Religion

Voldtektsdømt frifunnet - retten tror anklagen kan skyldes religiøs overbevisning

GULATING LAGMANNSRETT: Først ble 33-åringen dømt for å ha forgrepet seg mot forloveden, som ikke ønsket sex før ekteskapet. I ankesaken ble han trodd på at samleiet var frivillig.

Etter 499 dager i varetektsfengsel er 33-åringen frikjent for anklagene om voldtekt. Det var NRK som omtalte dommen først.

På tidspunktet da voldtekten var påstått å ha skjedd, var paret forlovet. Den fornærmede kvinnen skal, av religiøse grunner, ha ønsket å være jomfru til ekteskapet. Hun skal ha hatt tilknytning til Jehovas vitner, går det fram av dommen.

At samleie mellom de to fant sted, er slått fast. Spørsmålet er om den nå 33-år gamle mannen tvang seg til seksuell omgang kjæresten denne septemberkvelden i 2019?

Ja, mente Sogn og Fjordane tingrett i oktober, hvor mannen ble dømt til fengsel i fire år og tre måneder. Nei, mener flertallet av dommerne i Gulating lagmannsrett i april, hvor mannen ble frikjent.

Religiøs overbevisning

Flertallet av dommerne i ankesaken mener det er grunn til å tro at kvinnen ønsket samleie med forloveden sin. Hun kan ha anmeldt voldtekt fordi hun fryktet konsekvenser fra Jehovas vitner, ifølge dommen. Et mindretall av dommerne mener derimot dette er ren teori, helt uten forankring i sakens bevis.

Jehovas vitner praktiserer en streng seksualmoral, og «grov urenhet» er en grunn til eksklusjon fra trossamfunnet. Fornærmedes behandler vitnet om at hun skal ha ønsket å bryte ut av det religiøse miljøet.

Ifølge den tiltaltes forsvarer, var ikke 33-åringen Jehovas vitner-medlem, men interessert i religion.

– Min klient var over seg av lykke, og trodde nesten ikke det han hørte. Han knakk helt ihop, og gråt sine modige tårer over endelig å ha blitt trodd, forteller forsvarer Ivar Hauge til Vårt Land.

– Han har hevdet sin uskyld hele veien. Nå er marerittet over, sier Hauge.

Først ble den påståtte voldtekten henlagt av statsadvokaten. Senere bestemte Riksadvokaten at det skulle tas ut tiltale.

Slik kan saken ankes

Mindretallet i Gulating lagmannsrett, med to fagdommere og én meddommer, mener det er bevist at samleiet var ufrivillig. Fornærmede skal ha hatt blåmerker i tiden etterpå, endret atferd, fungert dårligere i hverdagen og hatt søvnvansker. Ifølge mindretallet har den fornærmede kvinnens forklaringer vært konsekvente, mens de mente tiltaltes forklaring endret seg over tid. Det mente ikke flertallet.

Mindretallet vektla bevis som underbygger at fornærmede hadde et fast og sterkt ønske om å være jomfru når hun giftet seg, og paret sov på hvert sitt soverom ved overnattingsbesøk.

Statsadvokat Ellen Cathrine Greve førte saken i Gulating lagmannsrett.

– Jeg gikk for domfellelse, og er dermed enig med mindretallet. Det er klart jeg må ta til etterretning det flertallet har bestemt, sier Greve til Vårt Land.

– Svært skuffende

Fornærmedes bistandsadvokat Synne Catrin Øren er skuffet over frifinnelsen, og skriver følgende i en tekstmelding til Vårt Land:

«Både fornærmede og jeg mener selvsagt at tingrettens fellende dom gav et riktig resultat i saken. Lagmansrettens frifinnelse er svært skuffende. Dommen er avsagt under dissens. At mindretallet, som fant det rett å dømme, bestod blant annet av de to fagdommerne, har betydning for min klient. Det fremkommer av dommen at fagdommerne har ment at fornærmedes forklaring med styrke underbygges av det øvrige samlede bevisbildet, slik at det er bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte tiltvang seg samleie».

Nå er det riksadvokaten som tar stilling til om saken skal ankes eller ikke. I en slik sak kan man ikke anke over bevisbedømmelsen, men i så fall over lovanvendelsen eller saksbehandlingen.

---

Jehovas vitner

  • Trossamfunn med Bibelen som lærebok.
  • Medlemmer i 240 land.
  • I Norge er i underkant av 12.000 personer med, fordelt på 167 menigheter (2019).
  • Har en hierarkisk ledelse. Etter Gud og Jesus kommer «Det styrende råd» på sju mannlige medlemmer. Deres ord er lov.

---





Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion