Religion

Aske etter nordmenn står koronafast på sjømannskirker

KORONAKRISEN: Mange nordmenn har det seneste året ikke fått tatt et siste farvel med døende familiemedlemmer i utlandet, forteller sjømannsprest. Flere urner står også koronafast i utlandet.

– At personer ikke kan komme ned til Spania og dele sorgen, blir en ekstra belastning. Uansett hvordan relasjonene har vært, sier Anita Dalehavn, prest i Sjømannskirken i Torrevieja.

Flere sjømannskirker har hatt urner stående i safe det siste året. De passer på dem for nordmenn som ikke har kunnet dra fra Norge for å ta et siste farvel med sine nærmeste, skrev Sjømannskirken på Facebook forrige uke.

Ifølge Anita Dalehavn får mange nordmenn aldri tatt farvel med sine kjære.

Ekstra vanskelig

Ifølge Dalehavn har det i løpet av koronakrisen vært få som har kunnet reise til eller fra Spania. Dette har ført til at de som er syke ikke har kunnet få besøk fra Norge. Men også at familien ikke får anledning til å delta i begravelsen.

– I verste fall dør man uten å ha de nærmeste rundt seg. Hvis relasjonen med familien har vært anstrengt, kan det bli ekstra vanskelig for dem som er igjen.

For øyeblikket har Sjømannskirken i Torrevieja tre eller fire urner som står og venter på å bli hentet hjem til Norge.

hei

Dele sorgen

Dalehavn sier at noe av styrken med gravferder er at nettverket samles, og man kan dele sorgen i fellesskap.

Ifølge henne har Sjømannskirken i Torrevieja gjort forskjellige ting for å møte situasjonen. Blant annet har de holdt seremonier både i sanatoriet og i kirken.

– Noen familiemedlemmer har deltatt i seremoniene her. Folk i Norge som ikke har kunnet komme seg ned har fått se begravelsen via stream. Vi har forsøkt å tilrettelegge så godt vi kan.

---

Sjømannskirken

  • Sjømannskirken er en frivillig og selvstendig organisasjon med mål om å være et kirkelig, kulturelt og sosialt møtested for alle nordmenn i utlandet.
  • Sjømannskirken finnes på alle kontinenter og på norsk kontinentalsokkel.
  • Den har spesialkompetanse på kriseberedskap.
  • Sjømannskirken har 29 kirker rundt om i verden.

Kilde: Store norske leksikon

---

Færre dødsfall

Jan Stellef Rønningen er operativ leder for Sjømannskirken i utlandet. Ifølge ham er det færre folk enn normalt som reiser under koronakrisen, noe som gir færre dødsfall og beredskapssaker.

– Når uhellet først skjer gir koronakrisen en ekstra dimensjon, da familien gjerne ikke har mulighet til å komme. Da blir vi på sett og vis familiens ører og øyne på stedet.

Rønningen sier at det ikke er unormalt at urnene står og venter i safe på å komme hjem, men kan ikke svare på hvor mange det nå dreier seg om.

Hei

Handler om respekt

Rønningen sier at Sjømannskirken ofte tar pårørendes rolle i møte med myndighetene, i tillegg til å arrangere seremonier og minnestunder med de pårørende.

– Noen ganger må vi gjøre det alene. Men det er helt vakkert hvor mye noe slikt som å ta bilde av en seremoni kan bety for folk.

– Er det noe myndighetene kunne gjort for å hjelpe?

– Det er vanskelig å si. Det er vertslandet som bestemmer hvem som kan komme inn i landet. Det er ikke så mye regjeringen kan gjøre med det.




Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion