Religion

I kjølvannet av Jørpeland-konflikt: Norkirken starter menighet i Strand

JØRPELAND: I februar viste mange sin støtte til presten Bård Boye som ble fjernet fra stillingen i Jørpeland. Nå sitter menighetsrådslederen og Boyes ektefelle i interimstyret for ny Normisjons-kirke i samme kommune.

– Det er nok rett å si at konflikten har gjort at opprettelsen av Norkirken Strand er blitt framskyndet, sier Odd Bjerga til lokalavisen Strandbuen, som meldte dette først.

Bjerga er menighetsrådsleder i Jørpeland, og sitter også i interimstyret for den nye Norkirken Strand. I interimstyret sitter også Mette Boye, som er gift med Bård Boye, soknepresten som Stavanger-biskop Anne Lise Ådnøy tok ut av stillingen.

Til Strandbuen sier Bjerga at Norkirken Strand får en utfyllende rolle for kirkelivet, og at han selv ikke har planer om å melde seg ut av statskirken.

Ville ikke gå ut med hvorfor

I februar skrev Ådnøy i en e-post til Vårt Land at hun forstod at saken angår mange, og at en del er frustrerte over å ikke få vite mer om hvorfor.

«Det ville være helt feil å gå ut med flere detaljer i en såpass kompleks og sår sak. Jeg skjønner at noen kan være opprørte over denne avgjørelsen, men er trygg på at det var riktig å gjøre nå», skrev Ådnøy.

STAVANGER 08.03.2019: Min tro. Anne Lise Ådnøy er ny biskop i Stavanger bispedømme. Foto: Marie von Krogh

---

Konflikten i Jørpeland kirke

---

Arbeidstilsynet kom senere med en tilsynsrapport fra menigheten i Jørpeland, og påpekte blant annet at det manglet rutiner for konlikthåndtering.

Alexander Aas, seniorrådgiver og advokat i arbeidsgiverorganisasjonen KA, har fulgt opp saken for Strand kirkelige fellesråd, og fortalte i mai til Vårt Land at han mener Arbeidstilsynet har gjort en slett saksbehandling. KA har klaget på vedtakene.

– Det blir skrevet i rapporten at tilsynet gir pålegg på bakgrunn av funn, uten at det blir nærmere spesifisert hva disse funnene er, sier advokaten.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion