Religion

Hun skal forebygge overgrep i Den katolske kirke: – Man må snakke om lidelsen disse ofrene er påført

MER ÅPENHET: Ewa Bivand (70) synes det var grusomt å lese om opplevelsene til overgrepsofre. Nå er hun ansatt for å forebygge seksuelle overgrep i Den katolske kirke.

– Hvis du hadde spurt meg for 20 år siden om jeg trodde seksuelle overgrep mot barn var utbredt i den katolske kirken, hadde jeg svart nei, sier Ewa Bivand (70). Mandag startet hun sin nye jobb som leder for et nytt prosjekt i Den katolske kirke i Norge.

Det halvannet år lange prosjektet involverer alle de tre katolske bispedømmene i Norge, og er en praktisk iverksettelse av retningslinjene som kom fra Vatikanet i 2019. De går ut på hvordan man skal beskytte barn og sårbare i Den katolske kirke.

I januar i år satte biskop Bernt I. Eidsvig ned en arbeidsgruppe for forebygging av seksuelle overgrep. Gruppen, som består av blant annet jurister og psykologer, anbefalte at kirken skulle intensivere og profesjonalisere skolering av prester, ansatte og frivillige i forebygging av overgrep, skriver Den katolske kirke.

Bivand erkjenner at hun kanskje var litt naiv som tidligere ikke var klar over utbredelsen og konsekvensene av seksuelle overgrep i kirken. Det siste skal stå sentralt i opplegget: Sårene overgrepene har påført og påfører ofrene.

Rystende

– Man må snakke om lidelsen disse ofrene er påført. I min naivitet skjønte jeg ikke helt hvordan man opplever slikt, men etter å ha sett dokumentarer og lest litteratur fra andre land om ofrenes opplevelser, ble jeg rystet. Det er ganske grusomt.

Er det å snakke om ofrenes lidelser ment å forhindre at noen forgriper seg mot barn?

– Nei, jeg har stor tillit til at de som jeg jobber med i Den katolske kirke ikke har slike hensikter. Men de som skal beskytte barn må vite hvor alvorlige konsekvenser overgrep har for barn, sier hun og fortsetter:

– Vi må ha en beredskap, så man vet hvordan man skal stoppe og forhindre overgrep.

– Hvordan skal man klare det, når man vet at mange av ofrene har båret på hemmeligheten i flere tiår?

– Vi må hindre at det ties om det i kirken. Hvis noe slikt blir oppdaget i dag, blir overgriperen avsatt og straffet. Før kunne en prest flyttes til en annen menighet hvis det ble oppdaget, sier hun.

Den katolske kirke har siden 2019 hatt meldeplikt om seksuelle overgrep. Den loven gjelder imidlertid internt i kirken, og pålegger ikke å rapportere til politi eller andre myndigheter.

Ewa Bivand beskrives av Den katolske kirken i Norge som en med gjennomføringsevne, stor arbeidskapasitet og et enormt nettverk i Den katolske kirke i Norge.


Seksuelle overgrep mot barn i Den katolske kirke

  • Det har i en årrekke strømmet på med anklager om seksuelle overgrep begått av prester i Den katolske kirke, blant annet i USA, Irland, Tyskland, Italia og Frankrike.
  • Vatikanet opplyste i 2014 at det var fremmet 3.420 troverdige anklager mot katolske prester om seksuelt misbruk det siste tiåret.
  • Pave Frans har gjentatte ganger erklært sin nulltoleranse mot prester som forgriper seg på barn.
  • I 2019 innførte Pave Frans meldeplikt om seksuelle overgrep. Inntil da hadde det vært «opp til samvittigheten» å melde om overgrep. Loven gjelder imidlertid internt i kirken, og pålegger ikke å rapportere til sivile myndigheter.

Kilde: NTB

Tror ikke overgrep er utbredt i Norge

Bivand kom til Norge fra Polen for snart 40 år siden. I tillegg til å ha jobbet som lærer, har hun vært aktiv i forskjellige verv i Den katolske kirken. Til tross for store avsløringer om seksuelle overgrep i Den katolske kirke i andre land, tror hun forekomsten i Norge er liten.

– Jeg tror vi kan være rimelig sikre på det. Vi har hatt to kjente saker, og noen varsler som var foreldet, sier hun.

Hun utelukker likevel ikke at katolikkene fra over 120 land som bor i Norge, kan komme med historier fra sine hjemland.

- Nå er det mer åpenhet, så jeg tror folk tør å melde fra hvis de er blitt utsatt for overgrep. Da vil det bli undersøkt hos oss, og sendt videre, forsikrer hun.

Budskapet må komme fra øverste hold

Svein Mossige er professor emeritus i psykologi ved Universitetet i Oslo. Han mener budskapet om at overgrep mot barn er galt, bør komme fra øverste hold.

– Jeg tror på at de som er fremtredende representanter for Den katolske kirke står frem og sier at overgrep mot barn er grunnleggende galt. Det finnes ikke noen unnskyldning for å gjøre det, sier han.

I tillegg mener han at man må snakke med barna.

– Voksne må snakke med barn om at uansett hva som skjer, så har barn lov til å fortelle om det. Selv hvis det er en katolsk prest som gjør noe galt, sier han.

Bivand sier det på sikt vil bli aktuelt å snakke med barn om seksuelle overgrep, som en del av prosjektet.


Les mer om mer disse temaene:

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion