Religion

Denne rektoren har ikke hatt noen studenter i år

KORONA: Agnar Aasland er rektoren som det meste av skoleåret ikke ser noe til studentene sine. Det siste året har skolen vært helt tom, men til høsten håper han på tilnærmet vanlig drift.

Selv i en normaltilstand er det til tider stille i gangene på Hald internasjonale skole i Mandal fordi studentene er ute i praksis og spredd omkring i hele verden mer enn halve skoleåret.

Denne vinteren har likevel vært ekstraordinær. I fjor sommer ble det klart at det ikke kunne bli noen skoledrift det påfølgende året, så siden sist høst har Aasland vært rektor for en studentfri skole. Kontrasten til et vanlig skoleår med periodevis intens aktivitet har vært stor.

– Siden studentene bor på skolen, lever de et internatliv mens de er her, og med engelsk som skolespråk og folk fra alle verdensdeler blir det et spesielt miljø, sier rektor Agnar Aasland til Kristelig Pressekontor.

Hald får som privat fagskole et rammetilskudd fra Kunnskapsdepartementet gjennom fylkeskommunen. Tilskuddet er opprettholdt slik at fagmiljøet kan bevares gjennom unntaksåret 2020-21.

– Dermed har vi kunnet lønne de ansatte, sier Aasland og opplyser at staben slett ikke har virret virkeløse omkring, men brukt vinteren til videreutdanning og fagutvikling.

– Normalt er vi 12 personer i staben, mens vi i vinter har vært syv på grunn av vakanser og fordi vi ikke har hatt noen trainees, sier han.

Færre søkere

Selv har Aasland brukt mye av vinteren til å markedsføre skolens tilbud, og planen er at det skal bli folksomt på Hald igjen i august. Det fortløpende opptaket til skoleåret 2021-22 er alt i gang. Skolen har plass til 78 studenter, men det ser ut som pandemien hittil har påvirket søkningen slik at det kanskje ikke blir fullt belegg til høsten.

– Det er færre søkere i år enn det pleier å være på denne tiden, fastslår Aasland som i et normalår har 70 studenter hvorav rundt 30 rekrutteres gjennom skolens eierorganisasjoner Det Norsk Misjonsselskap (NMS) , Strømmestiftelsen og Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (NKSS/Laget) og deres partnerorganisasjoner i sør. De norske aktørene eier like store andeler av skolen, og de tre ulike programmene på skolen, er knyttet til hver av eierne og heter henholdsvis Act Now, Interact og Connect.

---

Hald internasjonale skole

  • Hald internasjonale skole er en kristen fagskole eid av Det Norske Misjonsselskap, Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag og Strømmestiftelsen.
  • Skolen ligger i Mandal og har plass til 78 studenter. Det tilbys 36 praksisplasser utenlands for norske studenter gjennom skolens utvekslingsprogram mens utenlandske studenter stort sett får praksis i Norge.
  • Skolen samarbeider med Norec (tidligere Fredskorpset) om utvekslingsprogrammet studentene deltar i. Norec gir tilskudd til administrasjon, noe lønn og en del kostnader knyttet til utvekslingen.

---

For å få gå på skolen må man ha bestått videregående, være godt egnet og ha legeattest på at man er i stand til å reise ut til andre land.

– God helse, motivasjon og egnethet er viktig om man skal fungere på landsbygda i Nepal eller Uganda, forklarer Aasland som en normal skolevinter ser lite til studentene sine. De er nemlig ute i praksis i fem av skoleårets ni måneder gjennom skolens utvekslingsprogram.

Men den siste vinteren har det vært ekstra stille på Hald – med tomme studentrom og øde ganger. Det sørget pandemien for, og selv lærerkollegene har Aaland sett lite til. De har stort sett sittet på hjemmekontor.

– Hvordan holder man liv i et skolemiljø uten studenter?

– Vi i staben har hatt tett kontakt gjennom faste ukentlige møter. De har stort sett foregått på Zoom, sier rektor og tar oss med på en omvisning på skolen. Han har litt å vise fram, for de studentfrie månedene har gitt en gylden sjanse til å pusse opp bygningsmassen. For tiden får studentrommene et løft, både med tanke på kommende skolehøst og sommerhotellet som Laget håper å kunne drive i feriemånedene.

OPPUSSING: Priscila Assis Pereira er tidligere student på Hald og har fått jobben med å male noen av studentrommene. Rektor Agnar Aasland er godt fornøyd med resultatet. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

Uten utlendinger?

Aasland har tro på at det blir en nokså normal skolehøst i 2021, men helt sikker er han ikke.

– Kanskje får vi ingen utenlandske studenter, sier han og understreker at det foreløpig er ganske mye som henger i lufta, selv om forberedelsene til å neste skoleår er kommet langt.

– Det blir skoledrift her uansett. Den avgjørelsen er tatt, understreker Hald-rektoren.

Vanligvis kommer studentene i slutten av august og forbereder seg i seks uker på praksistiden som gjennomføres med støtte fra Norec, som tidligere het Fredskorpset. De har tre utvekslingsprogrammer der norske studenter er utenlands, og de fleste utenlandske Hald-studentene er i praksis i Norge. Noen utenlandske studenter er også i Asia, Afrika eller Sør-Amerika via utvekslingsprogrammer i disse verdensdelene.

– Plan B, hvis pandemien skaper problemer, er at studentene må være i Norge noe lenger enn vanlig utover høsten. Da blir praksistiden forskjøvet noe, sier Aasland som tror det skal bli mulig å reise ut.

Uansett er Hald internasjonale skole avhengig av Norecs vurderinger og tilskudd for å kunne ta imot utenlandske studenter. KPK



Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion