Religion

Katolske biskoper vil be Joe Biden slutte å ta imot nattverd

VERDISTRID: Hvis ikke USAs president endrer syn på abort, bør han heller ikke motta katolsk nattverd. Det kan bli amerikanske biskopers oppfordring om kort tid.

– Fordi president Biden er katolikk, gir det oss et spesielt problem, forteller Kansas’ erkebiskop Joseph Naumann til nyhetsbyrået AP.

– Hvordan kan han si at han er en dedikert katolikk, mens han gjør disse tingene, som er det motsatte av kirkens lære, spør han.

«Disse tingene» bekymrer flere katolske biskoper. I hovedsak handler bekymringen om Joe Bidens politikk i spørsmålet om abort. Han er den første katolske presidenten med politikk som eksplisitt støtter abortrettigheter, noe som strider mot Den katolske kirkes lære.

I juni skal saken opp når de katolske biskopene holder sitt halvårlige nasjonale møte. Resultatet kan bli en klar beskjed til presidenten: Ikke ta imot nattverd om du fortsetter å være talsmann for abortrettigheter i offentligheten.

Krever stort flertall

Saksdokumentet, som komiteen foreløpig vil si lite om, blir jobbet frem av «Committee on Doctrine». Målet er å tydeliggjøre kirkens standpunkt i spørsmål som har splittet katolske biskoper gjentatte ganger de siste tiårene, skriver AP.

Bidens standpunkt i abortspørsmålet, i rollen som offentlig person, er «alvorlig moralsk ondskap», mener erkebiskop Naumann. Han er blant dem som er for forslaget om å irettesette presidenten, og andre politiske profiler med samme syn, og fraråde dem fra å gå til nattverd.

Hvis forslaget går igjennom, vil det trolig fortsatt være opp til hver enkelt biskop å velge å holde tilbake nattverden. Dermed kan de som vil, fortsette å ønske presidenten velkommen. Biskopene som holder til der Biden oftest går til messe, har begge uttalt at presidenten gjerne mottar nattverd i områdene de holder oppsyn med.

Hør Vårt Lands podkast om katolske amerikaneres politiske dilemma:

Biskop John Stowe i Lexington i Kentucky er også blant kritikerne av forslaget. Han forteller AP at han mener det blir feil at en politikers egen kirke skal peke på ham som et negativt eksempel. Da blir det vanskelig å samarbeide.

– Det bidrar til polariseringen av kirken og samfunnet, sier biskopen.

For at forslaget skal jobbes videre med, og formes til en felles uttalelse, må det få et flertall på to tredjedeler på møtet i juni.

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion