Religion

Vil rydde større plass for det åndelige – starter trosforening

NY TROSFORENING: Teolog Joel Halldorf har starta en ny trosforening, med et klart politisk mål om å fremme teologisk samtale i det offentlige.

Den svenske teologen og kulturskribenten Joel Halldorf er blant intiativtagerene bak en ny trosforening, som har fått navnet Valv.

– Vi lever i en veldig sekularisert del av verden, og vi vil spre kunnskap om religiøse tradisjoner og vise at de eksistensielle spørsmålene også har betydning, sier Halldorf til Vårt Land.

– Hvordan skal dere gjøre dette?

– Vi har begynt å sende ut nyhetsbrev. Det er allerede flere hundre som har begynt å abonnere på det – bare det første døgnet, forteller Halldorf. Foreninga har planer om å holde møter som skal bestå av både foredrag, samtaler og muligens kulturelle innslag.

– Det vil skje både digitalt og fysisk etterhvert, sier Halldorf.

Menneskesinnet: «Valv bakom valv»

Valv har som mål å normalisere åndelig fordypning og eksistensielle samtaler i svensk kultur- og sosialliv.

I en pressemelding beskrives foreningens mål slik:

– På overflaten er vår tid preget av politisk polarisering og lett fordøyelig underholdning. Men under denne overflaten er det en lengsel etter å møte de store spørsmålene. Det ønsker vi å støtte. Vi ønsker å hjelpe folk med å finne de gode samtalene som allerede pågår, og oppmuntre til slike samtaler i deler av samfunnet der de sjelden blir ført: i politikk og næringsliv. På sikt håper vi å kunne bidra til grundige studier og støtte kulturskapere som jobber i denne ånden.

På sine nettsider forklarer foreningen sitt navnevalg ved å vise til poeten Tomas Tranströmers dikt «Romanska bågar», som har gjort velvet til symbol for dypet i mennesket:

«Skäms inte för att du är människa, var stolt! Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt. Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.»

– Ikke en privatsak

Mange i Norge kjenner Joel Halldorf som spaltist i Vårt Land, og han er foreøvrig også sønn av den profilerte pinsevennen Peter Halldorf.

Halldorf mener at tro og dype spørsmål ikke burde være en privatsak, men noe som skal få plass i det offentlige.

– Disse spørsmålene er en dimensjon av livet, sier han.

– Det burde være noe sosialt, og vi burde stoppe privatiseringen av det åndelige, legger han til.

Halldorf mener trosforeningas mål om å fremme det åndelige perspektivet i det offentlige, vil ha stor betydning for mange.

– Det finnes en lengsel etter å snakke om disse tingene. Derfor vil vi gjøre dette, sier han.

---

Valv

  • Ny politisk uavhengig ideell organisasjon, med kristent utgangspunkt.
  • Om 14 dager vil de starte å holde arrangementer
  • Foruten Halldorf består foreningens styre av leder Hans Sollerman, John Kvarnero, Sussi Yildiz Dag, Anita Goldman, Eric Schüldt og Lydia Halldorf.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ida Helene Benonisen

Ida Helene Benonisen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion