Religion

Skolelagsgeneralen blir hotelldirektør

NYE TRAKTER: Generalsekretær Karl-Johan Kjøde i Laget går om en måned inn i en helt ny jobb som vertskap for ferierende nordmenn.

Mens ungdommer sliter med å finne seg sommerjobb, har lederen for Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (NKSS) klart for seg hva han skal gjøre i ferien. Fra 15. juni skal Kjøde være hotelldirektør på Hald i Mandal.

Hald har vært i Lagets eie siden 1988, og det har vært drevet sommerhotell der i mange år, men aldri før med Lagets generalsekretær som direktør.

Kort sprang

Spranget fra rollen som øverste leder for skolelagsbevegelsen til å drive sommerhotell kan synes langt, men for Kjøde er avstanden kortere enn de fleste vet. Da han gikk på videregående i Mandal, valgte han Hotell og næring som et av sine fag og tok deretter Kjøkkenfag. Dette innebærer neppe at det er generalsekretæren selv som skal stå over grytene på Hald, men han kan ihvertfall uttale seg med faglig autoritet om det som skal skje på kjøkkenet.

– Du kunne brukt sommeren til mye annet. Hva oppnår du som leder for Laget ved å gjøre akkurat dette?

– Vi har bak oss et veldig spesielt år, med få muligheter til å møte folk slik vi er vant med. Derfor er det ikke tilfeldig at jeg gjør dette akkurat denne sommeren. Det er en respons på koronapandemien. Vi ønsker å fylle opp Hald med folk som er glad i Laget. Da tenker jeg på alle som er med i organisasjonen og alle lagsvennene, sier Kjøde til Kristelig Pressekontor.

Han ser for seg lange og gode samtaler i solskinn på Sørlandet eller i storslåtte omgivelser innendørs dersom det høljer ned.

– Dette blir som en leir i hotellform, sier Kjøde som mener Hald egner seg utmerket som samlingspunkt for folk som har hjerte for Laget.

– Hald er et flott sommerhotell, og mitt motiv for å gjøre dette, er å møte mennesker som uansett legger turen om Sørlandet i sommer, sier han.

---

Hald

  • Hald er en bygning i Mandal bestående av en hovedbygning og to fløyer. Både hovedhuset og fløyene er flyttet dit fra andre steder. Midtbygningen ble oppført omkring 1795 ved Farsund, men ble i 1897 flyttet til Mandal. Fløyene sto først andre steder i Mandal. Den østre er bygd rundt 1750.
  • Dagens bygningsmasse på Hald består også av et par andre separate bygg og et påbygg av nyere dato.
  • Den norske Santalmisjon eide Hald fra 1946 til -86. Laget tok over i 1988 og drev i flere år sitt bibel- og evangeliseringssenter der.
  • I dag holder Hald Internasjonale Skole til i den eldste bygningen, hvor det er hotelldrift om sommeren, mens Normisjon driver forsamling i nabohuset.

---

Eiendomsforvaltning

NKSS er medeier i Hald Internasjonale Skole som holder til her. Pandemien har forhindret vanlig drift det siste skoleåret, men mens skolen har vært tom for studenter, er mange av rommene i internatfløyen pusset opp. Nå kan direktør Kjøde tilby sommergjestene husrom der.

Laget eier 70 prosent av bygningsmassen på Hald. Norkirken Mandal eier nabohuset til hovedbygningen og driver menighet der.

I de syv foregående åra har Laget satt ut driften av sommerhotellet til en kommersiell aktør, men ved nyttår utløp denne avtalen. Nå skal altså NKSS selv være vertskap, og Kjøde ser det som god eiendomsforvaltning å bruke tid her.

– Min viktigste oppgave blir å møte folk, men dette handler også om å ta tilbake driften av stedet og å forvalte det godt. Laget vil gå inn aktivt og skape entusiasme rundt Hald. Det er verdiskapende for Laget, og jeg tror prosjektet kan gi betydelige inntekter for oss. Det er svært viktig fordi det muliggjør det framtidige lagsarbeidet. Vi har mye ugjort og kunne gjort mye mer hvis vi hadde hatt mer penger. Større inntekter gir større handlingsrom, sier Kjøde.

Når han får tenkt seg litt om, tror han det er vel så smart å tildele kona direktørtittelen.

– Katrine blir nok direktør, tror jeg. Jeg blir mer ambassadør. Jeg er ikke den best egnede direktøren, men Katrine er mer operativ. Hun har jobbet mye i servicenæringer tidligere, sier han og understreker at driften av hotellet hverken blir noe sololøp eller et rent familieforetak. Også en del andre lagsfolk skal være med på organisasjonens store sommerprosjekt, og Kjøde er temmelig sikker på at mange vil komme til Hald i år.

– Vi har hatt over 30 kull med Hald-elever gjennom årene, og det er mange mennesker som har et forhold til stedet og er glad i det, sier han.

Karl-Johan Kjøde i Laget mener de sosiale mulighetene for å vise at man er religiøs blir mindre. - Stortinget hadde en mulighet til å vedta nasjonale retningslinjer for bønnesamlinger på skolen, men lot muligheten glippe, sier han.

Personlig element

Ellers er det et sterkt personlig element i Karl-Johan Kjødes sommerengasjement. En hotellsommer på Sørlandet er et steg tilbake til tenåra for skolelagsgeneralen som bodde i Mandal fra 1998 til 2002, mens hans far, Rolf Kjøde, var rektor på Lagets bibel- og evangeliseringssenter. Det holdt til i de ærverdige gamle bygningene på Hald, like utenfor Mandal sentrum.

– Nå vender jeg på et vis hjem til et sted der jeg møter gamle venner og som jeg har mange minner fra. At vi gjør dette i sommer, henger også tett sammen med at vi som familie ønsker å bruke en sommer i denne landsdelen, medgir Kjøde.

Med seg til barndommens Mandal tar han og kona sønnene Samuel (7) og Sigmund (4).

Lederakademi

I løpet av ferieukene vil det også bli holdt stabssamlinger på Hald, og den første runden av Lagets Lederakademi vil bli arrangert her i juli. Dette er en arvtaker etter Lagets velkjente lederskole som samtidig legges ned.

– Lederakademiet er et tilbud for skolelagsledere i videregående skole og vil gå dypere enn mange andre lederskoler gjør. Vi vil gå enda mer seriøst til verks. Her velger vi ut 25 ungdommer som deltar på tre samlinger gjennom et år og som får personlig mentoring gjennom hele året. Det er det første kullet vårt som samles på Hald til sommeren, sier Kjøde.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion