Religion

Flere tros- og livssynssamfunn sliter med å søke statsstøtte

STATSSTØTTE: Flere tros- og livssynsamfunn har i år hatt problemer med å søke statsstøtte, på grunn nye dokumentasjonskrav og nytt teknisk system. Etter to utsettelser, er fredag siste frist.

I år har det kommet en helt ny søkerportal for å søke tilskudd til tros- og livssynsamfunn. Det har ikke gått helt knirkefritt, noe Human-etisk forbund (Hef) og flere andre tros- og livssynsamfunn har fått merke.

– Vi fikk beskjed om at systemet var godt testa, men da vi la inn medlemslista vår, på nesten hundre tusen navn, fikk systemet ganske vondt, sier Harald Masst, økonomi- og IT-sjef i Hef.

– Systemet er jo ment til å tåle både store og små filer, men det gjorde det ikke, sier Masst.

Mange har opplevd tekniske problemer

Human-etisk forbund er ikke de eneste som har hatt problemer med systemet, opplyser Barne- og familiedepartementet, som har ansvar for å fordele pengene. Derfor har departementet allerede utsatt fristen for å kreve penger to ganger. Nå er siste frist fredag 16. april.

– Den nye digitale løsningen benyttes for første gang i år. Det har vært nødvendig å utsette kravfristen blant annet fordi flere titalls samfunn har lastet opp en medlemsliste uten å sende inn et krav om tilskudd i den nye digitale løsningen for tros- og livssynssamfunn. Departementet antar at de aller fleste av disse har hatt til hensikt å kreve statstilskudd i 2021, og at det er tekniske årsaker til at søknadsprosessen ikke er blitt gjennomført som forutsatt, skriver Barne- og familiedepartementet til Vårt Land.

Human-etisk forbunds økonomi- og IT-sjef mener programmet mangler noen funksjoner som kan fortelle deg at du har gjort det du skal, for at kravet kan godkjennes.

– Jeg har måttet dobbeltsjekke og forhøre meg om at jeg har gjort alt jeg skal, sier Masst, som understreker at han tror at systemet kan bli godt etterhvert.

På spørsmål om det nye programmet har forbedringspotensial, svarer departementet følgende:

– Hovedformålet med den nye digitale løsningen er forenkling både for tros- og livssynssamfunnene og statsforvalterne. Det er Statsforvalterens fellestjenester som drifter løsningen og i år er det første gang den prøves ut. Departementet vil vurdere grep for å gjøre den bedre.

Barne- og familiedepartementet opplyser om at tros- og livssynssamfunnene som har gjort feil, har blitt kontaktet direkte og blitt informert om dette.

Ikke første gang

I år er ikke første gang Barne- og familiedepartementet har sett seg nødt til å utsette fristen for å kreve statsstøtte. Da departementet i 2019 sluttet å sende ut påminnelse om at fristen for å kreve penger snart gikk ut, var det mange som glemte å søke. Etter stort påtrykk fra Livssyns-Norge, gav departementet til slutt en ny søknadsfrist.

Ny lov, nye krav

Det er ikke bare teknikken som har vært vanskelig for enkelte tros- og livssynssamfunn i år.

– Folk har ikke visst hvilken lov de skal forholde seg til når de krever penger, sier Ingrid Rosendorf Joys, leder for Samarbeidsrådet for Tros- og livssynssamfunn (STL).

Ingrid Rosendorf Joys, St. Olavs forlag gir ut pavens miljøencyklika (Laudato Si) på nytt.

1. januar trådte nemlig den nye trosloven i kraft, og med den kom nye krav til dokumentasjonen tros- og livssynssamfunnene skal fremme når de søker tilskudd.

– Flere har kontaktet oss og sagt at de ikke vet hvilke forskrifter de skal følge, sier Joys.

Grunnet henvendelsene undersøkte STL dette, og kunne opplyse om at det er den nye loven som er gjelder for de som søker støtte i 2021.

Vil gi kurs

Joys forteller at STL framover vil gi kurs og samtaler til de som trenger veiledning når det kommer til tilskudds-spørsmål.

– Jeg tror at mye av problemene med selve systemet er bedre nå, men det er fortsatt mange som har spørsmål rundt den nye loven, sier hun.

Den nye loven krever blant annet dokumentasjon på flere punkter enn den forrige, blant annet dokumentasjon på trossamfunnenes arbeid med likestilling. Tros- og livssynssamfunn mister også krav på tilskudd dersom de har mindre enn 50 medlemmer.

– Siden det blant annet er utvidet rapporteringskrav nå, trengs det mer praktisk gjennomgang, forteller Joys.

---

Statstilskudd for tros- og livssynsamfunn

  • Ny frist for å søke er 16. april. Den nye søknadsportalen nås via statsforvalteren.no
  • Ny troslov stiller nye krav til dokumentasjon, blant annet av arbeid med likestilling.
  • Søkerne må ha minst 50 medlemmer for ha krav på støtte.
  • I fjor var potten for statsstøtte til tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke på 2,2 milliarder kroner, eller 587 kroner per medlem.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ida Helene Benonisen

Ida Helene Benonisen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion