Religion

Politisjefen i Uganda: – Vi banker dere for å beskytte dere

VALG: 12. mai vil Yoweri Kaguta Museveni nok en gang innvies som president i Uganda. – Dette valget har vært en skam for demokratiet, sier ugandisk journalist.

Ugandas generalinspektør for politiet Martin Okoth Ochola har uttalt at han ikke vil unnskylde volden mot journalister i landet.

– Vi banker dere for deres eget beste. For å beskytte dere, sier han på en pressekonferanse.

Reporters without borders plasserer Uganda på plass nr. 125 på Pressefrihetsindeksen i 2021. Dette av totalt 180 land. De rapporterer også at angrep på journalister er et daglig fenomen i landet. Hyppigheten av disse angrepene økte den siste tiden av valgkampen fram mot presidentvalget. Da ble det rapportert om over 40 angrep på journalister de siste ukene før valget.

Reporters without borders opplyser at myndighetene har stempla enkelte journalister som CIA-agenter. I tillegg finnes det et spesielt team med IT-eksperter som jobber for å oppdage kritikk retta mot myndighetene på sosiale medier.

Museveni vant valget igjen

Yoweri Kaguta Museveni har vært president i Uganda siden 1986. Etter årets valg ble det annonsert at han nok en gang hadde vunnet og får fortsette i sin posisjon som president. 12. mai vil det gjennomføres en innvielses-seremoni for presidenten som allerede har styrt landet i 35 år.

Ugandas President: Yoweri Kaguta Museveni har vært president i Uganda i 35 år.

Ugandisk journalist John Hillary Balyejusa forteller at det ikke er noe tvil om at Museveni ikke vant valget på ærlig vis. Dette blant annet fordi Balyejusa opplevde å bli sensurert og angrepet om han omtalte andre presidentkandidater enn Museveni selv under valgkampen.

– Dette valget har vært en skam for demokratiet, sier han.

Han forteller over videochat fra leiligheten sin i Jinja i Uganda – der han er født og oppvokst.


Opplevde vold på valgmøter

Balyejusa er radiovert for en av de største engelsktalende radiostasjonene i Øst-Uganda, kalt 89 Smart FM. Under valgtiden fulgte han kampanjen til motkandidat Robert Kyagulanyi Ssentamu, også kjent som Bobi Wine.

– For mange ugandere symboliserte Bobi Wine starten på en tid der de kanskje kunne føle seg frie, sier Balyejusa om den tidligere presidentkandidaten som leder det sosial-liberale partiet National Unity Platform.

Balyejusa forklarer at han, og de andre journalistene som fulgte Bobi Wine, opplevde grov vold fra myndighetene, som fortsatt var under president Musevenis kontroll, da de skulle dokumentere Wines valgmøter.

– Jeg har aldri jobbet som krigsjournalist, men valgmøtene med presidentkandidaten føltes som krig, sier han.

Motkandidat: Bobi Wine stilte til valg mot den sittende presidenten.

Balyejusa forteller at han ble vitne til at flere mennesker ble drept. Samtidig gikk militæret målrettet ut for å angripe journalister.

– Det er et mirakel at det gikk så bra med meg, sier Balyejusa.

Han sier at en venn og kollega av han fremdeles er på sykehuset, nå fire måneder etter valget, som følge av volden utført av myndighetene. Balyejusa forteller at flere av hans kollegaer ble arrestert og utsatt for grov vold.

– Vi var bare heldige som ikke døde, sier han rolig.

Vi var bare heldige som ikke døde.

—  John Hillary Balyejusa, journalist
Valgdagen: Her står væpna millitære klare på valgdagen.



Sensur

Selv om Balyejusa ikke har blitt skremt fra å rette kritikk mot myndighetene har det ikke alltid vært lett å nå ut med sitt budskap.

– Myndighetene har flere ganger tatt kontroll over mediehusene, forteller han. – Det var spesielt én hendelse som var veldig ubehagelig.

Journalisten forteller at han i en periode før selve valget var på ferie. På samme tidspunkt ble Bobi Wine arrestert fordi myndighetene hevdet at han hadde brutt korona-reglene. Mange ugandere mente at arrestasjonen var feil og tok til gatene for å protestere. Tilfeldigvis befant Balyejusa seg i et område der en av de store protestene fant sted. Journalisten ringte derfor redaktøren sin, fortalte hvor han var og sa at han gjerne vil dekke det som foregikk.

– Hun svarte meg at jeg ikke kunne gjøre det. Grunnen var at mediehuset hadde fått streng beskjed fra myndighetene at det ikke var lov til å dekke noe som hadde med Bobi Wine å gjøre, sier Balyejusa og legger til:

– Myndighetene har brukt mediene til å skape sitt eget narrativ.

Teller stemmer: Her telles det stemmer i Kampala.

Balyejusa forteller at internett også ble skrudd av i landet, dagene før selve valget skulle skje.

– Siden myndighetene tok kontroll over mediehusene brukte Bobi Wine i stor grad sosiale medier for å nå ut til folk. Da nettet ble kutta var det ingen andre steder å søke informasjon enn på de kontrollerte radiokanalene og tv-stasjonene.

Siden 2018 har ugandere også måttet betale en dagelig skatt for å bruke sosiale medier.

Journalisten uttrykker at han er skuffa over stillheten fra utenlandske medier, og han mener at internasjonalt press kunne bidratt til et mer rettferdig valg i landet.

Skuffa: Radioverten er skuffa over andre lands håndtering av situasjonen.

Mistet håpet

Kort tid etter valget gikk det ut beskjed om at det var Museveni som sto igjen som vinner. I etterkant av beskjeden beskriver Balyejusa en tung og håpløs stemning i Jinja, hans hjemby, sine gater.

– Vi er slitne nå. Vi mistet sjansen vår.

Les mer om mer disse temaene:

Ida Helene Benonisen

Ida Helene Benonisen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion