Årets søkertall til høyere utdannelse er klare. De viser en svak nedgang i antall søkere til teologiske utdannelser. Totalt har 289 personer en teologisk utdannelse som førstevalg, ifølge tall fra Samordna opptak. Det er 23 færre enn i fjor.
70 personer har søkt profesjonsstudium i teologi, altså presteutdannelse.
– Jeg er glad for at søkertallene våre til profesjonsstudiet i teologi holder seg oppe på et godt nivå. Vi håper på enda flere søkere frem mot fristen for å bestemme seg i juli, sier en fornøyd rektor Vidar L. Haanes ved MF vitenskapelig høyskole.
29 søkere har MFs profesjonsstudium i teologi på førsteplass. Totalt er det 83 søkere som har MFs profesjonsstudium et eller annet sted på ønskelisten sin.
– Jeg tror de gode tallene først og fremst skyldes Den norske kirkes rekrutteringsprosjekt. Gjennom noen år nå har de høynet bevisstheten blant kirkens medarbeidere om hvor viktig det er å oppmuntre og utfordre ungdommer direkte, og spørre dem om ikke de skal vurdere å bli prest, diakon, kateket, sier kommunikasjonsleder Ragnhild Helena Aadland Høen ved MF.

– Er ikke i mål med rekruttering
Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo har 32 førsteprioritetssøkere til profesjonsstudiet i teologi. De tre foregående årene har programmet hatt mellom 33 og 37 førsteprioritetssøkere.
Dekan Aud V. Tønnesen mener de samlede tallene for profesjonsstudiene i teologi viser at det enda er mye terreng som må vinnes før rekrutteringen er god nok for å dekke behovet for prester i Den norske kirke.
– Det nasjonale samarbeidet må videreføres og styrkes, om mulig. Vi vil fortsette å bidra til en videreutvikling av rekrutteringssamarbeidet med Kirkerådet og de andre institusjonene. Vi er ikke i mål, fastslår Tønnessen.
Også VID vitenskapelige høyskole tilbyr profesjonsstudium i teologi. 15 personer har dette som førstevalg, noe rektor Tomas Sundnes Drønen beskriver som et «helt ålreit tall».
– Vi har et håp om at det kan bli noen flere frem til 1. juli. Disse tallene representerer ikke nødvendigvis antallet som ender opp som teologer hos oss. Vi vet at det er mye bevegelse i løpet av de tre første årene på studiet, og det er flere som kan flytte over fra andre studieprogrammer, sier han.
VID merker også økt pågang til det nettbasert utdanningsprogram de kaller flex-teol. Gjennom det kan studenter jobbe seg frem mot en sammensatt grad i eget tempo. De siste årene har de også sett en stor økning i antall søkere til KUN (Kirkelig utdanningssenter nord) i Nord-Norge, hvor man kan ta praktikum for å bli prest, forteller Drønen.
Det var for øvrig 27 personer som ble godkjent av evalueringsnemnda for å gå alternativ vei til prestetjeneste i 2020, og 18 i 2019.
Størst økning hos NLA
Enn så lenge er TF, MF og VID alene om å tilby profesjonsutdannelse i teologi. Det er imidlertid flere institusjoner som utdanner teologer.
Her er en oversikt over antall førsteprioritetssøkere til samtlige teologiske utdannelser, både med og uten profesjon:
Oversikten gjelder kun studieprogrammer i teologi, dermed er for eksempel programmer i KRLE ikke regnet med.
NLA Høgskolen har størst økning søkere med teologi som førstevalg, med 45 søkere sammenliknet med 32 i fjor. I tillegg har 20 personer Kommunikasjon, livssyn, kristen apologetikk som førstevalg, og 14 har KRLE.
– Jeg er svært fornøyd med at de totale søkertallene til NLA vokser sammenlignet med i fjor, selv i en periode med mye negativ medieoppmerksomhet. En sterkt fallende trend i søkningen til lærerstudier nasjonalt rammer også NLA, men søkertallene til mange andre NLA-studier vokser, sier rektor Sigbjørn Sødal.
[ NLA får grønt lys for å utdanne prester ]

– Eventyrlig vekst
Rektor Frank-Ole Thoresen ved Fjellhaug internasjonale høyskole, sier at de generelt er fornøyd med 30 søkere til de teologiske utdannelsene sine.
– Skolen har hatt en eventyrlig vekst de siste fem årene. Vi har doblet studenttallet i denne perioden, så den svake nedgangen i førstevalgssøkere fra i fjor til i år betyr ikke så mye, sier Thoresen.
Fjellhaug har også engelskspråklige studieprogrammer, blant annet i teologi, som har lokalt opptak og som derfor ikke vises i oversikten fra Samordna opptak. Thoresen forteller at de har gode søkertall til disse internasjonale programmene.
En av institusjonene med flest søkere er Høyskolen for ledelse og teologi, som er tilknyttet Pinsebevegelsen og Det Norske Baptistsamfunn. 96 personer har søkt på teologiske studier, opplyser de. I fjor var det tilsvarende tallet 98. Siden HLT ikke får søkere gjennom Samordna opptak, men har lokalt opptak, vet de ikke hvor mange av søkerne som har HLT som førstevalg.
– Vi er fornøyd med søkertallene selv om det så klart er en liten nedgang fra i fjor. Nytt i år er at vi også utvider med studietilbud i Bergen som vi akkurat har lansert, sier studiekonsulent Carl Fredrik Ness Kristianslund.
[ Utvider høyskole etter stor pågang av teologistudenter ]