Religion

Oslokirkene forbereder seg til åpning

DEN NORSKE KIRKE: På søndag kan kirkegjengere i Oslo endelig samles til gudstjeneste igjen. Men noen vil møte stengte dører.

På søndag åpner menigheter over store deler av Oslo kirkene for gudstjenester. Det er over et halvt år siden det ble innført et forbud mot gudstjenester i hovedstaden.

Onsdag ble det åpnet for arrangementer innendørs for inntil 20 personer der det er faste, tilviste plasser. Dermed er gudstjenester, bønnesamlinger, vielser, dåp og andre ritualer igjen tillatt.

Venter med gudstjeneste

I Ullern kirke blir det likevel ikke ordinær gudstjeneste på søndag.

– Vi venter med å ha vanlig gudstjeneste til vi kan samles 50 stykker, sier sokneprest Jorund Andersen.

Derimot blir det seks dåpsgudstjenester i kirken, og åpent kapell med kirkekaffe utenfor.

– Vi gleder oss veldig til å feire gudstjeneste. Menigheten etterspør det, og vi håper at det åpnes mer opp.

Hun forteller at flere av de faste gudstjenestedeltakerne har kommet på åpne kirker.

– Det er flere andre som også har benyttet seg av det. Under pandemien har vi hatt en økning i antall døpte, og det er veldig gledelig. Det har vært veldig mange dåpsgudstjenester i lukkede seremonier.

Et paradoks

– Jeg er litt redd for at vi skal se nye måter å gå i kirken på framover. Dette året kan ha gjort at flere har blitt vant til at det ikke er gudstjenester på søndag. I tillegg til at det er ubehagelig for mange, sier Per Anders Nordengen, fungerende sogneprest i Hauketo-Prinsdal menighet i Oslo.

Han tror at dette kan gjøre terskelen for å komme tilbake høyere.

Ifølge Nordengen vil hans menighet ha to gudstjenester: Én klokken 11 og én klokken 12, med plass til 20 stykker på hver. Interesserte må melde seg på forhånd.

– Det er et paradoks at man kan ha 50 stykker i begravelse, mens det i gudstjenester bare er tillatt med 20 personer.

Mange er redde

Nordengen trekker fram at det kun er tillatt med 20 personer i Domkirken mot 500 personer på Ikea.

– Vi skjønner det må bli en sakte gjenåpning. Men det er på tide at folk får komme i kirkene.

– Er det trengsel for å komme i kirken?

– Nei. Mange er enda redde og det skal de få lov til å være. Smitten er overhodet ikke over. Nå må vi være forsiktige og ikke gå for fort fram, sier han.

---

De nye reglene

  • Det er over et halvt år siden det ble innført forbud mot gudstjenester – i tillegg til en rekke andre inngripende tiltak.
  • Onsdag ble det åpnet for arrangementer innendørs for inntil 20 personer, der det er faste, tilviste plasser. Dermed er gudstjenester, bønnesamlinger, vielser, dåp og andre ritualer igjen bli tillatt.
  • Ring ditt lokale menighetskontor eller sjekk menighetens nettsider for informasjon om kirkens program.

---

Frykter intet

– Veldig mange har savnet å gå i menigheten, sier Ulrike Lunde, sogneprest i Bakkehaugen, Majorstuen og Vestre Aker menighet.

Hun sier menigheten er godt forberedt til søndag. Det er planlagt to gudstjenester klokken 11 og 12 med 20 deltakere på hver, med påmelding. I skrivende stund er gudstjenesten klokken 12 nesten full.

– Er du redd for at det skal komme mindre folk fremover?

– Nei. Egentlig tvert imot. Jeg tror mange har savnet og savner kirkekaffe, gudstjenester og menighetsfellesskapet. Gjennom åpen kirke med nattverd har vi hatt mange gode møter.

Et savn

Lunde sier at menigheten har holdt kontakt med mange via e-post og telefon. De siste to ukene har de invitert til kaffemøter hvor ti stykk kan møte én av de ansatte.

– Da har de fleste gitt uttrykk for at dette er noe de har savnet.

Hun forteller at menigheten har hatt åpne kirker fram til nå.

– Jeg opplever at det er mange som har sittet lenge i kirkebenken, folk som vi ikke har sett før. Vi planlegger å fortsette med åpen kirke etter korona. Vi har kanskje fått en ny menighet gjennom åpen kirke.


Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion