Religion

Fant foster i samme kiste som biskop. Nå kan mysteriet være løst

NY STUDIE: Forskere mener å ha funnet svar på hvorfor et foster ble gjemt i graven til en av verdens best bevarte mumier fra 1600-tallet.

Da kisten til biskop Peder Winstrup ble åpnet i 2013, fikk de svenske forskerne fra Lunds universitet seg en overraskelse. Både håret og skjegget hans var inntakt, han var kledd i vakre silkeklær og lå på en madrass av blomster og gress, skriver forskning.no.

Mumien til biskopen som døde i 1679, 74 år gammel, skulle vise seg å være en av de best bevarte menneskekroppene fra 1600-tallet.

– Det var et spennende øyeblikk da vi åpnet kisten. Han så jo nesten ut som han sov, fortalte museumsdirektør Per Karsten ved Historiska museet i Lund til forskning.no i 2018.

Men kisten skulle også vise seg å inneholde et annet oppsiktsvekkende funn.

Under biskopens føtter lå et foster.

---

Peder Winstrup

  • Døde i 1679, 74 år gammel.
  • Var biskop i Lund i Sverige i perioden 1638–1679.
  • Han var også professor i fysikk og filosofi, forfatter, poet, papirprodusent, boktrykker og turistguide.
  • I tillegg var han sentral som en av grunnleggerne av universitetet i Lund.

Kilde: forskning.no og Aftonbladet

---

Dødfødt foster

Ut fra lårbeinets lengde anslår forskerne at fosteret var 5-6 måneder og dødfødt. Hva gjorde det i biskopens kiste?

En ny vitenskapelig studie om fosteret kan gi svar.

– Det var ikke uvanlig at små barn ble plassert i kister sammen med voksne. Fosteret kan ha blitt plassert i kisten en tid etter at han døde, da den sto i Winstrup gravkammer i Lund domkirke, sier Torbjörn Ahlström i en pressemelding. Han er professor i historisk osteologi ved Lunds universitet og en av forskerne bak studiet.

Begravelsesboka fra Lund domkirke vitner om at barn ble plassert i dette gravkammeret, uten at de var i slekt med familien. Men i dette tilfellet fikk forskerne en mistanke om at det kunne være tettere bånd mellom biskopen og det dødfødte fosteret.

– Å plassere en kiste i et gravkammer er én ting, men å plassere fosteret i biskopens kiste en helt annen. Det fikk oss til å lure på om det finnes noe slektskap mellom fosteret og biskopen, sier Ahlström.

Familiedrama?

DNA-prøver fra fosteret, som var en en gutt, viser at barnet deler ca 25 prosent av genene med biskopen. Ifølge forskning.no fikk undersøkelsene treff på Y-kromosomet, noe som betyr at slektskapet lå hos faren til fosteret.

Ut fra opplysninger forskerne har om Winstrup-familien, har de landet på at gutten mest sannsynlig er barnebarnet hans. Sønnen til biskopen, Peder Pedersen Winstrup, mener de er barnets far.

– Kanskje det er et familiedrama vi ser konturene av her, uttaler en av forskerne i pressemeldingen.

Vanlig også i Norge

Fram til 1805 var det vanlig i Norge å begrave folk i kirkekjellerne. Det var en tradisjon som kom etter kristningen av landet og som var forbeholdt en eksklusiv elite skriver fagbladet Forskningsetikk.no.

«De levende kunne gjennom bønner og botsgjerninger hjelpe de døde som befant seg i skjærsilden. (...) En kistegrav inne i kirkerommet var forbeholdt de som var aller viktigst i samfunnet. (...)Kistene kunne plasseres åpent i kirkerommet, eller settes ned under kirkegulvet, i egne gravkrypter eller i gravkapeller», siterer de tidligere seniorforsker ved Norsk institutt for kulturminneforskning Berit Sellevold.


Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion