noen sterke opplevelser gjennom henne.

I 2013 fortalte Guri Riksaasen for første gang om vennskapet med Elena. I 2019 ga hun ut boka Kjærlighet i tiggernes tid på Vårt Land forlag. I et Min tro-intervju i kjølvannet av utgivelsen, fortalte hun igjen detaljrikt om vennskapet med Elena og hvordan det har påvirket hennes egen tro.

– Jeg fortjener ikke å få en plass hos Gud, men jeg har en plass likevel. Den tanken gir meg hvile, sa hun.

---

PlussPrat

  • PlussPrat er en del av andaktsserien PlussOrd, som produseres av TV-Inter. Programmene ledes av TV-pastor Egil Svartdahl og det publiseres en episode annenhver søndag.
  • Serien tar for seg ulike menneskers opplevelser knyttet til et liv med tro.
  • Tidligere i serien har han møtt psykolog og influenser Maria Abrahamsen Østhassel, presten Odd Eidner, forretningsmann og skogründer Per Arne Drangsland og prest og tidligere Farmen-deltaker Thor Haavik.

---

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen er journalist i Vårt Lands kulturavdeling

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion