Religion

Forfatter: – Nattverden var en psykedelisk trip

OLDKIRKEN: De første kristne ruset seg på psykedelika, hevder amerikansk forfatter i boken The Immortality Key. Boken er i samme sjanger som Dan Brown, mener religionsviter Dag Øistein Endsjø.

Dagens nattverdsvin og oblater kan ha opprinnelse i en langt mer kraftigere drikk som inneholdt narkotiske psykedeliske stoffer, ifølge Brian C. Muraresku, forfatter av boken The Immortality Key, som ble utgitt i september i fjor. Det skriver nettstedet Big Think, som har intervjuet forfatteren.

«Det har blitt kalt for den best bevarte hemmeligheten i historien», åpnet nyhetsankeret i CNN sitt intervju med Muraresku. Boka har vært på bestselgerlisten til New York Times og tema på den populære podkasten Joe Rogan Experience.

Men er det for utrolig til å være sant? Ja, mener Dag Øistein Endsjø, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

– Hele premisset for teorien baserer seg på en antagelse som det ikke er noe bevis på, sier han.

Opprinnelse i gresk kult

Tittelen til Murareskus bok, The Immortality Key, henviser til konseptet å «dø før man dør», som er en mystisk nær-døden opplevelse som har vært viktig blant mange spirituelle tradisjoner, for eksempel sjamanisme.

Muraresku hevder at også de tidlige kristne jaktet denne tilstanden – for eksempel i nattverden. Han argumenterer for at psykedeliske, narkotiske stoffer, kan ha vært nøkkelen til å oppnå denne tilstanden, ifølge nettstedet Big Think, som har intervjuet forfatteren.

Muraresku sporer dette tilbake til de elevsinske mysteriene. «Mysteriene» er de mest berømte religiøse ritene fra oldtidens Hellas, der kjente navn som Platon, Sofokles og keiser Augustus skal ha deltatt, ifølge Store norske leksikon.

---

De elevsisnke mysterier

  • De Elevsisnke mysterier er en av de mest berømte religiøse ritene fra den greske antikken. Grunnlaget var antagelig de førgreske jordbruksfestene, der man feiret såing, spiring og innhøstingen av kornet.
  • Kornets syklus ble i den greske antikken illustrert i myten om Demeter og hennes datter Kore (Persefone).
  • Deltagerne dannet en sekt som trodde at guddommen ville vise seg for dem, og at de ville oppnå liv etter døden. Alle grekere hadde adgang til å delta i festen – også slaver.

Kilde: Store norske leksikon

---

En naturlig sopp

Sentralt i de elevsinske mysteriene sto drikken kykeon – som Muraresku mener var en narkotisk drikk med psykedeliske effekter, skriver Ido Hartogsohn, forsker ved Bar-Ilan University, i et innlegg i den israelske avisen Haaretz.

Muraresku baserer teorien blant annet på forskeren Albert Hoffmans tolkning av en linje fra et gresk dikt, som gir en liste over ingrediensene i drikken: bygg, vann og mynte, ifølge nettstedet KCRW. Ifølge Hoffman var «bygg» her et kodeord for soppen som vokser på bygget, som blant annet har blitt brukt for å lage LSD.

Muraresku mener at oldtidens kristne innførte den psykedeliske drikken i nattverden, for å kunne konkurrere med populariteten til mysteriene.

Avkrefter hypotesen

Dag Øistein Endsjø, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Oslo, sier at Murareskus teori kan plasseres i samme sjanger som de populære bøkene til Dan Brown. I Da Vinci-koden hevdes det for eksempel at Jesus ikke døde på korset, men giftet seg med Maria Magdalena.

Ifølge professoren vi vet lite om de elevsinske mysteriene, nettopp fordi de var hemmelige. Samtidig sier han at det ikke er noe i kildene som tilsier at de gamle grekerne brukte psykedelisk sopp i kyklon – drikken som ble brukt under mysteriene.

– Det var mye rus i antikken, men det var først og fremst alkohol, sier Endsjø.


Mattis C. O. Vaaland

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion