Religion

Farmen-presten velsignet deltakere på TV2. Her blir han selv velsignet

PLUSSPRAT: – Et veldig fint og rørende øyeblikk, sier prest Thor Haavik om å bli velsignet av TV-pastor Egil Svartdahl.

– Nå skal jeg gjøre noe som jeg ikke hadde tenkt på forhånd, og som jeg aldri har gjort på TV før, sier TV-pastor Egil Svartdahl.

I en lenestol ved siden av ham sitter prest og tidligere Farmen-deltaker Thor Haavik. Svartdahl lener seg mot ham. Med pekefingeren tegner han et kors i panna på Haavik og lyser samtidig velsignelsen over ham – «i Faderens, Sønnens og Den hellige ånds navn», sier TV-pastoren med blanke øyne.

Scenen er hentet fra den nyeste episoden av TV Inters serie PlussPrat der TV-pastoren møter kristne som har opplevd at livet tok en annen retning enn det de hadde sett for seg.

I programmet forteller Haavik sitt møte med Gud. Det skjedde alene på kne på gutterommet. Uten at noen prest eller predikant hadde overtalt ham.

– Jeg hadde en kjempetung dag. Jeg satt på mitt eget rom og bestemte meg for å forsøke å be til Gud, forteller Thor i programmet, ifølge en pressemelding fra Vårt Lands nye TV-prosjekt TVL.

På grunn av det planlagte samarbeidet mellom TV Inter og TVL, får Vårt Lands lesere tilgang til den nye serien.

---

PlussPrat

  • PlussPrat er en del av andaktsserien PlussOrd, som produseres av TV-Inter. Programmene ledes av TV-pastor Egil Svartdahl og det publiseres en episode annenhver søndag.
  • Serien tar for seg ulike menneskers opplevelser knyttet til et liv med tro.
  • Tidligere i serien har han møtt psykolog og influenser Maria Abrahamsen Østhassel, presten Odd Eidner og forretningsmann og skogründer Per Arne Drangsland.

---

Tok til tårene

Svartdahl omtaler Haaviks omvendelse som «en fin pinsefortelling», men også relevant med tanke på Hans Nielsen Hauges 250-årsjubileum.

– Personlig koblet jeg historien hans til Hans Nielsen Hauge opplevelse av at Ånden kom over ham. Jeg har ikke hørt Thor fortelle om denne livsforvandlende opplevelsen på denne måten før.

Haavik ble i februar stemt fram som «Kristen-Norges viktigaste influensar» i Vårt Land. For mange ble han et kjent navn da han frimodig frontet sin kristne tro i TV2s realityserie Farmen i fjor.

Da Farmen-deltakeren og anleggsarbeideren Raymond Røskeland skulle legge seg den første kvelden på gården, fikk presten be en velsignelse for ham.

I et klipp fra serien ser en velsignelsen utspille seg.

Haavik setter seg på nattbordet og legger en hånd på skulderen til Røskeland.

«Må Herren velsigne deg og bevare deg fra alt ondt og føre deg til det evige liv. Må Jesu nåde, Guds kjærlighet og Den hellige ånds fellesskap være med deg, Raymond. Du er trygg. Du er elsket. Du er viktig. Amen», ber Haavik, mens Røskeland lukker øynene.

Når bønnen er ferdig, må Røskeland ta til tårene og tørker de med håndbaken, skrev Vårt Land om episoden.

Her kan du se klippet fra Farmen:

‘Fint og rørende øyeblikk’

At Haavik nå får en velsignelse i retur, denne gangen av TV-pastor Egil Svartdahl, omtaler han slik:

– Egil er et forbilde for meg og mange andre. At han velger å gjøre en så fin ting, setter jeg stor pris på. Jeg tror det ligger en kraft over en velsignelse. Det var et veldig fint og rørende øyeblikk, sier Haavik.

Egil Svartdahl forteller at han i løpet av TV-samtalen fikk en sterk følelse av at han ville bekrefte Haavik i form av en velsignelse.

– I det lå også et ønske om å be om beskyttelse for ham. For meg var dette en handling sprunget ut av takknemlighet.

Som mangeårig profilert TV-pastor går Svartdahl langt i å se på Haavik som sin etterfølger.

– Jeg drar det ikke ikke så langt som å si: «Herre, nå kan du la din tjener fare herfra i fred», sier han og ler.

– Men jeg er veldig takknemlig for den plassen og stemmen som Thor har fått i offentligheten.


Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion