Religion

Mener situasjonen er krevende for konservative i kirken – oppretter eget tilsyn

FRIMODIG KIRKE: Ansatte og frivillige som ikke har åndelig tillit til biskopene i Den norske kirke blir nå tilbudt en ekstra tilsynsordning fra nettverket Frimodig kirke. – En helt uholdbar modell, ifølge biskop Solveig Fiske.

– Vi lever i en tid der det kan være vanskelig å navigere både moralsk og åndelig. Mye flyter og er i endring, sier Frimodig kirkes leder, Sverre Elgvin Lied.

Nettverket han leder samler ulike personer innen Den norske kirke (DNK), og ønsker blant annet å inspirere hverandre til å holde fram klassisk bibelsk teologi. Frimodig Kirke erfarer at flere prester, kirkelig ansatte og menighetsfolk opplever det stadig vanskeligere å høre til i DNK, og mener tradisjonelle holdninger og teologi blir utfordret. Kirken er i ferd med å svikte sitt oppdrag i et «konformitetspress» av politisk korrekthet, mener nettverket.

I stedet for å bryte ut, vil gruppen støtte hverandre, og jobbe innenfra. Det Frimodig kirke omtaler som «supplerende tilsyn» innebærer blant annet å kunne ha en «åndelig veileder som fyller det behov en ikke opplever at biskopen imøtekommer».

---

Frimodig kirke

  • Nettverk stiftet mars 2017. Styreleder er Sverre Elgvin Lied, sokneprest i Kvinesdal.
  • Vokste fram ved behovet gruppen ser «i en tid der mange savner åndelig lederskap og veiledning i Den norske kirke (...) Vi vil sette mennesker fri til å være modige i en tid der en klassisk kristen bekjennelse utfordres fra mange kanter i samfunnet», heter det i fundamentbeskrivelsen.
  • Utslagsgivende for dannelsen var vedtakene som ble gjort på Kirkemøtene i 2016 og 2017 om ny ekteskapslære.

---

– Kirken dilter med i pride-toget

– De siste årene har kirken blitt utfordret særlig i spørsmål om seksualitet, ekteskap, kjønn og menneskeverd. Vi står i en forvirrende situasjon, der normer og tradisjonelle svar går i oppløsning. Da er kirkens kall å være lys og salt, så mennesker kan få tak i de gode nyhetene om Jesus, sier Lied.

Det er i denne samfunnsutviklingen at kirken har sviktet sin identitet og sitt oppdrag, mener han.

– Den norske kirke har i stor grad valgt å snu kappen etter tidsåndens vind, dilte med i pride-toget og gi de samme tannløse svarene som folk får høre alle andre steder. Det er denne situasjonen som mange opplever som en dyp krise.

Som nettverk jobber Frimodig kirke for å «oppmuntre hverandre til frimodighet og glede i tjenesten», i motsetning til motløsheten gruppen forteller at flere erfarer. Det supplerende tilsynet handler ikke om de arbeidsrettslige sidene ved biskopens tilsyn, forteller Elgvin Lied. Tilbudet gis dem som mener at «biskopen har sviktet sitt åndelige lederskap» eller som opplever at sprikende teologi gjør det vanskelig å forholde seg til nærmeste leder eller kolleger.

Opplegget nettverket foreslår kan innebære ulike elementer: Enten bare personlig veiledning, eller også en mer synlig funksjon, som støtte for prestens pastorale tilsyn med sin egen menighet.

– I det siste tilfellet kunne man tenke seg at den supplerende tilsynspersonen kunne være til stede og ha en rolle i forbindelse med bispevisitas. Her ville det selvfølgelig være behov for en god dialog med biskopen i forkant, sier lederen.

IKKE BEGEISTRET: Hamar-biskop Solveig Fiske kaller Frimodig kirkes alternative tilsyn en helt «uholdbar modell».

- Må respektere kirkedemokratiet

En slik rolle under et bispevisitas er ikke Hamar-biskop Solveig Fiske enig i at er noen god løsning. Bispemøtet har flere ganger avvist tanken om et slikt supplerende eller alternativt tilsyn.

– Det er en helt uholdbar modell. Frimodig kirke kan selvsagt veilede hvem de vil, og også kirkelige ansatte eller frivillige kan ta del i dette nettverket. Men noen tilsynsrolle kan Frimodig kirke ikke ha. Den norske kirkes ordning gir denne rollen til biskopene, sier Fiske.

Hamar-biskopen mener grupperingen må respektere kirkens demokratiske prosesser.

– I praksis etablerer forslaget et alternativt tilsyn, selv om Frimodig kirke sier de ikke gjør dette «i kirkerettslig forstand». I møte med visitas kan biskopen ikke akseptere at representanter for Frimodig kirke stiller, eller engasjeres til å ha en formell rolle under gjennomføringen, sier Fiske.

– Formelt sett vil det i en slik situasjon være slik at Frimodig kirke ikke vil være blant dem som er innkalt til visitasens ulike møtepunkt, og vil dermed ikke ha anledning til å delta på svært mange av visitasens møtepunkter, understreker hun.

Sverre Elgvin Lied, leder i Frimodig Kirke

Politisk korrekt kirke?

En bekymring Frimodig Kirke-lederen har, er det han opplever er en politisk korrekthetskultur i Den norske kirke.

– Risikoen er kraftfulle sosiale sanksjoner, og disse kan like gjerne komme fra lokalavisen som fra kolleger internt i kirken. Mange prester og kirkelige ansatte opplever at om de mener noe annerledes i politisk korrekte, visse brennbare, spørsmål, så «bør du holde det for seg selv».

At en slik kultur eksisterer, er ikke biskop Solveig Fiske enig i.

– Den norske kirke preges hverken av konformitetspress eller politisk korrekthet. Men ansatte må forholde seg til etiske retningslinjer i yrkesmessig utøvelse. I offentlig agering må ansatte ta hensyn til kirkas omdømme, sier Hamar-biskopen, og legger til:

– En er fri til å ha meninger, men må alltid vurdere profilering av meninger i lys av dette – og alltid huske betydningen av evangeliets dype berøringspunkt i menneskers liv.

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Mer fra: Religion